03 juli
19:00

SV Berg'28

VS
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

Miljoenenformatie Ajax reduceert periode-kansen MVV

Miljoenenformatie Ajax reduceert periode-kansen MVV

Miljoenenformatie Ajax reduceert periode-kansen MVV

Dinsdag 13 februari 2024

We ruimen op deze plek altijd plaats in voor een wedstrijdverslag. Kunnen we nu weer doen: Ajax was duidelijk  te sterk, scoorde drie keer (1x buitenspel), raakte twee keer de paal, scheidsrechter Puts verzuimde tot ieders verbazing Fitz-Jim tot twee keer toe een rode kaart te geven, na twee identieke zware overtredingen (op Remans en Smeets).

We kunnen het echter ook hebben over de desinteresse en disrespect van een ‘grote’ club met collega-clubs die het minder breed hebben en vechten voor ieder punt, iedere euro en dus bestaansrecht.

Wordt dit een verhaal van Calimero? Well icht. Clubs als NAC, ADO Den Haag, Graafschap , Roda JC en MVV vechten al jaren voor promotie maar door de inbreng van de Jong-clubs is de competitie zo scheef en ondoorzichtig als het maar zijn kan. Deze Jong-clubs voetballen in principe alleen maar oefenduels. Tegenstanders die gewend zijn aan stadions met duizenden toeschouwers moeten plots voetballen op uithoeken van een desolaat trainingscomplex. En dan niet voor 17.000 of 5.000 toeschouwers maar voor zo'n 300..... Betaald voetbal onwaardig!

Nog erger is dat de tegenstander nooit kan inspelen op een Jong-team. Want vooral Ajax heeft er een handje aan om gewoon een versterkt Jong Ajax of kunnen we beter zeggen een verzwakt Ajax 1 op te stellen. Een analyse vooraf maken van je Jong-tegenstander is dan ook vrijwel onmogelijk terwijl de Jong-teams precies weten waar ze aan toe zijn.

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat Jong Ajax tegen MVV start met een formatie waar teams als Heerenveen, Fortuna Sittard, NEC in de eredivisie alleen maar van kunnen dromen. Tegen MVV had Jong Ajax afgelopen carnavalsmaandag spelers opgesteld die naar Amsterdam werden gehaald voor rond de 25 tot 30 miljoen euro. Een paar voorbeelden: Gaaei kwam voor 4,5 miljoen euro, Mannsverk voor 6 miljoen en Kaplan voor 9,5 miljoen euro.

Daarbij werd ook nog spits Rijkhoff twee weken geleden voor anderhalf miljoen euro – dat nog door bonussen naar 2.5 miljoen euro kan oplopen - van Borussia Dortmund naar Amsterdam gehaald. Rijkhoff die bij de Duitsers naar verluid een jaarsalaris verdiende van 500.000 euro. Bedragen allemaal waar de gemiddelde KKD-club nog niet eens in de buurt van kan komen. Sterker nog, alleen voor de in dit artikel genoemde transfergelden van Jong Ajax kan MVV ALLE spelers en staf de komende 40 jaar van betalen. Ook supporters – waar betaald voetbal voor bedacht is - haken bij wedstrijden met Jong-teams massaal af, en dan vooral bij uitwedstrijden.

Daarentegen: in het verleden is ook gebleken dat je als tegenstander geluk kunt hebben om tegen een Jong-team te spelen. Mocht een eerste elftal op trainingskamp gaan, dan bestaat de mogelijkheid dat het Jong-team mee reist om als tegenstander te dienen. Achter blijven dan spelertjes van 16, 17 en soms 18 jaar.

Kortom: hoogste tijd dat of de regels voor eens en altijd aangepast worden, zodat de Keuken Kampioen Divisie weer een volwaardige competitie wordt. De UEFA heeft het al ingevoerd, ook al is het vaak een wassen neus: Financial Fair Play. Laten we in Nederland hier ook eens over gaan denken. En dan aan een systeem dat wél waterdicht is.

En ja, de uitslag van het duel ‘Jong’ Ajax-MVV was een volkomen terechte uitslag. Door deze nederlaag daalt MVV op de ranglijst van de derde periode, van een eerste plek naar een vierde plek.

Maandag 19 februari speelt MVV weer en dan wel thuis, om 20.00 uur tegen Jong PSV.

Strategische Business Partners