MVV Maastricht - FC Emmen: 2 - 2

MVV knokt zich uit verloren positie naar punt (2-2)

MVV leek vrijdag 14 april jl. na een uur dood en begraven tegen FC Emmen. De ploeg van Ron Elsen kreeg aanvallend geen vuist gemaakt en keek tegen een 0-2 achterstand aan. Uit het niets, maar op tijd, richtte MVV zich op en redde een punt: 2-2.

Door: Stephan van Appeven

MVV kon niet slechter aan de wedstrijd beginnen dan het deed. Cas Peters, clubtopscoorder van FC Emmen, werd diep gestuurd en sprintte Nick Kuipers eruit. Met het nodige fortuin prikte hij de bal vervolgens ook nog eens langs Bo Geens: 0-1.  MVV moest al snel in de achtervolging en hetzelfde wedstrijdbeeld als de laatste weken deed zich voor: MVV bepaalde het spel, maar bleef aanvallend onmachtig. Na een kwartier het eerste noemenswaardige gevaar namens de Sterrendragers, toen een vrije trap van Joeri Schroijen bleef hangen en Pieter Nys niet helemaal goed uitkwam om de bal binnen te werken. Emmen verwerkte de bal vervolgens ook niet al te handig, waardoor Shermar Martina kon opstomen en met een gevaarlijke dwarrelbal kwam, waarop doelman Telgenkamp met de vuisten kon reageren.

Na die kans viel het enigszins stil; Emmen bouwde traag op en MVV kreeg weinig grip op het eigen veldspel. Na een half uur weer een doelkansje. Een voorzet van Joeri Schroijen werd getoucheerd door Patrick N’Koyi, maar die zag Telgenkamp wonderwel redden. Uit de daaropvolgende hoekschop ook geen MVV-goal. Nick Kuipers schoot uit de draai hoog over. Patrick N’Koyi was qua kansen echter de gevaarlijkste MVV’er. Ook bij zijn volgende inzet kende hij echter weinig geluk. Uit een moeilijke hoek was het weer de Emmen-keeper die met het nodige fortuin de baas bleef. Weer een doelpuntloze helft dus voor MVV.

Met Emrullah Güvenç voor Thomas Verheydt, die een flinke buil had overgehouden aan een botsing in de eerste helft met een Emmenaar, ging MVV na rust op zoek naar de gelijkmaker. En bijna had de kleine invaller prijs. Zijn volley ging echter een metertje naast. Eén minuut later deed MVV aan de andere kant zichzelf de das om. Steven Pereira dacht risicoloos te kunnen uitverdedigen, maar zag spits Huisman volledig over het hoofd. Die werkte vanaf een meter of tien dankbaar binnen. Een blunder, een cadeautje…De Geusselt wist van frustratie niet hoe het de actie van MVV’s voorstopper moest betitelen. En Steven Pereira zelf kon zichzelf wel voor de kop slaan. Meteen had MVV overigens wat terug kunnen doen. Joeri Schroijen legde een voorzet echter niet lekker in de loop van Patrick N’Koyi, waardoor Emmen kon verdedigen. Na die aanval gebeurde iets wat nog niet vaak dit seizoen gebeurde: MVV kon geen vuist meer maken. Emmen stond goed en gaf geen centimeter achter weg. Het gevolg: een groot gedeelte van de tweede helft was slaapverwekkend. Alessandro Ciranni dacht de Geusselt in de 72ste minuut weer wakker te schieten. Maar zijn vurige knal vloog net voorbij de paal. Ook een schotje van Emrullah Güvenç (in handen Telgenkamp) zorgde niet voor Maastrichts gejuich. Vanuit de verdedigende stellingen counterde Emmen zich naar slechts één kans, naast de twee goals dan. Türk schoot vanaf randje zestien meter. Bo Geens kon zijn eerste redding van de wedstrijd verrichten, en dat op spectaculaire wijze. In niets leek het er op dat MVV nog terug zou komen in de wedstrijd. Maar iedereen rekende buiten de kwaliteiten van Patrick N’Koyi, die in de 79ste minuut aan een dribbel begon en á la Messi drie tot vier tegenstanders het nakijken gaf en vervolgens ook nog puntgaaf raak schoot in de rechter bovenhoek: 1-2. En opeens moest Emmen, dat er al op rekende op de ranglijst in te lopen op MVV, in z’n achteruit; Patrick N’Koyi probeerde het met een omhaal en Emrullah Güvenç volleerde in de handen van Telgenkamp. En waar het MVV vaak aan geluk ontbrak de laatste tijd, viel er toch nog een fortuinlijke gelijkmaker te aanschouwen vrijdagavond. Emrullah Güvenç raakte de bal maar half, maar gaf daarbij wel panklaar voor op Joeri Schroijen, die van drie meter alleen zijn voet tegen de bal hoefde te zetten. Een gelijkmaker en tevens eindstand van levensbelang voor MVV. Want wat als Emmen had gewonnen en op vier punten van MVV was gekomen? Kwam het behalen van de Play-Offs dan in gevaar? Maandag gaat MVV verder in de hoop de Play-Offs zeker te stellen met een uitbeurt bij de Graafschap (14.30 uur in Doetinchem).