MVV Maastricht - Helmond Sport: 2 - 0

Soeverein MVV laat Helmond Sport kansloos (2-0)

Voorlopig trekt MVV de constante lijn van de eerste seizoenshelft moeiteloos door. De thuisploeg was vrijdag 13 januari jl. de absolute baas tegen Helmond Sport en won verdiend met 2-0. MVV bewees wederom niet alleen als team heel sterk te zijn, maar over bijzonder veel individuele klasse te beschikken.

Door: Stephan van Appeven

Tegen het stugge Helmond Sport speelde MVV een zeer behoorlijk eerste half uur. De Sterrendragers zaten er fel op en oogden gretig in de hoop in de race te blijven om de titel. Een mooie aanval in de zevende minuut was daarvan het eerste product. Een goed afdraaiende voorzet van Kelechi Nwakali werd schitterend doorgekopt door Thomas Verheydt, maar het aanspeelpunt knikte over. De Hagenees was de man waar om het draaide wat kansen betreft. Na een kwartier werd hij diep gestuurd, maar dat daar zijn kracht niet ligt, bleek uit het feit dat hij door Helmond-verdedigers werd ingehaald toen hij fatsoenlijk wilde afronden. Twee minuten later kreeg hij alweer zijn volgende kans. Na in eerste instantie over de bal heen te hebben gemaaid, vond hij het leer opeens voor zijn linker. Daarmee punterde hij de bal richting hoek, maar doelman Kaya kon in twee keer redden voor zijn Helmond. Collega-spits Dyon Gijzen kreeg echter de grootste kans voor rust. Na wederom een schitterende voorzet, dit keer van Alessandro Ciranni, raakte Gijzen de bal slechts half met het hoofd en zag Kaya weer zegevieren met de handen. MVV was dus heer en meester in de eerste helft en trok wat dat betreft die dominante lijn van voor de winterstop door. En dat Helmond weinig aan voetballen toekwam, merkte Roy Hendriksen, trainer van de Brabanders. Hij paste daarom na een dik half uur een verdedigende wissel toe. Het had effect, want MVV verloor nadien een hoop van haar gevaar. Alleen Pieter Nys brak nog even door, na mooi combineren tussen Nick Kuipers en Thomas Verheydt, maar de Belg gleed uit toen hij alleen voor het doel opdook. Creëerde Helmond dan niets voor rust? Jawel: in de absolute staart van het eerste bedrijf, mikte Edwards een afstandschot twee meter naast.

Na de pauze was het Helmond-verdediger Van Koesveld die als eerste doelman Kaya onder vuur nam. Na terugkoppen van Thomas Verheydt, kogelde de verdediger de bal een meter over zijn eigen lat. MVV nam het duel in handen en pakte ook de voorsprong. Alessandro Ciranni krulde tien minuten na rust een vrije trap via de binnenkant van de paal in het net. Zijn derde goal en ook derde uit een vrije schop. Twee minuten later legde MVV het duel meteen in het slot. Kelechi Nwakali dolde enkele Helmonders gek en bediende Joeri Schroijen voor het doel vervolgens op maat: 2-0. Een compleet verdiende tussenstand van een erg constant spelend MVV, dat de lijn van voor de winterstop aardig doortrekt zo. Een uitbreiding van de voorsprong leek de enige verandering die daarna nog mogelijk was. Thomas Verheydt was dichtbij, maar zag zijn inzet van de lijn getrapt worden. Uit het niets kwamen de Brabanders twaalf minuten voor het einde nog dichtbij de aansluitingstreffer. Thomassen schoot ineens uit de draai en een kansloze Bo Geens zag de bal net over de lat scheren. Een uithaal van Höcher (ruim voorlangs) volgde niet lang daarna ook nog. MVV blonk in de slotfase op haar beurt niet meer uit in het creëren van vele kansen. Wel verzorgde Nigeriaans wonderkind Kelechi Nwakali nog een show met briljante acties. De manier waarop hij, volledig uit het niets, een panna gaf aan een Helmond-speler, bewees andermaal dat hij aan het werken is aan een carrière die misschien wel richting Europese top koerst.

MVV blijft met de zege in het spoor van lijstaanvoerder VVV Venlo. De Venlonaren, die vier punten meer hebben, zijn volgende week zondag 22 januari (14.30 uur) in Noord-Limburg de tegenstander.