logo De Graafschap

De Graafschap

Verrassende rode kaart doet MVV in Helmond de das om

Zaterdag 05 oktober 2019

67 minuten lang moest een hard werkend MVV Maastricht met een man minder de wedstrijd tegen Helmond Sport afwerken. En dat bleek uiteindelijk iets te veel van het goede. Er werd dan ook met 3-1 verloren. Na een overheersend MVV in de beginfase zette de man in het zwart hier onverwacht een streep door.   Scheidsrechter Martens had in de 23e minuut als enige in het stadion een overtreding én een doorgebroken Helmond-speler geconstateerd. Shermar Martina was hier de dupe van en moest met rood vertrekken.

“Ik ben boos, heel erg boos op de arbitrage”, zei trainer Fuat Usta dan ook na afloop. “Er was totaal geen sprake van een doorgebroken speler. Door die beslissing kantelt de hele wedstrijd. Op dat moment hadden we al met 3-0 kunnen leiden.”

MVV was niet direct bij de les in het vrij lege SolarUnie-stadion. Na 80 seconden spelen ontsnapte de ploeg aan een achterstand. Na een snelle uitbraak mocht Swinnen vanaf 16 meter geheel vrijstaand uithalen. Het diagonale lage schot werd echter knap uit de hoek getikt door doelman Nigel Betrams. Hierna nam MVV het spel langzaam maar zeker over. Dit resulteerde dan ook in twee prima kansen voor Anthony van den Hurk, echter zonder resultaat. In de twaalfde minuut was ook hij goed warm en kon de bal mooi achter jubilerend Helmond-doelman Van Gassel (100e wedstrijd voor Helmond) tikken. MVV bleef heersen maar scheidsrechter Martens zorgde totaal onverwacht dat er abrupt een einde kwam aan de Maastrichtse heerschappij. Een simpele maar bovenal reglementaire schouderduw van Shermar Martina beschouwde de man in het zwart als het neerhalen van een doorgebroken speler. En tot ieders verbazing in Brabant, toonde hij de rode kaart. MVV moest nu even hergroeperen, Usta bracht Frenoy in plaats van Kostons in het veld om de verdediging weer op peil te brengen. De Maastrichtenaren bleven de tegenstander flink op de huid zitten en alleen na een slippertje van doelman Bertrams kreeg Helmond een kans. Maar ook dit was in de eerste helft niet aan de ploeg van Wil Boessen besteed.

Ook in de tweede helft bleef MVV hard werken en kreeg zelfs enkele kansen. De grootste kans was er voor Anthony van den Hurk die van dichtbij in de 56e minuut hard op de lat kopte.  Helmond wisselde aanvallend en dit had snel resultaat. Een hoge voorzet viel in het hart van de MVV-defensie waar enkele Helmond-spelers plots totaal vrij stonden. Invaller Zwanen mocht de bal vervolgens inschieten: 1-1. Na deze gelijkmaker in de 59e minuut bleef MVV onder druk staan en kwam er dan ook lange tijd niet meer uit. De 2-1 kon niet uitblijven. En opnieuw was het een invaller die het vonnis voltrok, Snepvangers kopte in de 74e minuut een voorzet van Joppen in. MVV probeerde in de slotfase nog een vuist te maken maar het was Helmond Sport dat na een hoekschop scherp counterde. En opnieuw invaller Snepvangers was het die zijn naam achter het slotakkoord (87e minuut) mocht zetten: 3-1. “We geven te makkelijk de doelpunten weg, dan wordt het moeilijk een wedstrijd winnen”, aldus een teleurgestelde MVV-coach Usta in de catacomben van het SolarUnie-stadion.

Voor MVV staan nu twee thuiswedstrijden op het programma. Op 11 oktober heet Cambuur de tegenstander, een week later is Excelsior te gast.

Opstelling MVV: Nigel Bertrams, Marnick Vermijl, Luc Mares, Shermar Martina, Thijmen Gobbel, Thibaut van Acker, Serhat Kott, Jerome Deom, Koen Kostons (26.Natanael Frenoy), Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk (79. Gavin Vlijter).

Scheidsrechter: Martens. Rode kaart: Shermar Martina (23e minuut), gele kaart: Joeri Schroijen.