Almere City - MVV Maastricht : 0 - 0

Vier afwezigen van wie drie potentiële basisspelers, twee debutanten in het betaald voetbal, zes wisselspelers van wie eentje met profduels in de benen. Voorwaar geen gemakkelijke uitgangspositie voor MVV Maastricht in het eerste competitieduel van het seizoen 2020-2021. En dan ook nog eens op bezoek bij titelkandidaat Almere City. Het binnengesleepte punt smaakte dan ook zeer zoet.

Hij balde zijn vuisten en slaakte een oerkreet. Bill Lathouwers. Scheidsrechter Clay Ruperti had zojuist het eerste duel van de Belgische doelman in het profvoetbal afgefloten. Een wedstrijd waarin Lathouwers uitgroeide tot uitblinker aan MVV-zijde. Hij straalde rust uit, heerste in de lucht en pakte de afstandsschoten van Almere met verve, met als hoogtepunt een knappe zweefduik op een pegel van Bensabouh. Eén keer was hij kansloos, maar gelukkig voor MVV knikte oude bekende Thomas Verheydt naast. Daardoor kon Lathouwers met zijn eerste ‘clean sheet’ Almere verlaten. Een knappe prestatie, en niet alleen van de doelman. MVV streed vanaf het eerste fluitsignaal voor elke meter in de winderige polder. Almere City mocht de bal hebben, zonder echt gevaarlijk te worden. MVV werd dat zelf wél. Vooral Koen Kostons kreeg een grote kans: na een steekpass van de sterk spelende Oussama Zamouri stond hij alleen voor doelman Woud, maar die doorzag zijn stiftje. Ook daarna wist MVV soms snel te counteren, maar ontbrak helaas de rust om de ruimte goed uit te spelen.

Ook na rust was MVV gevaarlijker, maar schoten van Timo Stavitski en Joeri Schroijen mistten precisie en kracht. Na ongeveer 60 minuten bleek de kracht van de brede Almeerse selectie. Trainer Ole Tobiasen, ook al een oude bekende, bracht een paar frisse, verse krachten waardoor de druk op MVV toenam. De Sterrendragers raakten vermoeid en verloren te snel de bal, waardoor Almere het doel van Lathouwers steeds vaker onder vuur nam. Buiten de genoemde afstandsknal en de kopbal van Verheydt, wist ook invaller Margharita het doel niet te vinden. Aan de andere kant was Zamouri heel dicht bij een verrassing: zijn schuiver miste maar nipt het doel. Kalezic bracht nog debutanten Marko Kleinen en Ermin Cavcic in, en ook Joy-Lance Mickels  pakte zijn eerste minuten in Maastrichtse dienst. Samen met hun ploegmakkers trokken ze een punt over de streep. Een verdiend punt, want MVV deed – op een korte fase van druk in de tweede helft – niet onder voor Almere. Al met al een eerste competitiewedstrijd die vertrouwen biedt voor de toekomst, moet ook MVV-chef Darije Kalezic geconstateerd hebben.