MVV Maastricht - De Graafschap: 2 - 0

Zakelijke overwinning MVV op De Graafschap (2-0)

Door: Stephan van Appeven

MVV heeft De Graafschap vrijdag 9 december jl. met 2-0 verslagen. De thuisploeg liet de eigen fans lang in spanning zitten, maar besliste in blessuretijd de partij. MVV blijft daarom in het spoor van koploper VVV.

Voor MVV was het zaak de nare smaak weg te spoelen van vorige week: slechts één punt gehaald in uitduels bij Emmen en RKC. En dat tegen een ploeg die er alles aan gelegen is om na het ontslag van haar trainer (Jan Vreman) zich te herstellen op de ranglijst. Eerste kansje was voor Van Overbeek namens de ‘Superboeren’. De buitenspeler schoot via Steven Pereira in de handen van Bo Geens. Enkele minuten later het eerste doelgevaar van MVV. Pieter Nys, die deze week zijn contract verlengde tot 2020, stond echter buitenspel toen hij net naast kopte. Ook Nick Kuipers was gevaarlijk met het hoofd. Hij schampte de bal echter slechts na voorgeven van Joeri Schroijen.

MVV haalde een niveau dat voldoende was in het eerste bedrijf en De Graafschap, met voormalig MVV’er Smeets als aanvoerder in de basis, liet met weinig indrukwekkend combinatiespel zien waarom het zo laag staat. Na een half uur werd het verschil ook in de score zichtbaar. Kelechi Nwakali had een puntgaaf steekpassje in huis op Dyon Gijzen, die vervolgens gehaakt werd door doelman Bednarek: penalty. Vanaf elf meter bleef Thomas Verheydt koel en schoof de 1-0 binnen. De Graafschap hoopte op een snel antwoord met een afstandsschot van Koolhof, maar dat vloog de tribunes in.

MVV creëerde weinig echt grote kansen, maar die van Dyon Gijzen in de 38ste minuut had er best in gemogen. De spits werd na slecht uitverdedigen van De Graafschap volledig alleen voor Bednarek gezet, maar faalde opzichtig met een schotje in de handen van de doelman. De ruststand was zodoende 1-0.

MVV begon uitstekend aan de tweede helft. Binnen dertien seconden vuurde Pieter Nys al op de kist, maar vond slechts het dak van het doel. De Geusselt was direct wakker en veerde een minuut later alweer op toen Thomas Verheydt de tweede leek binnen te glijden, maar Lammers lag in de weg. Langzamerhand kwam De Graafschap beter in de wedstrijd nadat de MVV-goal uitbleef. Na 53 minuten hield de Geusselt zijn adem in toen na mooi combineren El Jebli slechts centimeters naast mikte. Diezelfde lichtvoetige middenvelder poogde twee minuten later weer, maar dit keer kon Bo Geens eenvoudig oprapen. Het was geen geoliede machine bij MVV na rust, maar de ploeg bleef redelijk eenvoudig overeind. Pieter Nys, die opgeleefd is na zijn contractverlenging, sloot steeds goed aan bij de spitsen, waardoor hij voor gevaar zorgde. In de 63ste minuut viel een bal voor zijn voeten die hij twee meter naast schoot. Thomas Verheydt en Alessandro Ciranni kregen ook nog hun schietkansen. Beide schoten met hun minder linkerbeen en schoten ook parallel aan elkaar naast. De Superboeren moesten het hebben van de sterke Parzyszek. De topscoorder van de blauw-witten kon in de 82ste minuut de bal gevaarlijk in de doelmond koppen, maar Bo Geens was als eerste bij de bal. De frustratie over het beroerde seizoen werd Will van De Graafschap zes minuten voor tijd te veel. Hij vloerde Alessandro Ciranni en kreeg zijn tweede gele kaart. Met tien man werd het mission impossible voor de bezoekers, die in blessuretijd werden weggecounterd. Joeri Schroijen liep alleen met Kelechi Nwakali richting laatste man en keeper. Schroijen liet het karwei aan Nwakali, die de laatste man nog een keer indrukwekkend uitkapte en vervolgens ijzig kalm Bednarek passeerde: 2-0.

MVV wint ook een mindere wedstrijd en blijft daarmee samen met VVV (koploper) en Jong Ajax (nummer 2) de Jupiler League aanvoeren.