MVV Maastricht - TOP Oss: 0 - 2

MVV lijdt bij seizoensouverture onnodige nederlaag tegen koelbloedig Top Oss: 0-2

Een jammerlijke, onnodige nederlaag heeft MVV Maastricht opgelopen bij de start van de nieuwe Keuken Kampioen Divisie. Met een zogenaamd 'Sonttagsschuss' en een inglijder in blessuretijd glipte Top Oss na 90 minuten met de drie punten De Geusselt uit terwijl MVV de betere kansen had. De Brabanders waren echter koelbloediger.

"We waren gewaarschuwd voor hun counters", zegt Pieter Nys na afloop. "Natuurlijk is het ook zo, die jongen raakt die bal nooit meer op deze manier zoals bij het eerste doelpunt. Dat is pech hebben. We moeten zakelijker worden, dan lossen we die twee momenten ook beter op."

Ron Elsen was niet ontevreden over zijn team. "De mannen hebben gespeeld naar de mogelijkheden. Ik kan geen enkele speler een verwijt maken. De inzet was prima, er is hard gewerkt. Alleen je ziet waar het aan ontbreekt: creativiteit in de eindzone."

MVV begon als een wervelwind aan de nieuwe competitie, die door velen omschreven wordt als de leukste competitie van Europa. Joeri Schroijen en Koen Kostons hadden in de eerste drie minuten helaas het vizier nog niet scherp staan waardoor twee heel goede kansen - schot en kopbal - net niet in het Brabantse doel belandden. MVV bleef de dominerende ploeg maar bracht zichzelf in de 21e minuut onnodig in de problemen. Doelman Luuk Koopmans raapte een terugspeelbal van Luc Mares op. De daarop volgende vrije schop vanaf 7 meter voor het MVV-doel bleef echter hangen in de de Maastrichtse muur. MVV bleef de betere ploeg maar het stugge Top Oss begon steeds beter mee te voetballen. MVV moest vooral via de flanken komen omdat de Brabanders het centrum compact gesloten hielden. Het veldspel van de thuisclub bleef desondanks verzorgd waardoor de gasten weinig ruimte werd geboden om gevaarlijk te worden. Koen Kostons kon vlak voor rust de thuisclub op voorsprong brengen maar de voorzet van Ricardo Ippel kon hij net niet tussen de palen knikken.

Ook bij de start in de tweede helft trok MVV het spel naar zich toe. Maar gevaarlijk werd de thuisclub in deze fase niet, mede ook omdat Top Oss nu korter stond te dekken. Sterker nog, een snel uitgevoerde counter van Top Oss bracht in de 57e minuut de 0-1 op het scorebord. Vanaf 18 meter haalde Dogan, nadat hij de bal met de bovenarm controleerde, uit. De bal - een echt 'Sonttagsschuss' op deze vrijdagavond - plofte in de kruising.

 In de 64e minuut leek Luc Mares het Maastrichtse antwoord paraat te hebben. Zijn hard ingekopte bal werd echter wonderbaarlijk door Oss-doelman Olij uit het doel geranseld. MVV bleek nu duidelijk van slag. In de 73e minuut ontsnapte MVV toen oude bekende Smeets vanaf 12 meter de trekker niet nauwkeurig overhaalde. Doelman Koopmans kon met zijn voet redding brengen. In de slotminuut leek debutant Maxime Gunst alsnog een punt in Maastricht te houden. Vanaf 10 meter kon hij diagonaal uithalen. Zijn schot verdween echter centimeters aan de verkeerde kant van het doel. In blessuretijd was het opnieuw Dogan die doeltreffend was en de 0-2 eindstand aantekende. Het verschil met MVV was hierdoor duidelijk: Top Oss bleek gewoon koelbloediger in het benutten van de kansen. De MVV-supporters konden de inzet van hun eigen gladiatoren waarderen. Tot ver na het eindsignaal bleven de supporters hun eigen spelers toezingen.

De volgende wedstrijd van MVV is vrijdag 24 augustus uit tegen Telstar. Een week later - vrijdag 31 augustus - speelt MVV thuis in eigen stadion tegen Go Ahead Eagles.

Van minuut tot minuut

1e minuut, Joeri Schroijen schiet vanaf 18 meter een voorzet van Asumah Abubakar net over het Top Oss-doel.

3e. Koen Kostons kopt vanaf zeven meter een voorzet van Hawbir Moustafa net over.

20e: diagonaal schot van Janssen vanaf 20 meter, doelman Luuk Koopmans redt vakkundig

21e: doelman Luuk Koopmans pakt een terugspeelbal van Luc Mares in zijn handen. Vrije schop op zeven meter van het MVV-doel.

25e: Pieter Nys kopt een bal over de doelman in het Oss-doel maar de voorzet bleek al eerder over de achterlijn te zijn geweest.

36e: Gele kaart Shermar Martina.

44e: Voorzet Ippel van dichtbij naast gekopt door Kostons.

56. Gele kaart Van den Herik (top Oss)

57e: na de bal met de bovenarm te hebben gecontroleerd schiet Huseyin Dogan de bal in de MVV-kruising: 0-1.

58e: Schroijen kan vanaf zeven meter diagonaal inschieten. Hij raakt de bal verkeerd.

62e: Gele kaart Ippel

64e: Kopbal Mares fraai gered door doelman Olij.

73e: Bryan Smeets kan ongehinderd vanaf 12 meter uithalen. De voet van doelman Koopmans brengt redding.

86e minuut Shermar Martina verlaat geblesseerd het veld.

90 + 1: Huseyin Dogan glijdt een voorzet bij de tweede paal binnen 0-2.

Opstelling MVV Maastricht: 
Luuk Koopmans, Shermar Martina (86. Dean Koolhof), Hawbir Moustafa, Maxime Gunst, Ricardo Ippel (77. Jerome Deom), Joeri Schroijen, Pieter Nys, Koen Kostons (69. Dogan Golpek), Luc Mares, Shermaine Martina, Asumah Abubakar. Scheidsrechter Teuben. Gele kaarten: Shermar Martina, Ippel, Deom (MVV). Van de Herik (Top Oss) Toeschouwers: 4714.