28 februari
20:00
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo FC Den Bosch

FC Den Bosch

Blog 10 - Wat speelt er?

voetbal

Blog 10 - Wat speelt er?

Donderdag 07 november 2019

Resultaten zijn de temperatuurmeter van de club. En als de resultaten tegenvallen dan weet je dat de kritiek losbarst. Van veel kanten wordt commentaar geleverd op trainer en directie. Vooral via sociale media worden veel discussies gevoerd. Afgelopen vrijdag had een deel van de supporters een actie aangekondigd. Ik vond het goed om te lezen dat zij opriepen om geen geweld, geen vuurwerk of bekertjes op het veld te gooien. Dat vind ik een prima oproep, want de auditor van de KNVB noteert alles. Maar persoonlijk blijf ik het vreemd vinden dat in alle kritiek en emoties hard op de man gespeeld wordt. Het zal er bij horen maar leuk is het niet. Iedereen mag zijn mening hebben en iedereen mag ook kritisch zijn. Maar vaak zijn ‘geruchten’ volstrekt uit de lucht gegrepen, worden feiten volledig uit de context gehaald en via internet gaat halve of onjuiste nieuwsverspreiding razendsnel. Daarbij kan de club vanwege wetgeving en privacy niet altijd reageren op geruchten. Dat maakt het werken in een BVO ook lastig.  

Dat de resultaten tegenvallen, mag helder zijn. In de voetbalwereld is dan vaak de reactie dat er koppen moeten rollen. Dit opportunisme blijft mij verbazen. De club heeft in het voorjaar enkele strategische beslissingen genomen. Een nieuwe en uitgebreide staf aangesteld, een technisch directeur benoemd (aandacht voor het voetbalgebeuren), de selectie vergroot (blessuregolf kunnen opvangen), contracten verlengd (Martina’s, Kostons, Schroyen, Holtby) en enkele huurcontracten omgezet in eigen contracten (Vermijl, Deom). We hebben enkele talentvolle jeugdspelers bij het eerste betrokken, die nu ook speelminuten maken (Last, Everaers) en tenslotte talentvolle O19 spelers trainen mee met de selectie. Daaruit spreekt ambitie maar binnen de financiële mogelijkheden van de club. En nu zijn we 4 maanden verder en het blijkt dat we 7 punten achter staan op de plekken van play offs. Een achterstand die zeker overbrugbaar is. We moeten niet in paniek raken maar de rijen gesloten houden. Het voetbal laat een stijgende lijn zien, spelers en staf zijn een eenheid. Kijk naar het juichen na het eerste doelpunt afgelopen vrijdag. Iedereen werd betrokken bij het vieren van de 1-0. Staf en selectie geven hiermee een belangrijk signaal af. Trainers en spelers moeten vertrouwen voelen, dan ontstaat een werkklimaat waarin prestaties moeten komen.

Op het veld moet het gebeuren, maar ik ben ook blij met de benoeming van de een nieuwe supporters coördinator. Een belangrijke functie. De coördinator is de link tussen de club (die vaak zakelijk ingesteld moet zijn) en de supporters (veelal emoties). Ook positief zijn de ontwikkelingen binnen het supportersoverleg. De supporters willen het overleg anders inrichten en hun betrokkenheid bij de club uiten. Een ontwikkeling die ik van harte toejuich. Het gaat ons helpen in het vooruit helpen van de club. Wij moeten de lange termijn visie uitleggen en ondanks de tegenvallende resultaten de lijn vasthouden.

Misschien ook interessant

Sterrendragers