logo Willem II

Willem II

MVV verliest van zichzelf in derby (1-3)

Dinsdag 01 december 2015

Met een 1-0 voorsprong na 11 minuten en een handvol kansen binnen de eerste 20 minuten van de wedstrijd, heeft MVV Maastricht zichzelf maandagavond 30 november jl. tekort gedaan in de derby tegen Fortuna Sittard. Na 90 minuten stond er namelijk een stand op het bord die niemand aan het begin van de wedstrijd kon vermoeden: 1-3. Daarmee verloor MVV Maastricht, de tweede derby op rij in vier dagen, wederom van zichzelf.

Wanneer krijgt trainer Ron Elsen zijn elftal aan het verstand gebracht dat een voetbalwedstrijd uit twee helften bestaat? Dat het noodzakelijk is dat als je goed speelt en, waar mogelijk scoort, die voorsprong ook uitbreidt en na rust hetzelfde spel en dezelfde stootkracht op de mat legt. Pas dan kunnen de Sterrendragers écht omhoog kijken. De derby tegen Fortuna Sittard was al de derde wedstrijd op rij waar de rood-witten een prima eerste helft afleverden, er weinig aan de hand was, maar in de tweede helft totaal instortten. Voer voor psychologen...

Maandag in Stadion de Geusselt ging iedereen met een MVV-hart er eens lekker voor zitten toen Thomas Verheydt, na nog geen 120 seconden gespeeld te hebben, de bal via een Fortuna-been net naast het doel knalde. Het was de opmaat naar een knotsgek eerste kwartier waarin MVV Maastricht Fortuna overrompelde. De kansen kwamen er via de snelle Jordy Croux en via de opkomende backs Hawbir Moustafa en Leroy Labylle. Het leidde in de 11e minuut tot de 1-0, toen Janssen een voorzet van Jordy Croux verlengde en doelman Kaya kansloos liet: 1-0. Nauwelijks een minuut later gingen de CO2-kanonnen alweer aan, maar het doelpunt dat Pieter Nys maakte kwam vanuit buitenspelpositie. Het feest ging niet door. MVV bleef echter stormen en er kwamen nog meer goede mogelijkheden. Het leek of dat Fortuna Sittard de weg compleet kwijt was. Maar niets was minder waar. Nadat MVV was uitgeraasd, kwamen de gasten beter in hun spel. Na een half uur spelen zorgde de wind bij een corner van de Sittardenaren voor een dwarrelbal, die bij de tweede paal terecht kwam op het hoofd van de vrijstaande Hutten. Hij knikte de bal in het uiterste hoekje: 1-1. Fortuna begreep plots dat er vanavond in De Geusselt meer te halen viel. MVV liet de touwtjes op zijn beurt vieren en het spel golfde op en neer van goal naar goal. Daarbij mocht echter niemand aanspraak maken op een doelpunt.

In de tweede helft was dat laatste heel anders. Invaller Mert werkte in de 50e minuut een voorzet achter Jo Coppens en vijf minuten later werd de voorsprong van Fortuna vergroot door De Regt uit een corner: 1-3. MVV Maastricht stond, net als drie dagen geleden, binnen tien minuten in de tweede helft tegen een schier onoverbrugbare achterstand én tegen zichzelf te voetballen. Tot overmaat van ramp kwam Leroy Labylle, tot dan toe één van de beste MVV-ers, ongelukkig in botsing met een tegenstander. Hij liep een scheenbeenbreuk op en moest met de ambulance richting ziekenhuis. De ingevallen Shermaine Martina kon het tij echter ook niet keren. Na een grote kans op de 'anschlusstreffer' van Thomas Verheydt, werd de grote spits enkele minuten voor tijd na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd door scheidsrechter Gözübüyük. Een totaal verkeerde inschatting, want Verheydt  kreeg de bal op zijn buik en niet op de hand. MVV moest verder met 10 man én werd een levensgrote doelkans ontnomen. Het was de definitieve nekslag voor MVV Maastricht, dat de tweede derby op rij in vier dagen verloren zag gaan.