MVV Maastricht - FC Den Bosch: 3 - 0

MVV zet FC Den Bosch eenvoudig opzij (3-0)

MVV heeft vrijdag 25 november jl. FC Den Bosch met een 3-0 nederlaag terug naar Brabant gestuurd. De Sterrendragers waren de baas op het veld en liepen in de tweede helft uit naar een eenvoudige overwinning: 3-0.

Door: Stephan van Appeven

Bij het verdedigen van de koppositie zocht MVV in de thuisbeurt tegen FC Den Bosch direct de aanval. Een steekpassje van Kelechi Nwakali bereikte Thomas Verheydt, die randje zestienmeter niet nadacht en meteen het doel zocht. Doelman Heemskerk redde bekwaam. Het antwoord van de Brabanders volgde al in de vijfde minuut. Slivka kopte centimeters over de lat van Bo Geens heen. En hoewel MVV de eerste kans kreeg, deed het eerste kwartier erg veel denken aan dat van de week ervoor in Sittard, toen de Maastrichtenaren ook achter de tegenstander aanliepen. Den Bosch was echter wél in staat om kansen bij elkaar te voetballen, in tegenstelling tot Fortuna. Beltrame bijvoorbeeld, die mikte nog in die eerste vijftien minuten tegen de paal. En parallel aan de laatste wedstrijd, ging de storm van de tegenstander na een kwartier ook weer liggen. MVV nam langzaamaan het initiatief en zag Thomas Verheydt na achttien minuten over koppen. Een minuut later mocht het publiek wel op de banken. Joeri Schroijen slalomde zich langs drie Bosschenaren, hier en daar met wat geluk, maar zijn afwerking was honderd procent overtuigend. In de lange hoek schoot hij de bal laag en hard binnen: 1-0.

Het woord was aan FC Den Bosch, dat zo nu en dan echt wel gevaarlijk was, en via spits Van der Sande naast kopte. Ook verdediger Biemans kwam dichtbij de gelijkmaker. Door een woud van benen schoot hij een afgeslagen vrije trap maar net naast. Aan de andere kant probeerde MVV dat te doen, wat tot nu toe nog maar weinig lukte, namelijk een voorsprong uitbouwen. Dat probeerden de Sterrendragers via Nick Kuipers, die uit een corner met de hak over lepelde. Kelechi Nwakali, die zijn klasse meerdere malen liet zien in de eerste helft, schoot op zijn beurt rakelings naast.  Die kansen ontwikkelden zich op een moment dat de tweede goal in de lucht hing. Een schot van Thomas Verheydt, wederom van randje strafschopgebied, draaide net niet genoeg naar de hoek en was weer een prooi voor Heemskerk. En ook in de laatste minuut voor rust, verdubbelden de Maastrichtenaren de score niet, toen Thomas Verheydt een mooie voorzet van Joeri Schroijen simpel in de handen van Heemskerk knikte.

In het tweede bedrijf dan maar de voorsprong uitbouwen, moet MVV gedacht hebben. Alessandro Ciranni deed daartoe een eerste poging via een vrije trap die een metertje naast vloog. Ricardo Ippel, die uitstekend werk verrichte op het middenveld, deed ook een poging. Een schot met zijn normaal gesproken mindere linker werd onder de lat uit getikt door de Den Bosch-goalie. Uit de daaropvolgende corner nam Joeri Schroijen de bal ineens op de volley, maar ook hij vond Heemskerk. Vlak daarna was de gelijkmaker echter dichterbij dan een verdubbeling van de voorsprong. Havar ontsnapte aan de aandacht van de gehele MVV-defensie, maar schuin voor het doel van Bo Geens besloot de middenvelder met een inzet in het zijnet. MVV bekwam snel van de schrik en bewees zichzelf een goede dienst door direct na die kans zelf wél te scoren. Thomas Verheydt had afspeelopties op de rand van het strafschopgebied, maar zag in zelf schieten meer mogelijkheden tot succes. En hij kreeg gelijk. Zijn schot met links werd nog van richting veranderd door een Brabants been, waardoor Heemskerk nu eindelijk wel geklopt bleek: 2-0.

MVV rook bloed en wilde nog meer. Joeri Schroijen, ook één van die spelers die vrijdag in aanmerking kwam voor de man of the match-titel, legde perfect voor, waarna de allerbeste van de wedstrijd, Kelechi Nwakali, hoog over volleerde. Een zeldzame actie die mislukte van Nwakali. Aan de andere kant bleef MVV bij de les, want een aansluitingstreffer kon de spanning onnodig terugbrengen in het duel. Bo Geens besefte dat en klemde een laag en hard schot van Schet uitstekend, voordat instormende Bosschenaren aan een rebound konden denken. En om aan alle twijfels een einde te maken over wie de punten mocht bijschrijven, meldde Dyon Gijzen zich maar eens voor het doel. Normaal alleen als invaller succesvol als doelpuntenmaker, maar als basisklant bewees hij nu ook zijn neusje voor het doel, toen Joeri Schroijen met een uitstekende pass hem vlak voor Heemskerk vond: 3-0.

MVV blijft zo koploper met één punt voorsprong op provinciegenoot VVV Venlo. En die voorsprong mag komende week opnieuw verdedigd worden, zowel uit bij FC Emmen (maandag 28 november) als bij RKC Waalwijk (vrijdag 2 december).

Fotoverslag