26 april
20:00
logo De Graafschap

De Graafschap

VS
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

MVV Academy belangrijke pijler toekomst

voetbal

MVV Academy belangrijke pijler toekomst

Woensdag 31 maart 2021

Een van de pijlers die een belangrijke fundering onder de toekomst van MVV Maastricht gaat leggen is de professionalisering van de jeugdopleiding. Met ingang van het seizoen 2021-2022 gaan de schouders vol onder de MVV Academy. Er zal gewerkt worden met een 5-jarenplan, dat gefaseerd uitgevoerd zal worden.

Benoeming Ron Elsen en adviesgroep

Ron Elsen is hiervoor – eerder al - benoemd tot fulltime manager van de Academy. Een voltijd kracht op deze functie laat duidelijk zien dat het wat MVV Maastricht betreft zeer serieus is. Al bijna een jaar is Elsen achter de schermen druk bezig met het opzetten van en overleg voeren over de toekomst van de Maastrichtse jeugdopleiding. Hiervoor wint hij onder meer geregeld advies in bij een speciaal daarvoor in het leven geroepen adviesgroep waarvan Karl Dittrich en Bert van Marwijk tijdens de presentatie van de plannen in de businessruimte van MVV, als sprekers aanwezig waren.

Komst jeugdcomplex

Inmiddels is bij de gemeente Maastricht aangegeven dat  voor de jeugdopleiding van MVV een nieuwe multifunctionele accommodatie dringend gewenst is. Waar ook MVV1 geregeld trainingen kan afwerken. Het is immers de verwachting dat de KNVB op termijn de betaald voetbalcompetities niet meer op kunstgras wil laten plaatsvinden.

Op dit moment spelen de jeugdteams van MVV verspreid over drie verschillende locaties. Dat is een verre van ideale situatie!

Robbie Servais O21 en scholing jeugdtrainers

De jeugdteams van MVV spelen al te lang op een te laag niveau. Daarom zal als eerste geïnvesteerd worden in de opleiding van de jeugdtrainers, zodat MVV zo spoedig mogelijk aan alle licentie-eisen voor de trainers zal voldoen. . De assistent-coach van MVV1, Robbie Servais, zal fulltime bij de O21 aan het werk gaan. De O21 heeft hierdoor de mogelijkheid om meer en gerichter te trainen. Daarnaast krijgt Servais de taak om zich op de individuele talentontwikkeling te richten, zodat de aansluiting tussen jeugd en selectie voorspoediger kan verlopen.

Ook komt er een nieuwe leeftijdsgroep, de O13. Hierdoor krijgen kinderen langer de kans zich te profileren en dus langer in de onderbouw van de opleiding te blijven. Dat is goed voor de fysieke en technische ontwikkeling

Naast de O21 en O13 heeft MVV dan de jeugdteams: O18, O16, O14, O12 en O11. Daarnaast is er iedere zondag een talentenplan waarbij talentvolle jonge voetballertjes, die  lid van hun amateurclub blijven, extra training krijgen.

De KNVB stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de jeugdopleiding. Op- en bijscholing worden dus een vast onderdeel van de ontwikkeling van de staf van de Academy. Dit geldt ook voor Ron Elsen die ingeschreven is voor de hoogste KNVB-opleiding HO-Pro (hoofd opleiding). Robbie Servais start binnenkort met de UEFA

Pro Opleiding

Verder zal MVV het jeugdvoetbal in Zuid-Limburg en in het aangrenzende deel van België via scouting beter  in kaart gaan brengen, zodat talenten sneller in beeld komen. De samenwerking met de regionale amateurverenigingen is daarvoor essentieel. Daarnaast zoekt MVV nadrukkelijk de samenwerking met wetenschappelijke en professionele experts om de lichamelijke en mentale ontwikkeling van de jeugdige talenten te begeleiden en te versterken.

De doelstellingen van de MVV Academy zijn duidelijk. Verbindingen met de amateurclubs in de regio, talentontwikkeling spelers en trainers, meer euregionaal talent naar MVV1 brengen, kennisoverdracht. Kortom, op alle gebieden naar een hoger niveau toegroeien.

MVV gaat niet meer specifiek naar de teams kijken maar voorop staat het individu. De Maastrichtse club zal de kennisomgeving van het talent en de trainer vergroten. Daarbij zal er niet alleen aandacht zijn voor de ontwikkeling op sportief gebied maar ook volop aandacht komen voor bijvoorbeeld fysieke en fysiologische ontwikkeling, voeding en mentale weerbaarheid. Een volgende stap naar verdere professionaliteit bij MVV.

Misschien ook interessant

Strategische Business Partners