13 augustus
20:00
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

VS
logo De Graafschap

De Graafschap

Wat is met onze grasmat gebeurd?

voetbal

Wat is met onze grasmat gebeurd?

Maandag 07 juni 2021

Het oude veld in De Geusselt is een jaar geleden helemaal vervangen. Het nieuwe veld is inmiddels uitgeroepen tot de beste kunstgrasmat van het Nederlandse betaalde voetbal. Belangrijk voor alle betrokken partijen is dat de oude kunstgrasmat een nieuwe bestemming zou krijgen. En dat is gebeurd! Maar wat is er precies met onze oude zoden gebeurd? 

Op het moment dat het kunstgrasveld bij MVV Maastricht aan vernieuwing toe was, vroeg de gemeente Maastricht het ingenieursbureau Newae om een aanbesteding uit te schrijven, waarin stond dat het veld niet alleen moest worden verwerkt volgens de geldende milieu-eisen maar dat al het materiaal ook moest worden gereinigd en weer gescheiden in de originele componenten.

Polytan, een grote speler in de graszodenindustrie, won de aanbesteding voor het project dat niet alleen de aanleg van een nieuw kunstvoetbalveld inhield, maar ook de verwijdering en recycling van het oude. Voor de recycling schakelde Polytan Re-Match in voor zijn gepatenteerde recyclingproces.

Omdat het zand het zwaarste bestanddeel was en daarom het duurst om te transporteren, werd het verkocht aan Polytan Denemarken. Na schoonmaak en recycling bij Re-Matchin Denemarken keerden de plastic (polymeer)vezels en rubbergranulaat terug naar Nederland voor hergebruik. Het achtergebleven zand werd  gebruikt als opvulling in lokale velden.

Het rubber ging naar Venlo waar een bedrijf uit de CEYES-groep het heeft gebruikt voor de circulaire productie van CE Green City-panelen die onder meer worden gebruikt als panelen voor groendaken, Infra-projecten en verticale wanden. Het gras en de planten die op deze panelen groeien, nemen CO2 op en houden regenwater vast. Ook nog een voordeel: wanneer de panelen aan het einde van hun levensduur zijn, zijn ze 100 procent recyclebaar. 

Wat de plastic vezels betreft, zijn deze iets dichterbij een voetbalveld geëindigd. Een ander innovatief Nederlands bedrijf, Lankhorst Engineered Products, heeft de gerecyclede plastic vezel van Re-Match gebruikt om banden te maken die de rubberkorrels in kunstgras op hun plaats houden. Deze boardsystemen en andere producten gemaakt van gerecyclede graszoden worden vervolgens verkocht door het bedrijf GreenMatter en dragen zo bij aan de voortdurende inspanningen van de Nederlandse industrie om de grasvelden duurzame en recyclebare producten te maken. Hiermee is de cirkel rond voor de vezel en rubber van batch 2507 oftewel project De Geusselt.

Een jaar geleden werd onze mat helemaal vernieuwd. De oude mat is helemaal hergebruikt.

Misschien ook interessant

Strategische Business Partners