Blog 7 - Wat speelt er?

voetbal

Blog 7 - Wat speelt er?

Vrijdag 06 september 2019

Derby en de transfermarkt

Het waren hectische weken. Start van het seizoen, de Derby en de transferwindow.

Laat ik beginnen met de derby. Vooropgesteld dat iedereen de Derby op een ander manier beleeft, vond ik de berichtgeving over de wedstijd eenzijdig. Vooraf is door veel partijen samengewerkt om excessen zoals vorig seizoen te voorkomen. Dankzij prima afspraken met supporters, de gemeente, openbaar ministerie en de politie is het verloop van de preparty zonder één incident verlopen. Prima, zo hoort het ook. Via een persverklaring hebben betrokken instanties dat ook kenbaar gemaakt.

Ook in het stadion heerste een echte derbysfeer, op het biergooien na en het staken van de wedstrijd. Dat is niet te accepteren. Ik ben het volledig met een bekende journalist eens dat je een relatie opbouwt met 99% van je supporters. Voor hen werken we hard aan normalisatie. En de kleine minderheid van 1% die strafbare feiten plegen, moet je gewoon straffen. Daarom doen we er alles aan om de biergooiers op te sporen. Wat ik wel echt kwalijk vind, is dat ik ergens las dat ik een bocht zou hebben gemaakt. Alsof wij relschoppers nu niet meer zouden aanpakken. Wat ook kwalijk is, is de opmerking “MVV-directeur Penders zou niet de eerste bestuurder zijn die wordt bedreigd”. Een  suggestieve opmerking die met één telefoontje weersproken had kunnen worden. Het zou iedereen in de voetballerij sieren als we zorgvuldig met feiten en emoties zouden omgaan.

Op deze plek heb ik het vaker gehad over de transferwindow. Het is verbazingwekkend hoeveel spelers op het laatste moment nog van club veranderen. Denk bijvoorbeeld aan Sven Braken die op het allerlaatste moment een overstap maakt naar Livorno. Succes Sven in Italië!. We zijn tevreden over onze laatste nieuwe aanwinsten Thijmen Goppel en Urho Nissilä. Voetballers met specifieke aanvallende kwaliteiten. Het is bekend dat Urho al veel langer in beeld was bij MVV maar Zulte en MVV kwamen er financieel niet uit. En 5 voor 12 werden de onderhandelingen opnieuw gestart en dan zie je dat onder druk wel een deal tot stand komt. Goed voor de selectie; ja. Is het wenselijk voor trainers en supporters: nee. En we moeten ook realistisch blijven, kleinere clubs zoals MVV moeten vaak wachten op die laatste dagen van de transfermarkt. En dan moet je vasthoudend zijn en wat geluk hebben om die spelers aan te trekken die je al langer op het oog had. Want de concurrentie is groot. De spelers en staf kunnen nu verder werken aan een homogene groep die strijd moet leveren en die moet strijden voor de plekken waar het echt om draait.

Tot slot: ik kreeg ook ergens het ‘verwijt’ positief te zijn. En dat klopt, ik ben een rasoptimist. En daar heb ik reden toe. Naast het feit dat optimisten prettiger in het leven staan, heeft MVV na een zware competitiestart zes punten, hebben we onze selectie gericht en goed kunnen versterken, MVV is financieel gezond en zoals gezegd hebben we een prima basis gelegd binnen de zogeheten vierhoek voor een gastvrij en gezellig voetbalklimaat. Daar kan geen incompleet stukje in de krant tegenop! 

Misschien ook interessant

Sterrendragers