20 april
18:45
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo Willem II

Willem II

Blog ‘Op Kentoer’: Laura van Leeuwen

Blog ‘Op Kentoer’: Laura van Leeuwen

Blog ‘Op Kentoer’: Laura van Leeuwen

Maandag 18 september 2023

Op het veld moet het gebeuren voor MVV. Natuurlijk. Maar wat speelt er allemaal achter de schermen? Hoe gaat het met de Amerikaanse investeerder? Wat zijn de plannen voor supporters en sponsoren? Wat komt er allemaal kijken bij kaartverkoop of communicatie? Met de serie ‘Op Kentoer’ geeft MVV op gezette tijden een inkijkje in wat er speelt. 

In aflevering 1: Laura van Leeuwen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het me ontzettend goed bevalt bij MVV. In de voorbereiding op mijn aantreden als algemeen directeur heb ik met heel wat mensen gesproken over wat me te wachten zou staan. Tachtig procent daarvan is uitgekomen, dat zijn ook exact de dingen waarvoor ik deze stap heb gezet. Die andere twintig procent zijn de zaken waar je vooraf geen voorspelling op kan doen, zoals een afgekeurd kunstgrasveld in mijn tweede week. Het voordeel is wel geweest dat ik meteen een intensieve relatie heb kunnen opbouwen met de gemeente. Ze hebben een ontzettend constructieve houding aangenomen, net als de leverancier van het veld. Dat is belangrijk, want als club heb je invloed op een deel van het proces. We zijn vaak afhankelijk van derden. Door het vervangen van het veld heb ik in razend tempo mensen en processen leren kennen.

Vaak krijg ik de vraag waarom ik voor MVV heb gekozen. Voor mijzelf staan groei en ontwikkeling centraal. Daarom vind ik het ook zo mooi om in voetbal te werken. Iedere dag bezig zijn met talentontwikkeling, op en buiten het veld. Ik heb daarop een duidelijke visie, die ik graag in de praktijk wil toepassen. Het mag meer gaan over de mens achter de speler en er mag nu al aandacht besteed worden aan het leven na(ast) de voetbal carrière. Dat komt samen bij MVV. Een ontwikkelclub waar talentontwikkeling op en naast het veld centraal staat, waar er met veel creativiteit en weinig middelen een verschil gemaakt moet worden ten opzichte van andere clubs. In een stad die na 23 jaar eerste divisie nog steeds achter de club staat, een stad waar ik nu al verliefd op ben. Tot slot zorgt de overname door de Amerikanen voor de groei waar we allemaal op zitten te wachten.

Dat is ook het moment waarop we echt stappen kunnen gaan zetten. Natuurlijk volg ik de berichten over de sluiting van de Gouden Ster en de faciliteiten in het stadion. Vanaf mijn eerste dag zijn we vanuit de club met de gemeente bezig om de supporters een alternatief voor de Gouden Ster te bieden. We hebben hier nu ook de supporters van de Angel-Side bij betrokken. Het is voor mij zoeken geweest om alle verschillende belangen bij elkaar te brengen. Voor de Gouden Ster hebben we de komende wedstrijden een alternatief buiten. Daarnaast gaan we een investering doen om tijdens de koudere maanden binnen een feestje te kunnen vieren. We zullen onze partners benaderen om dit gezamenlijk mogelijk te maken. De financiële situatie van onze club is nog altijd niet van dien aard dat we zomaar even kleine of grote verbouwingen kunnen doen. We hebben het afgelopen seizoen met een flink verlies afgesloten. Om onze licentie dit seizoen te behouden zijn er deze zomer een aantal ondernemers uit Maastricht samen met de Amerikaanse investeerders over de brug gekomen met leningen en garantstellingen. We mogen deze mannen echt mega dankbaar zijn. Onze Amerikaanse investeerders zijn gelukkig niet van de financiële situatie in paniek geraakt. Zij zien de overname van de club met vertrouwen tegemoet. Alle stukken zijn ingediend bij de KNVB, we hopen heel snel groen licht te krijgen zodat we samen de volgende stappen voor MVV kunnen zetten.

Samen is een woord dat overigens echt bij MVV past. Ik ben onder de indruk geraakt van de vele mensen die op een of andere manier aan deze club verbonden zijn. Het rood-witte hart klopt hier echt heel sterk, bij heel veel mensen. Van de Angel-Side tot alle vrijwilligers, van de ledenraad tot Veer Zien MVV en alles daartussen in. Met Ronny van Geneugden en Ron Elsen heb ik bovendien twee geweldige professionals om me heen die op technisch vlak en voor de Academy de juiste stappen zetten. Ook op kantoor zit een prima team en geeft iedereen 200 procent voor onze club. Natuurlijk kunnen er zaken beter, bijvoorbeeld de communicatie rondom uitwedstrijden of de Gouden Ster. Dat krijgen we dan ook meteen terug en dat geeft ons de kans om het beter te doen. We blijven onze verantwoordelijkheid nemen en blijf ons daar op wijzen. Het liefst wel op een constructieve manier. Zo bouwen we samen verder aan de toekomst van MVV.

Ook op commercieel vlak hebben we de ambitie om verder te professionaliseren. Op zoek naar de win-win met onze huidige en nieuwe partners. Met Melina Luijendijk hebben we de positie van commercieel manager ingevuld. We gaan in kaart brengen wat er is, wat er loopt, we willen het zakelijk netwerk rondom MVV verder versterken én uitbouwen. Bovenal willen we naast het zakelijke meer aandacht geven aan het persoonlijke contact. Een zakelijke deal is voor ons een persoonlijke deal, waarin beide partijen een verantwoordelijkheid hebben om het beste in elkaar naar boven te brengen.

Kortom: genoeg werk aan de winkel. Sommige zaken gaan snel, andere wellicht minder snel dan iedereen wil en hoopt. Dat snap ik maar al te goed, zo voelt het voor mij ook. Er komen interessante ontwikkelingen aan om deze familieclub, diepgeworteld in Maastricht en de Maastrichtse samenleving, structureel beter te laten presteren. Op meerdere vlakken dan alleen sportief.

Laura van Leeuwen.

Misschien ook interessant

Strategische Business Partners