MVV Maastricht - Jong Ajax: 1 - 0

MVV slaat op tijd toe en klopt Ajax-talenten

Met een 1-0 zege op Jong Ajax vrijdag 16 september jl. meldt MVV zich serieus bovenin in de strijd om de eerste periode. Vijf minuten voor tijd maakte Joeri Schroijen, op aangeven van de teruggekeerde publieksfavoriet Leroy Labylle, de winnende goal.

Door: Stephan van Appeven

Hoewel Jong Ajax speelde zonder reserves van het eerste, ging de bal bij de Amsterdammers in de eerste helft wat makkelijker rond dan bij MVV, dat daar veel inzet tegenover zette. Toch was de balbeheersing bij doelman Leeuwenburgh in de tweede minuut niet al te verzorgd, toen hij de bal tegen een instormende Thomas Verheydt aanschoot. In het daaropvolgende half uur zat het op slot. MVV stond verdedigend zeer sterk, Jong Ajax probeerde zich richting Bo Geens te combineren. Dat leverde in het eerste half uur alleen een schot van Dekker in het zijnet op.

Na een half uur werd het tot dan toe wat saaie schouwspel opgeleukt met enkele MVV-kansen. Alessandro Ciranni krulde allereerst een vrije trap twee meter naast. Daarna was het de beurt aan Luis Pedro. De rechtsbuiten werd gelanceerd middenin een mooie aanval en vond de vrijstaande Emrullah Güvenç, die besloot met een inzet over het doel.

Jong Ajax kreeg pas de eerste echte kans na 35 minuten, en zelfs dat was niet echt een kans te noemen. Cerny kopte een meter over drie naast. Niet lang daarna kreeg MVV aan de overkant een reuzenmogelijkheid de score wel te openen. Na wederom een inspirerende actie van Luis Pedro, bleef de bal hangen, waarna Florian Loshaj de bal twee meter voor het doel voor het intikken had, maar naast prikte. Een dergelijke kans kregen de Amsterdammers ook nog vóór rust. Nouri had niet door hoe vrij hij stond, na een keurige combinatie, en ook hij prikte de megakans toch wel ruim voorbij de MVV-goal.

Na rust werd het geduld van de fans erg op de proef gesteld. Luis Pedro werd telkens net niet goed genoeg gelanceerd, of kwam net een teen te kort om zijn actie tot in perfectie uit te voeren. En ondanks dat Jong Ajax de bal rond liet gaan, borrelde het als MVV de middenlijn overstak. Kansen leverde dat niet op. Het grootste applaus klonk dan ook bij een wissel. Toen twintig minuten voor tijd Leroy Labylle na al zijn blessureleed weer het MVV-kunstgras betrad, gingen de handen massaal op elkaar. En Labylle etaleerde meteen wat de fans een jaar moesten missen. Met rushes en creatieve passjes trok hij het spel meteen naar zich toe. Tien minuten voor het einde dacht hij de assist op de 1-0 te kunnen geven. Zijn voorzet werd echter door Thomas Verheydt ruim over gewerkt. Luis Pedro, die aanvallend constant dreigend was, kreeg twee minuten later een nog grotere kans. Uit een moeilijke hoek kreeg hij de bal niet voorbij de benen van Leeuwenburgh. MVV speelde beter in dat laatste kwartier en werd beloond met een treffer. En wie anders dan Leroy Labylle stond aan de basis van die treffer. Met een steekpass op maat zette hij Joeri Schroijen alleen voor Leeuwenburgh en die schoof het leer pietje precies in de lange hoek: 1-0. De Labylle-show was echter nog niet voorbij. Nauwelijks uitgefeest bediende de Belg ook Pieter Nys, die randje zestien niet hard schoot, maar wel zuiver, maar Leeuwenburgh er een hand achter zag krijgen. De hoekschop die daarop volgde betekende bijna de vierde competitietreffer van Nick Kuipers. Zijn kopstoot werd onder de lat uitgevist door een uitstekende Jong Ajax-goalie.

Een aanvallend onmachtig Jong Ajax, dat na rust niet één kans creërde, speelde in de laatste minuten ook niets klaar voor de MVV-goal en zo boekte MVV alweer de vierde zege en blijft de ploeg van Ron Elsen in het spoor van koploper Jong PSV. De vierde plaats die de ploeg nu inneemt, betekent tevens nog kansen op de eerste periode-winst.

Fotoverslag