logo De Graafschap

De Graafschap

Roda JC-MVV Maastricht: 2 - 0

Volle inzet maar geen resultaat in matte derby

MVV heeft de derby in een leeg Roda JC-stadion zonder punten moeten afsluiten (2-0). Aan passie en inzet ontbrak het de mannen van Darije Kalezic niet. Fel ging men de duels aan, de Maastrichtenaren zaten dicht op de huid van hun tegenstander maar met name de stootkracht naar voren was opnieuw te min. In zes wedstrijden slechts drie keer het net van de tegenstander vinden, is te weinig.

Aan een overdadige portie adrenaline ontbrak het bij de MVV’ers deze keer zeker niet. Na een geweldig afscheid in Maastricht door enkele honderden supporters, toverde trainer Kalezic twee minuten voordat MVV aan de wedstrijd moest beginnen, een brief van de MVV-supporters uit zijn binnenzak. Hij las de brief voor. “Dat deed de jongens goed, ze kregen er een geweldige adrenaline-kick van”, vertelt Kalezic. Ook Raoul Last, hij speelde een sterke wedstrijd tegen oud-MVV’er Goppel, was onder de indruk van de acties van de supporters. “Prachtig”, zei hij. En juist de linksachter van MVV was het die MVV in de tweede helft bijna op 1-1 wist te zetten. Vanaf de flank zette Last voor en de bal zeilde over de Roda-goalie op weg naar de kruising. Met de vingertoppen wist de Kerkraadse sluitpost desondanks de bal nog nipt over het doel te tikken. Was het schot of een voorzet? Last eerlijk: “Het zou een prachtige goal geweest zijn, maar ik wilde de bal toch echt voorzetten.” Na 27 minuten had MVV het geluk van de Roda-doelman niet. Bakker krulde vanaf de punt van het strafschopgebied een bal richting doel. En daar waar Roda JC in voorgaande wedstrijden vrijwel geen schot tussen de palen wist te brengen, belandde deze inzet via de binnenkant van de paal wél in het doel: 1-0. Op dat moment had MVV zelf al op voorsprong moeten staan. Na 18 minuten was er een mooie aanval over rechts. Via Stavitski kwam de bal op de rand van het strafschopgebied terecht bij de geheel vrijstaande Koen Kostons. Hij had, recht voor het doel, diverse mogelijkheden: nog twee, drie meter dichterbij het doel komen en dan uithalen of de bal rustig klaarleggen en de perfecte hoek uitzoeken. Kostons reageerde echter te gehaast en haalde direct uit. Tot opluchting van Roda JC ging de bal net over het doel. Al met al beet MVV in de eerste helft goed van zich af, had enkele goede mogelijkheden maar ook de thuisclub kwam twee keer gevaarlijk dichtbij.

In de tweede helft nog meer werklust, passie bij de Maastrichtenaren. Daar waar Roda JC in de eerste helft nog lange tijd een optisch overwicht had, in de tweede helft was lange tijd MVV de baas op het veld. Roda JC kwam desondanks nog een paar keer dichtbij het MVV-doel maar levensgrote kansen, vielen niet te noteren. Het gemis van stootkracht in de voorhoede, Jelle Duin en Joy Lance Mickels zijn geblesseerd, was duidelijk bij MVV voelbaar. Ondanks een enorme werklust en ijver werd het in het tweede stuk van deze fletse derby niet één keer echt gevaarlijk voor de Kerkradenaren. Ver in blessuretijd kwam er nog een cosmetische correctie van de uitslag: Roda JC kreeg  een strafschop, na handspel van Guido Salasiwa. De MVV’er werd met rood weggestuurd, en voor de statistieken maakte Roda JC nog 2-0. Kalezic was ondanks het verlies enorm tevreden over de inzet van zijn spelers. “Ze hebben keihard gewerkt. We hebben afgelopen week ook duidelijk gemaakt dat ze die ster op de borst moeten verdienen! Dat geldt zowel voor de jonge spelers maar zeer zeker ook voor de geroutineerdere jongens.”

Opstelling MVV: Havekotte, Last, Heerings (59. Van Acker), Mares, Zeegers, Salasiwa, Kostons (Zamouri), Deom, Stavitski, Naudts (81. Van Bommel), Schroijen. Gele kaarten: Heerings, Last en Zamouri. Rode kaart: Salasiwa. Toeschouwers: 0.