MVV Maastricht - SC Cambuur: 2 - 1

MVV meest gelukkige in duel tegen Cambuur (2-1)

Goed was het zeker niet, maar MVV heeft vrijdag 30 september jl. wel gewonnen thuis van SC Cambuur. Vlak voor het einde kopte invaller Dyon Gijzen de winnende tegen de touwen: 2-1.

Door: Stephan van Appeven

In een oersaaie en vooral ook slechte eerste helft, combineerde Cambuur iets makkelijker en was het ook fysiek de bovenliggende partij. Dat resulteerde in veel lijf-aan-lijf-duels, waardoor voetballend weinig te beleven viel. De eerste kans was voor MVV, waarbij Leroy Labylle met een prima voorzet Florian Loshaj vond, maar die bewees geen kopspecialist te zijn en drukte slapjes met het hoofd af. In het vervolg van het eerste bedrijf was het zoeken naar hoogtepunten, beide ploegen speelden zeer afwachtend en stonden achterin goed. Een schot van Pieter Nys, dat ruim overging, kwam tenminste nog in de buurt van Maastrichts succes. De Friezen gaven aanvallend helemaal niet thuis, maar namen wel de voorsprong. Een schot van Gouriye werd nog gepakt door Bo Geens, maar geen halve minuut later moest de Belgische doelman zich wel geslagen geven. Na een diepe bal, liftte Kip het leer over Geens heen en bracht Cambuur aan de leiding: 0-1.

MVV tapte direct na rust uit een ander vaatje. Het voetbalde niet bepaald beter, maar er zat meer strijd in de ploeg. De aanvallende intenties leverden meer druk op de Friese defensie op. Een schot van Leroy Labylle was daar het eerste product van (in handen Nienhuis). Na tien minuten kreeg MVV zelfs de beloning voor de gretige instelling. Een blinde voorzet van Pieter Nys leverde aanvankelijk geen gevaar op, maar de niet oplettende Monteiro zag Joeri Schroijen opeens uit zijn rug komen. De linkshalf, die een prima seizoen speelt, maakte zijn derde competitiegoal door de opgepikte bal onder Nienhuis door te schuiven: 1-1. Niet lang daarna stond hij ook bijna aan de basis van de voorsprong. Zijn vrije trap werd door Thomas Verheydt in het zijnet getikt. Na die kans zakte MVV weer wat in richting het niveau van de eerste helft en zag het Cambuur het meeste balbezit hebben.

Bij Cambuur kwam twintig minuten voor tijd Barto in de ploeg. De lange spits zorgde er meteen voor dat iedereen in de Geusselt wakker schrok, door drie maal in korte tijd gevaarlijk te zijn. In een tijdsbestek van drie minuten, schoot de invaller voorlangs, punterde hij de bal in de handen van Bo Geens en mikte hij op aangeven van Kip wederom op het lichaam van de al liggende MVV-keeper.

Nadat MVV deze Barto-storm overleefde, begon het zelf langzaam aan een overwinning te denken. Nick Kuipers ging bij een corner maar net onder de bal door en Leroy Labylle zag zijn gevaarlijke voorzet voor de lijn worden weggetrapt. Maar wonderwel kwam de zege er toch. Een korte corner via Alessandro Ciranni werd vlak voor Nienhuis doorgekopt door de geheel vrijstaande Dyon Gijzen, die succesvol verlengde en zijn invalbeurt bekroond zag: 2-1.

En hoewel dit slechte duel eigenlijk geen winnaar verdiende, is MVV extra gelukkig met de punten. De overwinning levert geen periodetitel op, maar wel een stevigere positie bovenin (vijfde plek, één punt achter op nummer 2, vier punten achter op koploper). Op 16 oktober moet deze prestatie een vervolg krijgen thuis tegen FC Dordrecht om 14.30 uur.

Fotoverslag