03 juli
19:00

SV Berg'28

VS
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

50 jaar De Boschpoort, sinds 1961 De Geusselt

Sinds 1961 voetbalt MVV Maastricht nu in Stadion de Geusselt, waar de Boschpoorttribune de herinnering aan MVV’s eerste ‘echte’ thuisbasis levendig houdt.

Na in de begindagen op tal van locaties gespeeld te hebben, kreeg MVV Maastricht anno 1911 een vast onderkomen in De Boschpoort. Tussen de openingswedstrijd tegen S.C. Germania uit Düren en de afscheidswedstrijd tegen PSV ligt bijna vijftig jaar voetbalgeschiedenis. De Boschpoort bevond zich op de westoever van de Maas, ter hoogte van de Noorderbrug. Het stadion werd enkele malen uitgebreid en op zijn hoogtepunt kon het 18.000 supporters herbergen.

De Boschpoort moest begin jaren '60 wijken voor de oprukkende industrie en het nieuwe stadion, Stadion de Geusselt, die aan de overkant van de Maas gebouwd zou worden. Het nieuwe stadion werd ingewijd met een 2-0 overwinning op Willem II. In het midden van de jaren '80 werd een plan van Leon Melchior om De Geusselt te verbouwen tot een overdekt, multifunctioneel complex met een capaciteit van 30.000 toeschouwers door de gemeente van tafel geveegd. In plaats hiervan werd De Geusselt ingrijpend gereconstrueerd en het speelveld 90 graden gedraaid. In 1987 werd De Geusselt heropend. Na de renovatie van de Maastribune (officieel Hoofdtribune) en de aanleg van de Noordtribune in de jaren '90 was De Geusselt millennium-‘proof’. Inmiddels kunnen er rond de 10.000 toeschouwers terecht. De catacomben zijn sterk verouderd - nog uit de jaren zestig - waar menig liefhebber van echte historische kleedlokalen z'n hart kan ophalen. MVV heeft echter het vizier op de toekomst en hoopt op medewerking van de gemeente Maastricht - eigenaar van het stadion - om een grondige en vooral noodzakelijke renovatie van de grond te krijgen.