20:00

Jong AZ

MVV legt RKC Waalwijk over de knie (6-2)

Maandag 14 december 2015

In een bij vlagen wervelende pot voetbal heeft MVV Maastricht de laatste competitiewedstrijd van het jaar in eigen huis afgesloten met grote cijfers. RKC Waalwijk werd over de knie gelegd: 6-2.

RKC Waalwijk liet meteen vanaf het begin van de wedstrijd zien waarvoor het naar De Geusselt kwam: een gelijkspelletje was voor de mannen van Peter van den Berg meer dan genoeg in deze lastige uitwedstrijd. MVV Maastricht dacht daar heel anders over. De laatste thuiswedstrijd van 2015 moest en zou winnend afgesloten worden. Tegenstrijdige belangen dus. De thuisclub trok meteen vanaf het eerste fluitsignaal fel van leer. Emrullah Güvenç, die vanwege de schorsing van Luca Polizzi wederom in de basiself mocht starten, kreeg de eerste twee mogelijkheden. Zijn eerste schot was gevaarlijk, maar kon keeper Vos niet in verlegenheid brengen. Zijn tweede, verdekte, schot deed dat wel. Vos kon de bal ternauwernood uit de verre hoek tikken. Het was de opmaat naar een doelpuntenfestijn binnen tien minuten tijd. In de 14e minuut controleerde Santiago Palacios de bal in het strafschopgebied goed met de borst. Met links schoot hij vervolgens onberispelijk binnen: 1-0. Zes minuten later werd een prachtige aanval over vier schijven afgerond door Pieter Nys, die de bal binnen 'gleed': 2-0. Weer vier minuten later was het Jordy Croux die op prachtige wijze de bal om Vos heen krulde in de verre hoek: 3-0. RKC Waalwijk leek lamgeslagen en het aanwezige publiek ging er eens goed voor zitten. Een complete walk-over hing in de lucht. Toch nam MVV na de 3-0 een beetje gas terug. Overigens had Jo Coppens ook in de laatste fase van de eerste helft weinig te doen. De doelman zag een schotje van Valpoort langs gaan, maar stond verder enkel werkloos te bibberen van de kou.

In de tweede helft was de doelman nét klaar met de thee, toen een overtreding van Steven Pereira werd bestraft met een vrije trap op 20 meter van het doel. Yildirim liet Jo Coppens voor de eerste keer deze wedstrijd een uiterste inspanning doen, maar de Belgische goalie kwam een vingerlengte te kort om de bal uit z'n kist te tikken: 3-1. RKC Waalwijk rook bloed en drong meteen aan. Cicilia kreeg een goede kans op de 3-2, maar Jo Coppens voorkwam dat met een prima ingreep. Het was de laatste stuiptrekking van de Brabantse ploeg, want daarna was het MVV wat de kolk sloeg. Jordy Croux deed z'n goal uit de eerste helft nog eens dunnetjes over. Wat heet, de bal was deze keer nog beter geplaatst en belandde via de binnenkant van de driehoek achter de doellijn: 4-1. Na 70 minuten werd Thomas Verheydt ingebracht voor Emrullah Güvenç. De grote spits werd meteen in stelling gebracht door een afgemeten voorzet van Hawbir Moustafa: 5-1. De feestvreugde werd enigszins de kop ingedrukt door een slalom van Valpoort, die de bal bij het laatste station gelukkig mee kreeg en Jo Coppens verschalkte: 5-2. Het slotakkoord was echter weer voor MVV én Thomas Verheydt. Stef Peeters behield prima het overzicht en stelde met zijn derde assist van de avond Thomas Verheydt in staat om zijn 2e doelpunt te maken: 6-2.

Ook linkshalf Zev van Melick had een mooie avond. Zij werklust, trainingsarbeid én inzet werden deze avond beloond met een invalbeurt. De jonge Van Melick maakte in de 85e minuut zijn officiële debuut in MVV 1, toen hij in de ploeg kwam voor 'Man of the Match' Jordy Croux.

Met de overwinning staat MVV Maastricht op een 8e plaats met 25 punten uit 17 wedstrijden. De laatste wedstrijd van 2015 speelt MVV vrijdag 18 december in Rotterdam. Daar wacht koploper Sparta, die afgelopen vrijdag de 2e periodetitel binnen hengelde.