09 augustus
20:00

Jong AZ-MVV Maastricht: 2 - 3

MVV Maastricht boekte op het desolate trainingscomplex van Jong AZ een knappe 3-2 overwinning. De talenten van Alkmaar verslikten zich in de formatie van trainer Maurice Verberne, die in de tweede helft met een man minder moest spelen na een vroege rode kaart van Rayan Buifrahi (47e minuut). MVV kan vrijdag tegen VVV Venlo de nacompetitie veilig stellen, mits NAC en/of Emmen een of meerdere punten laten liggen.

Tegen het vrijwel thuis onverslaanbare Jong AZ moest MVV letterlijk de mouwen opstropen. Als alleen al naar de laatste vier uitslagen in eigen AZ-huis gekeken werd, zou dat de MVV'ers al voldoende angst moeten inboezemen. Zo won Jong AZ de laatste thuiswedstrijden achtereenvolgens van Jong PSV, Cambuur, Emmen en VVV.  En tegen Venlo ook nog eens met tien spelers.

Of het dit respect van de Maastrichtenaren was, is natuurlijk niet vast te stellen maar feit was wel dat MVV na 7 minuten al tegen een 1-0 achterstand aan stond te kijken. Middels een kinderlijk eenvoudige een-tweetje - opgezet vanaf het middenveld - doorkliefde Ro-Angelo Daal de Maastrichtse defensie. MVV kwam langzaam maar zeker in het eigen vertrouwde spel. Na een half uur leek de gelijkmaker op het scorebord te komen echter werd het doelpunt van Dailon Livramento wegens buitenspel afgekeurd.

Drie minuten later was het dan toch raak, na slecht uitverdedigen van Jong AZ haalde Nabil El Basri knap uit: 1-1. MVV zette plots vol druk op de Alkmaarders en Rayan Buifrahi leek de 1-2 aan te tekenen. Doelman Westerveld redde echter bekwaam. Een minuut later ontsnapte Livramento en speelde de bal voorbij doelman Westerveld. De goalie tikte de Maastrichtenaar aan: strafschop. Een rode kaart (doorgebroken speler) bleef verrassend uit. De MVV-spits trok zich hier niks van aan en zette de penalty (zie foto) bekwaam om in een lekkere 1-2 ruststand.

Na de thee direct wel een rode kaart. Een domme overtreding van Rayan Buifrahi leverde hem zijn tweede gele kaart op en dus rood. MVV moest het nu dus een hele helft met maar tien spelers gaan doen. Jong AZ maakte hier dankbaar gebruik van en zette MVV meteen vol onder druk. Al na een minuut of zeven leverde dit resultaat op en maakte Berkhout de gelijkmaker. Voor MVV begon nu het tegenhouden en het kostte bloed, zweet en tranen om niet op achterstand te geraken. Des te groter was de vreugde toen Bryan Smeets vanaf vier minuten voor het eindsignaal - via het been van een AZ-verdediger - het leer in het Alkmaarse doel wist te schieten en MVV drie punten in de bus mee naar Maastricht mocht nemen.

Er wacht nu in de laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie een allesbeslissende vrijdag waar nog alles mogelijk is. MVV ontvangt in De Geusselt VVV Venlo en kan in deze derby de nacompetitie veilig stellen. Voorwaarde is wel dat Emmen één of meerdere punten moet laten liggen (thuis tegen De Graafschap) of dat NAC geen resultaat bij Top Oss gaat halen. Kortom: het gaat vrijdag spoken in De Geusselt!!

Opstelling MVV: Romain Matthys, Lars Schenk, Bryant Nieling, Ozgür Aktas (46. Coomans), Andrea Librici, Nicky Souren, Nabil El Basri (84. Labylle), Bryan Smeets, Ferre Slegers (69. Mart Remans), Dailon Livramento (84. Maho), Rayan Buifrahi. Toeschouwes: 500. Rode kaart: Rayan Buifrahi (2x geel). Gele kaart: Bryan Smeets.