MVV Maastricht - Telstar: 2 - 1

MVV maakt het zichzelf lastig, maar wint op valreep (2-1)

Met pijn en moeite heeft MVV Maastricht Telstar vrijdag 4 november jl. verslagen. De ploeg van Ron Elsen was veruit de betere, maar liet de fans tot de laatste minuut wachten op de bevrijdende en winnende goal. En wie anders dan Dyon Gijzen mocht die maken: 2-1.

Door: Stephan van Appeven

MVV Maastricht moest zich herpakken na de verliespartij tegen Volendam. De gretigheid om dat te doen was volop aanwezig, want MVV was heer en meester in de eerste helft. Telstar creëerde letterlijk nul kansen vóór rust. MVV begon al na anderhalve minuut met de druk op het doel van Zonneveld. Een voorzet van Joeri Schroijen, ging maar net voorlangs waar Pieter Nys en Ricardo Ippel vergaten af te drukken met het hoofd. Na zes minuten kwam het gevaar weer van links. Thomas Verheydt werd ingespeeld op de vijf meter lijn, waarop hij handig wegdraaide, maar de scoringshoek uiteindelijk te klein bleek en zijn inzet geblokt werd. Uit de daaruit volgende hoekschop vuurde Ricardo Ippel het leer net niet scherp genoeg en zag Zonneveld wederom reddend optreden.

Scoren tegen Telstar is zo makkelijk nog niet. De laatste vier opponenten van de Noord-Hollanders bleven namelijk steken op de nul. En ook MVV had haar handen vol aan de defensie van de ‘witte leeuwen’. Na zeventien minuten leek het verzet dan eindelijk gebroken, maar de Geusselt zag tot haar ontzetting dat de kopbal van Nick Kuipers van de lijn werd geschopt. En ook de scheidsrechter werkte niet mee; Thomas Verheydt zag een minuut daarna zijn goal worden afgekeurd, waarbij iedereen zich afvroeg waarom.

Het dreigende Maastrichtse balbezit werd maar niet omgezet tot een resultaat. Ook vrije trappen van Florian Loshaj (net over) en Joeri Schroijen (weggebokst uit de doelmond) brachten daar geen verandering in, evenals twee afstandschoten van Florian Loshaj rond de 35ste minuut. De Maastrichtse storm kreeg zeven minuten voor rust dan eindelijk alsnog haar beloning. Een voorzet van Alessandro Ciranni werd bij de tweede paal ingeknikt door de volledig vrijstaande Thomas Verheydt, die daarmee de verdiende ruststand aantekende: 1-0.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor MVV. Thomas Verheydt werd vlak voor het doel onderuit getrokken door verdediger Ottenhoff, waarna scheidsrechter Higler niet alleen een verdiende strafschop toekende maar ook nog rood gaf aan de Telstar-speler. Alessandro Ciranni kon MVV vanaf elf meter in een zetel brengen, maar faalde door zwak in te schieten; Zonneveld kon zelfs klemmen. Ondanks deze misser, had MVV echter wel zo’n veertig minuten een man meer. En elf Telstar-spelers kwamen vóór rust niet eens tot het zestienmetergebied, dus wat konden er tien klaarspelen? Het antwoord kwam na exact een uur spelen. De eerste de beste keer dat de gasten voor Bo Geens kwamen, drukte Mahmudov succesvol af. Tot ieders verbijstering stond het gewoon 1-1. Punten verliezen tegen een dusdanig ongevaarlijke tegenstander die ook nog eens met z’n tienen speelde, kon MVV niet laten gebeuren. De Sterrendragers probeerden de voorsprong te forceren. Thomas Verheydt kopte krachtig naast uit een hoekschop en dertien minuten voor tijd kopte de spits na mooi werk van Leroy Labylle simpel in de handen van Zonneveld. De spits bleef kansen krijgen, maar het ontbrak hem aan geluk. Na een voorzet van Alessandro Ciranni kopte Verheydt in de korte hoek, maar hij vond wederom de uitstekend keepende Zonneveld. Ook Dyon Gijzen, die al eens eerder in de slotfase MVV de weg wees, schoot zeven minuten voor het einde niet met scherp, maar leverde een rollertje af. Het massaal verdedigende Telstar brak maar niet, ook niet na wederom een vlijmscherpe actie van Leroy Labylle, die voorlangs verlengd werd door Thomas Verheydt. Uiteindelijk duurde het tot de 88ste minuut, totdat De Geusselt eindelijk opgelucht mocht ademhalen. Na een sublieme steekpass van Leroy Labylle, gooide Joeri Schroijen de bal voor, waarna Dyon Gijzen wederom zijn status als supersub kon waarmaken: 2-1.

Een dikverdiende zege voor MVV, dat het zichzelf erg lastig maakte, maar nu door het interlandweekend extra lang mag genieten van de tweede plek achter VVV Venlo. Op 18 november volgt dan de derby in Sittard tegen Fortuna.