13 augustus
20:00
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo De Graafschap

De Graafschap

voetbal

MVV-Maastricht-Excelsior: 1 - 0

Bij het debuut van Djibril Dianessy sloeg zijn moeder nog de schrik om het hart bij een stevige tackle op haar zoon. Gisteren zal datzelfde hart een vreugdesprong hebben gemaakt: haar Djibril bezorgde MVV een 1-0 zege op Excelsior.

Daar gingen de vingers van Djibril Dianessy. In hartvorm op zoek naar de camera. Voor zijn moeder, zo vertelde hij afloop. Zijn moeder was zijn steun en toeverlaat in de afgelopen twee seizoenen, waarin de Fortuna-huurling geteisterd werd door twee zware knieblessures. “Ik kan mijn laatste goal niet eens meer herinneren. Weer scoren voelt geweldig.”

Een gevoel dat door zijn ploeggenoten werd gedeeld. In een kring vierden ze na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Pére de knappe zege op Excelsior. 

MVV verloor eerder in de competitie en in de beker (na strafschoppen) van de Rotterdammers. Drie maal is scheepsrecht dus. Al zal de neutrale toeschouwer dat met stijgende verbazing hebben waargenomen. Liefst acht grote kansen waren niet aan Excelsior besteed. Vooral topschutter Omarsson had het vizier niet op scherp staan. En als de Rotterdammers eens wel het doel gericht onder vuur namen, vonden ze daar een uitstekende Mike Havekotte op hun weg. En de ene keer dat ook Havekotte capituleerde, toonde Kürsad Sürmeli opnieuw aan een aanwinst te zijn door met een knappe sliding Omarsson het scoren te beletten.

De zege van de Sterrendragers alleen toeschrijven aan de gemiste Excelsior-kansen, zou MVV te kort doen. De mannen van Kalezic zetten de stijgende lijn van na de winterstop door met soms goed veldspel. Aan de hand van uitblinker Jérôme Déom en de slimme en handige Sven Blummel wist ook MVV kansen te creëren. Maar helaas hadden met name Arne Naudts en Joy-Lance Mickels hun dag niet. Net op het moment dat beide ploegen genoegen leken te moeten nemen met een punt, was daar het moment van Djibril Dianessy. Hij schatte een prachtige steekpass van aanjager Déom op waarde, omspeelde de doelman en schoof knap binnen. Ook trainer Kalezic was blij voor zijn spits, zei hij. “We doen voorzichtig met hem, want hij heeft lang niet gespeeld. Omdat hij wat last had begon hij vandaag op de bank. Maar we wisten dat er ruimte lag achter hun verdediging, en daar hebben we van geprofiteerd.”

Na de zege tegen NEC en een kleine nederlaag tegen titelkandidaat De Graafschap werd nu dus Excelsior aan de zegekar gebonden. MVV maakt duidelijk stappen. Spelers ontwikkelen zich, het team staat beter, er worden knappe zeges geboekt en de sfeer is zichtbaar prima. Dat bleek ook uit een door Thibaut van Acker gedeeld kleedkamerfilmpje met een feestende selectie. Met in de hoofdrol: Djibril Dianessy.

MVV Maastricht - Excelsior Rotterdam 1-0 (0-0). 88. Djibril Dianessy 1-0

Opstelling MVV: Mike Havekotte, Rico Zeegers (77. Tim Zeegers), Luc Mares, Kürsad Sürmeli, Brem Soumaoro, Gaston Salasiwa; Jérôme Déom, Sven Blummel, Marko Kleinen (77. Manuel Angiulli); Arne Naudts en Joy-Lance Mickels (67. Djibril Dianessy).