20:00

Jong AZ

MVV moet tevreden zijn met 0-0 tegen NEC

Zaterdag 18 januari 2020

Een bloedeloze en gelukkig 0-0 tegen NEC. Meer zat er voor MVV Maastricht niet in. Waren beide ploegen in de eerste helft nog aan elkaar gewaagd, in de tweede helft domineerde NEC en kreeg toen ook de nodige kansen. Doelman Nigel Bertrams kreeg ook alle kans uit te groeien tot uitblinker. Maar ook hij was in de 84e minuut kansloos. De verslagen doelman zag de bal via de onderkant van de Maastrichtse lat en de doellijn het veld weer in vliegen. Gelukkig voor MVV: de bal bleek achter de doellijn, scheidsrechter Van de Graaf kon de hard ingeschoten bal niet zo snel beoordelen. Feit is wel: MVV bleef voor de zevende keer op rij ongeslagen in eigen De Geusselt.

“Ik zag de bal achter me door schieten. Ik dacht ook dat de bal achter de lijn was, ik heb het zelf niet kunnen zien”, aldus doelman Nigel Bertams die tegen NEC uitgroeide tot de man van de wedstrijd. “Na die ongelukkige bal tegen Roda JC moest ik vandaag karakter tonen en dat heb ik denk ook gedaan.”  De goalie en trainer Fuat Usta waren het na afloop met elkaar eens: “Een punt was vandaag het maximaal haalbare.”  De coach: “De jongens hebben geknokt tot de laatste minuut. We konden alleen niet lang genoeg in balbezit blijven om meer rust in ons spel te hebben.” En zeven keer nu ongeslagen in de Geusselt: “Mooi toch, nu volhouden en ook in uitwedstrijden een reeks proberen neer te zetten.”

In de eerste helft twee aan elkaar gewaagde ploegen. MVV had de verdediging goed op orde, kende op het middenveld weinig problemen maar dat gold ook voor tegenstander NEC. Hierdoor ontstond voor beide doelen weinig of beter gezegd geen sensatie. Tot de 43e minuut. Een vrije trap vanaf rechts kwam op het hoofd terecht van de duikende Anthony van den Hurk. Zijn harde kopbal belandde echter precies in de handen van doelman Branderhorst.

NEC had waarschijnlijk een pittige thee in de rust gedronken want de ploeg uit Nijmegen zette plots flink aan. Hierdoor moest in de 48e minuut doelman Bertrams zich onderscheiden. Een vrije trap vanaf 20 meter van de voet van Flemming ranselde hij uit het doel. NEC zette nu nog meer druk en een minuut later moest Bertrams opnieuw gestrekt naar de hoek. Al het goede in drieën: in de 51e minuut behoedde de MVV-goalie met een snelle reflex zijn ploeg opnieuw voor een achterstand. NEC bleef de bepalende ploeg, MVV moest vooral tegenhouden en kwam zelf niet meer in het eigen vertrouwde spel mede omdat te snel balverlies geleden werd. In de zeventigste minuut hadden de sterrendragers over geluk niet te klagen. Een schot vanaf 16 meter van de voet van Van Landschoot verdween enkele centimeters naast het doel. Het leek een kwestie van tijd voordat de Nijmeegse formatie op voorsprong zou komen. In de 73e minuut spatte een schot na een hoekschop uiteen op de vuisten van de uitblinkende MVV-goalie terwijl twintig seconden later een kopbal net over suisde. In de 84e minuut leek MVV dan alsnog als verliezer uit de strijd te komen. Een schot van dichtbij van Flemming - na vermeend maar niet gegeven buitenspel - knalde via de onderkant van de lat en vanachter de doellijn weer terug het veld in. Door de snelheid van de bal was het moeilijk oordelen voor het arbitrale trio en kon MVV alsnog een punt op de ranglijst bijschrijven.

Opstelling MVV: Nigel Bertrams, Marnick Vermijl, Enes Mahmutovic, Thibaut van Acker (67. Shermaine Martina), Raoul Last, Joshua Holtby, Jerome Deom, Koen Kostons, Anthony van den Hurk, Thijmen Goppel, Joeri Schroijen. Scheidsrechter: Erwin van de Graaf. Gele kaart: Vermijl en Mahmutovic (MVV), Dijkstra, Flemming en Van Eijden (NEC).