logo De Graafschap

De Graafschap

MVV geeft derbywinst in 1 minuut uit handen

Zondag 12 januari 2020

Het staat 2-0 op het scorebord voor MVV, de officiële speeltijd zit erop en toch met een 2-2 en een grote kater het veld verlaten. “Doodzonde. Ik heb veel in mijn voetballeven meegemaakt maar dit is in negatieve zin uniek”, aldus een sippe Joeri Schroijen. Boog MVV vorig seizoen in de slotfase de wedstrijd in de slotminuten om van een 2-0 achterstand in een 2-2 en was de morele winnaar, dit jaar was deze rol voor Roda JC weggelegd.

“We speelden een prima wedstrijd”, keek trainer Fuat Usta terug. “En natuurlijk ben ik boos. Boos dat we met twee presentjes de wedstrijd in de ‘dying seconds’ zomaar weggeven. Totaal onnodig. We hadden, zeker in de tweede helft, volledige controle over de wedstrijd. Roda JC creëert gedurende 90 minuten vrijwel niets. Meer dan jammer dit…..we hadden hier met 3 punten richting Maastricht moeten vertrekken.”

Ook Thijmen Goppel was in mineur. De motor op rechts, die ex-MVV’er Maxima Gunst meer dan eens zijn hielen liet zien, had een gezicht dat op onweer stond. “Dit is zuur. Hier had ik zo graag gewonnen. Na de 1-0 zijn we helemaal niet meer in de problemen gekomen. Die punten waren meer dan verdiend voor ons geweest. Zuur dat we door twee persoonlijke fouten uiteindelijk maar met 1 punt huiswaarts keren.”

MVV Maastricht - zonder de geblesseerden Shermar Martina, Raoul Last en Anthony van den Hurk – had de hele wedstrijd de tegenstander goed in bedwang. De derby, in een matig gevuld Roda-stadion, kende een vliegende start van beide partijen. MVV was eerst twee keer dreigend voor het Kerkraadse doel, aan de overzijde maakte Nigel Bertrams in de negende minuut een schot van Ike Ugbo van dichtbij onschadelijk.

In de vijftiende minuut moest scheidsrechter Pol van Boekel de derby voor de tweede keer stilleggen. Vanuit het Kerkraadse vak werd constant vuurwerk richting het speelveld afgevuurd. Na een pauze van 20 minuten kwam MVV duidelijk beter uit de kleedkamers. In de 20e minuut zorgde Enes Mahmutovic voor (passend) vuurwerk in het Roda-strafschopgebied. Een hoekschop kopte hij hard in, doelman Muyters zag de bal tegen zijn lichaam komen. De rebound was ook voor de Luxemburger maar zwaar gehinderd ging de bal nu naast.

In de 23e minuut werd het Maastrichtse overwicht uitgedrukt in een voorsprong. Echter scheidsrechter Van Boekel had een overtreding van Joeri Schroijen gezien (in de rug duwen) en keurde het kopdoelpunt van Joshua Holtby af. Het duel bleef spannend en MVV had de opponent goed in de tang. In de 42e minuut was opnieuw Holtby dichtbij een goal. Vanaf twintig meter vuurde hij op het Roda-doel, keeper Muyters kon nipt zijn handen tegen de bal krijgen. Roda JC was wel enkele malen dreigend maar het MVV-doel werd in de eerste 45 minuten maar een keer in gevaar gebracht.

Na de thee kwam in het Parkstad Limburg Stadion de regen met bakken uit de lucht. Roda JC leek zich hierbij het meest in het element te voelen. In de 52e en 54e minuut werd het Maastrichtse doel van afstand onder vuur genomen. Zonder geel-zwart succes. Hierna was het MVV dat de klok sloeg.

MVV kwam weer meer en meer in het spel en als een duveltje uit het doosje deponeerde Joeri Schroijen in minuut 68 de bal in de Kerkraadse doel. Een voorzet vanaf rechts van Thijmen Goppel was een dankbare prooi voor Schroijen. Het feest duurde bijna maar twee minuten. In bijna de tegenaanval was het Albert die de bal na een voorzet van Croux voor het intikken had. Een fantastische redding na Nigel Bertrams voorkwam de gelijkmaker. Driemaal is scheepsrecht telt blijkbaar niet voor Holtby. Zijn inzet van dichtbij werd met kunst en vliegwerk door doelman Muyters uit het doel geranseld. Joeri Schroijen was in de 81e minuut dichtbij de 2-0. Hij kapte zich mooi vrij en haalde uit in de korte hoek. Doelman Muyters keerde het schot.

Het doelpunt van de wedstrijd viel in de 88e minuut te noteren. De gelanceerde Koen Kostons liep op het Roda JC-doel af en vanaf 19 meter lobte hij de bal over doelman Muyters: 2-0. Drie punten binnen. Maar….helaas. Nog voordat MVV de feestvreugde verwerkt had, stond het plots 2-2 op het scorebord. Twee individuele fouten gingen aan de Kerkraadse doelpunten vooraf waardoor een zeker gewaande zege binnen 1 (blessureminuut) onnodig uit handen werd gegeven.

Opstelling MVV: Nigel Bertrams, Marnick Vermijl, Enes Mahmutovic, Facundo Bonifazi, Thibaut van Acker, Joshua Holtby (87.  Urho Nissilia), Jerome Deom, Luc Mares, Joeri Schroijen, Koen Kostons en Thijmen Goppel.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Gele kaart: Deom (MVV). Toeschouwers: 8.500.