13 augustus
20:00
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo De Graafschap

De Graafschap

voetbal

MVV Maastricht-FC Volendam: 2 - 2

“Zonder de chemie vanavond tussen supporters en onze spelers, hadden wij uiteindelijk die 2-2 waarschijnlijk niet uit het vuur gesleept.” Dit waren de mooie woorden aan het einde van een mooie voetbalavond waar MVV in blessuretijd een meer dan verdiend punt in de wacht wist te slepen. En vriend en vijand waren het er na afloop ook over eens: had de wedstrijd tegen Volendam vijf minuten langer geduurd, dan was MVV met de volle winst aan de haal gegaan.

Het was het avond van de comeback. Na maanden van gedwongen pauze mocht een klein aantal – vooraf geteste – supporters op de tribunes plaatsnemen. Maar ook op een ander stoeltje was weer een vertrouwd gezicht te zien: trainer Darije Kalezic keerde terug na zijn corona-periode. “Ik ben nog snel moe, ik zal dus het coachen overlaten aan mijn assistenten”, zei Kalezic vooraf. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, Darije stond toch nog geregeld langs de zijlijn zijn mannen van instructies te voorzien.

Het was weer een vreemde gewaarwording, vanaf een uur voor de wedstrijd stroomden weer supporters De Geusselt binnen. Na maanden van afwezigheid vond men zich weer snel op de tribunes en bij de horecapunten. Men liet het bier zich goed smaken. Op het moment dat onze mannen uit de catacomben kwamen, werden ze begroet met een oorverdovend gejuich. 95 minuten lang werden de Sterrendragers vooruit geschreeuwd en gezongen. “Om kippenvel van te krijgen”, hoorde je dan ook in de MVV-kleedkamer na afloop. “Geweldig”, zei doelman Mike Havekotte. “De grootste overwinning van de avond is dat het publiek er weer was. Heerlijk!”

MVV begon zwak, maakte te veel persoonlijke fouten en Volendam strafte dit al na 7 minuten genadeloos af, Kaars scoorde de 0-1. De thuisclub zette de mannen uit het palingdorp echter ook goed de voet dwars en dwong zelfs enkele kleine kansen af. Maar de ploeg van Wim Jonk was erg effectief. Daar waar MVV net voor het doel te kort kwam, was Kaars er opnieuw snel bij na 38 minuten spelen en stond het plots 0-2 op het scorebord. Desondanks verdwenen de MVV-spelers onder luid applaus naar de catacomben voor een kopje thee.

Ook in de tweede helft gingen de supporters vol achter hun ploeg staan. MVV wisselde twee keer en MVV stroopte de mouwen op. Volendam werd naar achteren gedrukt. Het was Sven Blummel die al snel zijn team beloonde, hij schoof in de 52e minuut de bal onder de Volendam-goalie door. Twee minuten later kroop MVV door het oog van de naald toen opnieuw Kaars gevaarlijk voor het doel opdook. Vrijstaand schoof hij het leer langs Havekotte maar ook tegen de paal. Dit was voor MVV het sein om nog meer druk naar voren te zetten. In het vervolg van de tweede helft was er nog één kansje voor Volendam, de rest van het duel was het woord echter aan MVV. De rood-witte formatie dartelde nu om de tegenstander heen, flink aangemoedigd door de 500 supporters, die een volume produceerden vergelijkbaar met 5.000 aanhangers.

In de slotfase kreeg MVV kans op kans, alleen het leer weigerde in het Volendamse netje te ploffen. Daar waar Volendam al negen keer dit seizoen in de negentigste minuut of later zelfs nog wist te scoren, kreeg men nu een visje van eigen deeg. In de 93e minuut werd Koen Kostons binnen de beruchte lijnen gevloerd. Daar waar scheidsrechter Van den Kerkhof MVV twee keer eerder niet een trap van elf meter toekende, was dit nu wel het geval. Arne Naudts ging achter de bal staan. “Ik was zenuwachtig, dat geef ik best toe. Ik had al alles gegeven maar ik concentreerde mij vol op die bal. Geen onbesuisde harde knal maar hard geplaatst was mijn opzet. De bal moest en zou in het dat doel!” En daar slaagde de Belg perfect in. Hij stuurde de doelman naar de verkeerde hoek en tekende een dik verdiende 2-2 aan op het scorebord. Ondanks dat nog maar een minuut te spelen was, voelden de MVV’ers dat er meer in zat. Naudts plukte de bal dan ook meteen uit het net en rende terug naar de middenstip. “Volendam hadden we in de touwen hangen. Als we nog vijf minuten langer hadden mogen spelen, dan was de winst voor ons geweest”, was de stellige overtuiging van de MVV-spits.

Trainer Wim Jonk dichtte het publiek na afloop ook een grote rol toe. “Door het publiek gaat de bal op de stip, anders nooit”, was zijn gekleurde commentaar. Na afloop maakte MVV een ereronde door het stadion, het publiek nog steeds enthousiast op de banken. “Dit is toch waar je het allemaal voor doet. Hier word ik zelfs een beetje emotioneel van”, bekende Kalezic. Zijn analyse: “Op basis van de tweede helft was er maar 1 ploeg die had verdiend te winnen: MVV!”

Opstelling MVV: Mike Havekotte, Rico Zeegers (78. Tim Zeegers), Luc Mares, Brem Soumaoro (Manuel Angiulli), Gaston Salasiwa, Marko Kleinen (46. Shermar Martina), Jerome Deom, Sven Blummel (84. Matteo Waem), Djibril Dianessy (72. Koen Kostons), Arne Naudts, Joy Lance Mickels. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Toeschouwers: 500.