https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1846509/NL/reg/hps-meerssenmvv070718.jpg https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1581723/NL/reg/volle-petaj-grijs.png https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1608442/NL/reg/sub-koencloseup.jpg

Veteranenactie MVV-Jong AZ / Veteranen aan het woord

Donderdag 14 december 2017

In het kader van de Veteranenactie, die rondom de wedstrijd MVV Maastricht - Jong AZ wordt georganiseerd, gingen op vrijdag 8 december jl. veteranen Stephan en de heer Radder op bezoek bij de Maastrichtse basisschool Aloysius. Daar gaven zij een interessante les over alle aspecten van een missie én de vergelijking die je kunt trekken naar de sport- en voetbalwereld. 

Bekijk hier het filmpje van de Veteranenles op bs. Aloysius (met dank aan André Kerckhoffs).

Een kort interview met veteraan én keeperstrainer van de MVV-jeugd Stephan:

Wat houdt het in om veteraan te zijn?

Veteraan zijn betekent dat jij voor je vaderland hebt deelgenomen aan een oorlogsmissie in binnen- of buitenland. Je kunt zowel veteraan zijn in actieve dienst als veteraan buitendienst.


Op welke missies ben jij geweest?

ISAF Afghanistan Tarin Kowt .

ISAF Afghanistan Deh Rawod.

MINUSMA Mali, Gao (VN vredes missie)


Hoe heb jij de uitgezonden missies ervaren?

Als militair zijnde weet je gewoon dat de dag een keer zal komen dat je uitgezonden gaat worden. Hier train je hard voor en het is toch wel de “kers op de taart" als je eenmaal op missie gaat.

Mijn gevoel is altijd goed geweest tijdens mijn missies. Dit vooral omdat ik het nut en belang van de missies inzag en het met het doel van de missies eens was. Het geeft dan ook een goed gevoel als je vooruitgang ziet tijdens de missies. En ook al gaat die vooruitgang soms met hele kleine stapjes en moet je af en toe een stapje terug doen, het is bij mij altijd de motivatie geweest om erin te geloven en mijn werk te doen.

Uiteraard zijn er ook wel eens minder fijne ervaringen. Ondanks dat je er zelf voor kiest om voor defensie te gaan werken en daarbij de behorende missie te draaien, heeft je relatie en je familie niet die keuze. Zij moeten mee gaan in jouw keuze en het accepteren. Of ze het nu leuk vinden of niet. Ondanks dat tijdens een missie jouw collega’s je “familie" zijn, waar je lief en leed mee deelt, is er toch altijd een gemis naar het thuisfront. Ik ben daarom ook van mening dat het thuisfront ook wel eens een extra schouderklopje mag krijgen want zonder hun steun en acceptatie kun je niet 100 procent militair zijn in een uitzendgebied.

Daarnaast zit je niet voor niets in een oorlogsgebied en kunnen er zich ervaringen voordoen waar je mee moet leren omgaan. Die ervaringen kunnen een positieve maar ook een negatieve impact hebben op je leven.


Welke normen en waarden zijn belangrijk tijdens een missie?

Het is natuurlijk altijd belangrijk om te weten waar je naar toe gaat. Welke gewoontes en welke culturen er zijn in je missiegebied. Heb respect voor de lokale bevolking en verdiep je ook in hun normen en waarden en houd daar zoveel mogelijk rekening mee.

Daarnaast is het van belang dat je je eigen normen en waarden die je hebt meegekregen vanuit je werkgever ook hoog houdt. Daarnaast dien je je collega’s te respecteren en te helpen waar nodig.


Waarom is het goed dat er aandacht wordt besteed aan dit thema?

Naar mijn mening wordt er momenteel te weinig aandacht besteed aan de oorlogsveteranen (buiten het veteranen instituut dan). Ik denk ook dat het daarom goed is dat dit thema naar voren komt zodat de aandacht zich ook wat meer kan richten tot de bevolking en er daardoor meer draagvlak wordt gecreeërd.


Wat is de overeenkomst tussen een veteraan en een voetballer?

Zij beschikken allebei over een winnaarsmentaliteit, teamspirit en trainen elke dag om zo beter te worden in wat ze doen.


Hoe hoop jij deze veteranenwedstrijd te ervaren?

Ik hoop ten eerste dat de veteranen kunnen genieten als ze in het zonnetje worden gezet. Daarnaast hoop ik dat er meer erkenning en respect komt voor de mannen en vrouwen die hebben gevochten voor vrede en veiligheid in dienst van hun vaderland, waar ook ter wereld.

MVV Maastricht dankt Stephan en de heer Radder voor hun geweldige medewerking aan deze Veteranenactie!