11 december
14:30
logo VVV Venlo

VVV Venlo

VS
logo MVV Maastricht

MVV Maastricht

Van Geneugden: Jumbo-Visma en KRC Genk als ultiem voorbeeld

voetbal

Van Geneugden: Jumbo-Visma en KRC Genk als ultiem voorbeeld

Zondag 25 september 2022

Vorig jaar zomer maakte hij zijn entree als technisch manager in de Geusselt. Ronny van Geneugden. Wat hij aantrof, dat zei hem niet zoveel. Het gaat erom waar MVV Maastricht naar toe gaat. Met Jumbo-Visma en KRC Genk als ultiem voorbeeld. Tijd voor een tussenstand met de Belg.

Enige tijd geleden was een Vlaamse cameraploeg een dagdeel in de Geusselt. Ze maakten een documentaire over de zeer succesvolle jeugdopleiding van KRC Genk. De Belgische topclub leverde onder andere Kevin de Bruyne, Yannick Carrasco en Thibaut Courtois af aan de wereldtop. Wat de journalisten bij MVV bracht? Ronny van Geneugden. Eén van de grondleggers van die jeugdopleiding. Hij is er de man niet naar om zichzelf daarvoor op de borst te kloppen, maar als hij spreekt over KRC Genk twinkelen zijn ogen. “Natuurlijk is KRC Genk een voorbeeld voor MVV, al is de financiële situatie totaal onvergelijkbaar. Maar het begint wel allemaal met hetzelfde: één visie, één speelstijl voor de hele club, structuur en de goede faciliteiten. Daar werken we bij MVV hard aan, en ik constateer dat we daar flinke stappen hebben gezet.”

Van Geneugden somt op: nieuwe medische staf, samenwerking met SMC op het gebied van fysio en kracht, voedingsdeskundige, samenwerking met Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht, een spelervolgsysteem, technisch comité met Ron Elsen, Bert van Marwijk en Johan Dijkstra, beter opgeleide trainers en scouts voor de Academy en een visiedocument dat als rode draad ‘ontwikkeling’ kent. “En niet te vergeten: de doorstroom van jeugdspelers naar MVV1. Want een goede jeugdopleiding is pas zichtbaar als jongens uit de Academy in het eerste verschijnen.”

De technisch manager wil benadrukken dat de gezette stappen niet alleen voor het eerste elftal zijn. “Ze zijn misschien nog wel meer voor de Academy dan voor MVV 1. Maar wij willen straks voor talentvolle spelers vanaf 12 jaar een volledig parcours op papier hebben staan. Waar zitten zijn kwaliteiten, waar moeten we aan werken, wat is daarvoor nodig. Dat zijn de fundamenten.”

Van Geneugden kan zich voorstellen dat de supporters liever alles op het eerste team hadden gezien. “Maar dat is te zeer korte termijn. Kijk: financieel kunnen wij niet op tegen andere clubs. Dus moeten we het ergens anders zoeken. Bij ons familiegevoel, bij goede topsportfaciliteiten en bij kansen voor jonge spelers in ons eerste team.” Hij trekt de vergelijking met Jumbo-Visma, de wielerploeg die de Tour de France 2022 naar zich toe trok. “In 2015 zijn zij gestart met een groeiproces, zeven jaar later zijn ze de beste van de wereld. Dat kost dus tijd en het kost durf om vast te houden aan een visie.”

Aan Van Geneugden zal dat niet liggen. Hij noemt een voorbeeld bij KRC Genk. Jeugdtrainers mochten elkaar daar niet vragen naar de uitslag, maar alleen naar de manier van spelen. “Iedereen stapt het veld op om te winnen. Dat zit erin, anders word je geen voetballer. Dus is de manier waarop veel belangrijker. Wij willen winnen maar liever niet door alleen op resultaat te spelen. Dat proberen we met MVV ook: een duidelijke speelstijl verweven door de hele club. De enige voor wie het scorebord dan echt telt, is de trainer van het eerste elftal. En zelfs daar moeten we ook oog hebben voor ontwikkeling.”

Van Geneugden is onder de indruk van de grote groep mensen die bij MVV betrokken is. “Er zit veel voetbal knowhow in deze club. Ik zie als technisch manager veel wedstrijden, en constateer dat er heel veel mensen met een rood-wit hart rondlopen die elke dag bezig zijn spelers beter te maken. Dat geeft veel vertrouwen.” Belangrijkste naam daarbij: Bert van Marwijk. De gewezen topcoach is vrijwel dagelijks op de club om trainingen en wedstrijden te bekijken of met trainers te praten. Of om te overleggen met Van Geneugden zelf. “Het is fantastisch dat Bert zich aan MVV heeft verbonden als leercoach. Zijn ervaring is goud waard, zowel voor de Academy als bij het eerste.”

Want hoewel de focus in de visie op de Academy ligt, weet Van Geneugden als geen ander dat het ook op vrijdagavond moet gebeuren. In tegenstelling tot vorig jaar kan hij terugkijken op een redelijk rustige voorbereiding. Tachtig procent van de selectie lag immers al vast. “Dat was een bewuste keuze. We hebben met name aan het slot van vorig seizoen gezien dat er meer in deze groep zit. Het is aan de technische staf om er een hecht team ven te smeden. Als dat lukt, ben ik ervan overtuigd dat we in die 94 minuten op vrijdag mooie dingen kunnen laten zien. Natuurlijk is de KKD dit seizoen erg sterk en hebben wij het laagste budget. Maar er zijn altijd verrassingen. Met onze vaste structuur, onze eigen jongens en een hecht team willen wij dit seizoen hier iets neerzetten.”

Misschien ook interessant

Strategische Business Partners