11 december
14:30
logo VVV Venlo

VVV Venlo

VS
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

voetbal

PEC Zwolle-MVV: 0 - 1

MVV blijft maar verrassen, verbazen en winnen. De strijd om de tweede plek tegen PEC in Zwolle werd in rood-wit voordeel beslecht: 0-1.

Verdedigen kan een kunst zijn, wisten bijvoorbeeld de Italianen al. Sinds gisteren is dat ook in Zwolle bekend. Waar MVV vorige wedstrijden vooral aanvallend imponeerde, was het nu de defensie die de meeste complimenten mocht opstrijken. Ondanks voortdurende Zwolse druk bleef MVV overeind. Omdat Sven Blummel een counter wist om te zetten ging MVV met drie punten huiswaarts.

Dat het aanvallend minder was gisteren, was wellicht te wijten aan de afwezigheid van vormgever Jarne Steuckers. De spelmaker bleef ziek aan de kant en werd vervangen door Ruben van Bommel. Die kreeg meteen een eerste kans maar zijn te zachte schot was een prooi voor Zwolle-doelman Schendelaar. Daarna werd MVV teruggedrongen. Het gedegradeerde Zwolle (begroting van 8 miljoen euro) kreeg een aantal stevige kansen, maar de Kat van Maastricht stond stevig op zijn post. Romain Matthys ranselde elke bal uit zijn doel. MVV kon er sporadisch uit komen, maar was aan de bal te slordig om echt een vuist te kunnen maken. Toen een aanval wel goed lukte, was het meteen raak. Een snelle uittrap van Matthys werd door Van Bommel slim verlengd naar Sven Blummel die Schendelaar kansloos liet. PEC bleef aandringen, maar de MVV-defensie week voor geen meter.

Na rust eenzelfde spelbeeld: Zwolle drong aan, maar MVV verdedigde goed en geconcentreerd. Rein van Helden en Matteo Waem heersten door de lucht en over de grond, en ook Lars Schenk en Rico Zeegers speelden prima. Romain Matthys blonk opnieuw uit, en de twee keer dat hij moest capituleren werd MVV gered door de paal en door captain Waem op de doellijn. Aan de andere kant werd MVV steeds gevaarlijker in de counter. De grootste kans was voor Sven Blummel die afspeelmogelijkheden links liet liggen maar zelf ook het doel niet vond. Dat lukte ook invaller Dailon Livramento en Koen Kostons niet. Opnieuw had MVV de wedstrijd eerder in het slot kunnen gooien. Dat gebeurde niet, en gelukkig viel er nu ook eens geen tegentreffer in blessuretijd waardoor er een groot feest losbarstte in het volle uitvak, dat de hele wedstrijd veel beter te horen was dan het Zwolle-publiek.

Ongelooflijk knap, concludeerde ook Hans Kraay junior op ESPN. Hun verslaggever stelde Sven Blummel de quizvraag wanneer MVV een dergelijke superstart kende. Dat was in het seizoen 1983-1984. Eindstand? “Eerste of tweede”, gokte de matchwinnaar. Eerste dus, MVV werd toen kampioen. Of dat nu ook kan? Blummel: “Hopelijk kunnen we dit doortrekken en wie weet waar het dan naar toe gaat.”

PEC Zwolle-MVV 0-1 (0-1), 36. Sven Blummel 0-1. Geel: Rein Van Helden, Marko Kleinen en Mart Remans.

Opstelling: Romain Matthys, Rico Zeegers, Rein Van Helden, Matteo Waem, Lars Schenk, Nicky Souren, Sven Blummel, Marko Kleinen, Mart Remans (88. Thomas van Bommel), Koen Kostons en Ruben van Bommel (68. Dailon Livramento).