02 oktober
20:00
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo FC Eindhoven

FC Eindhoven

Nieuwe KNVB-regels m.b.t. stadionverboden

Nieuwe KNVB-regels m.b.t. stadionverboden

Nieuwe KNVB-regels m.b.t. stadionverboden

Donderdag 14 september 2023

Met ingang van deze competitie zijn vooral het bezit, voorhanden hebben van en afsteken van vuurwerk in een Nederlands voetbalstadion ten strengste verboden. Vuurwerkovertredingen worden strafrechtelijk afgehandeld; dit is een afspraak tussen de KNVB, de alle betaalde voetbalclubs, de politie en het Openbaar Ministerie.

In alle gevallen worden overtreders door de politie gehoord en voor een straf overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM) en/of de rechtelijke macht. Los van de straf van het OM en/of de rechter krijgt de overtreder een landelijk stadionverbod van de KNVB opgelegd (maximaal 18 maanden) bij bijvoorbeeld fakkels en rookpotten en 60 maanden bij illegaal knalvuurwerk. De Gedrags- en Beroepscommissie van MVV behandelen m.b.t. tot vuurwerk incidenten geen zaken meer.

Daarnaast zijn de boetes voor de clubs hoog. Bij het afsteken van fakkels en vuurwerk krijgt een club een boete van enkele duizenden euro's. 

Supporters die een landelijk- of lokaalstadionverbod hebben gekregen en dit overtreden krijgen buiten een geldboete van de KNVB van 900 euro  een verhoging van hun al bestaande straf met maximaal 36 maanden indien de overtreding plaatsvindt in het stadion. Vindt de voetbal gerelateerde overtreding buiten het stadion plaats dan krijgt de supporter een maximale straf van 18 maanden.

Misschien ook interessant

Strategische Business Partners