logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

voetbal

MVV-FC Dordrecht: 3 - 1

MVV Maastricht heeft na elf wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer eens drie punten weten te pakken in de competitie. "Zo, nu heeft mijn vrouw tenminste ook een mooi Kerst. Anders was ik niet te genieten geweest", zei MVV-trainer Darije Kalezic direct na afloop.  In De Geusselt werd FC Dordrecht met 3-1 verslagen.

MVV-Dordrecht was het duel tussen de nummers laatst en voorlaatst in de Keuken Kampioen Divisie. De winnaar zou dus hoe dan ook goede zaken doen in de kelder van de competitie. Een uitgelezen kans voor de ploeg van trainer Darije Kalezic om die vervelende laatste plaats over te doen aan de tegenstander van de avond. Die intentie toonde MVV dan ook vanaf het beginsignaal door direct druk te zetten en de aanval te zoeken. Op een kansje van Arne Naudts na, leverde het echter niet veel op. De motivatie om er wat van te maken zorgde ook voor wat slordigheden aan de kant van MVV, waardoor er door de wens om snel weer een aanval op te zetten veel ballen onnodig ingeleverd werden bij spelers met een groen shirtje. Een geluk dat Dordrecht niet voor niks voorlaatste staat en dus ook niet direct raad wist met dit balbezit.

De eerste helft kabbelde voort zonder dat een van beide teams echt gevaarlijk wist te worden. Aan inzet geen gebrek, maar door slordigheden zal het spel van beide kelderploegen de kijker waarschijnlijk hebben doen terugdenken aan hun eerste potje FIFA. Zelfs schoten op doel behoorden amper tot het wapenarsenaal van de twintig veldspelers, waardoor doelmannen Mike Havekotte en Anthony Wolfs, op een enkele uittrap na, weinig te doen hadden. De beste kans van de eerste helft kwam vlak voor het rustsignaal van de voet van Naudts, die recht op Wolfs af schoot en de bal vervolgens uit de rebound een paar centimeter naast het doel schoof.

Veel smaken om te wisselen had Kalezic door het vertrek van huurspelers Zak Swanson en George McEachran en blessures bij een aantal selectiespelers niet. Met Jelle Duin, die binnenkort terugkeert naar AZ, Thomas van Bommel, Raoul Last en Ermin Cavcic had de coach slechts vier veldspelers tot zijn beschikking die hij in kon zetten om de wedstrijd te doen kantelen.

MVV begon dan ook in dezelfde opstelling aan de tweede helft en kwam opnieuw goed uit de startblokken. De Sterrendragers probeerden de bezoekers op de eigen helft vast te zetten. Dat resulteerde in een goede lange bal van Joeri Schroijen op Koen Kostons, die de bal net niet onder controle kreeg en een voorzet van de nummer 11, die zijn 300e wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie speelde, waarbij Jerome Deom en Oussama Zamouri elkaar in de weg liepen. Even later moest Dordrecht-doelman Wolfs ingrijpen op een afstandsschot van Luc Mares. Naudts stond klaar voor de rebound, maar stond ook een dikke meter buitenspel, waardoor de tweede helft begon waar de eerste was geëindigd: met twee nullen op het scorebord.

Erg lang hield die stand geen stand, want MVV kwam in de 56ste minuut geheel in stijl van de wedstrijd op voorsprong door een klungelige eigen goal van Dordrecht-verdediger Bradley Vliet, die de bal weg probeerde te werken zodat Naudts niet gevaarlijk kon worden, maar het projectiel verkeerd raakte en over zijn eigen doellijn zag rollen. Niemand aan de kant van MVV die daarom zal malen, want ook lelijke doelpunten kunnen je immers van de laatste plaats halen.

Dordrecht bracht direct na de openingstreffer met Niklas Agrafiotis een extra aanvaller, wat voor meer ruimte voorin bij MVV zorgde. Dat resulteerde in de 2-0 van Zamouri, die van grotere schoonheid was dan de openingstreffer. Een te korte pass van Schroijen werd door de nummer 10 toch nog knap achter doelman Swolfs gewerkt. Het was de eerste treffer van het seizoen voor de Marokkaan. "Daar ben ik blij mee, net als met de drie punten", liet de aanvaller na afloop weten. "Als je zo lang niet weet te scoren, gaat dat toch aan je knagen." Schroijen zelf kon er even later nog 3-0 van maken, maar de linksbuiten kon een counter niet over de doelman stiften.

MVV kwam dit seizoen zes keer eerder op voorsprong in een wedstrijd, maar wist daar slechts twee van uiteindelijk winnend af te sluiten. Het werd dus nog even billenknijpen toen Jari Schuurman een kwartier voor het eindsignaal onverwachts de 2-1 binnenschoot. Kalezic probeerde zijn ploeg te behoeden voor opnieuw een zeperd na een voorsprong en riep zijn spelers enkele keren tot de orde na slordig balverlies. Het was dan ook niet gunstig dat de coach de ervaren Thibaut Van Acker geblesseerd uit zag vallen. Met nog twee wisselopties op de bank kwam Raoul Last in het veld.

MVV kreeg nog een goede mogelijkheid de overwinning definitief binnen te schieten. Naudts counterde, ontweek een forse tackle van een Dordrecht-verdediger en bracht de bal vervolgens via de ingevallen Jelle Duin bij Schroijen, die echter niet in staat was zijn achtste treffer van het seizoen te maken. Maar diep in de blessuretijd was het dan alsnog raak: Duin bezorgde MVV het best denkbare afscheidscadeau door een fout van Vliet af te straffen, doelman Wolfs te omspelen en de 3-1 in een leeg doel te schuiven. Het was pas de tweede treffer van de aanvaller, maar eentje die de roodhemden de zekerheid gaf dat ze 2020 niet afsluiten als rode lantaarn in de Keuken Kampioen Divisie.