https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1846515/NL/reg/hps-shirtricardo.jpg https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1581723/NL/reg/volle-petaj-grijs.png https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1608442/NL/reg/sub-koencloseup.jpg

Ron Elsen: “Sparta wordt een hele kluif”

Donderdag 01 november 2018

MVV Maastricht vindt in een tijdsbestek van ruim een maand - om precies te zijn 35 dagen -  in zes wedstrijden de drie eredivisie-degradanten van afgelopen seizoen tegenover zich. In Enschede pakte het resultaat (1-0 winst) prima uit, zondag 18 november wacht in De Geusselt Roda JC en vrijdag 2 november is de kersverse periodekampioen van de Keuken Kampioen Divisie - Sparta Rotterdam - in Maastricht te gast. MVV-trainer Ron Elsen heeft niet de beschikking over Pieter Nys (kniegewrichtblessure) en Dimitri Lavalée (hamstring).

“Sparta beschikt over veel ervaring, kwaliteit en ambitie. Een elftal dat straks hoog op de ranglijst eindigt. Niet voor niets hebben ze de eerste periodetitel in de wacht gesleept”, zegt Ron Elsen. “We zullen een hele kluif aan Sparta krijgen.” Elsen weet dat het MVV-spel beter kan en in sommige gevallen moet. “We lijden te vaak te makkelijk balverlies. Ook zijn we te onrustig aan de bal. En we moeten wedstrijden beslissen door onze dominantie ook daadwerkelijk in doelpunten uit te drukken. Bij een 1-0 voorsprong koelbloedig de tweede treffer op het scorebord zetten. Anders laat je de tegenstander te lang in de wedstrijd. Kijk maar naar het laatste duel tegen Helmond Sport. Een onnodige puntendeling. Maar goed, vrijdagavond staat Sparta als tegenstander in De Geusselt. De Rotterdammers spelen ook anders dan normaal met een 5-3-2-opstelling. Maar wij moeten gewoon uitgaan van onze eigen kwaliteit en DNA. De tegenstander het moeilijk maken zodat ze niet kunnen domineren.”

De Kasteel-ploeg van trainer Henk Fräser heeft vele spelers met eredivisie-ervaring in de selectie. De meest in het oog springende speler is zonder twijfel Royston Drenthe. Na een pauze van twee jaar heeft de 31-jarige rapper ‘Roya 2 Faces’ zijn rentree in het betaalde voetbal gemaakt. De voormalige speler van onder meer Feyenoord, Real Madrid, Everton en Sheffiel Wednesday is aan de linkerkant van het veld te vinden. Op papier speelt Sparta - met het oog op de aanwezigheid van Drenthe - dus meestal 5-3-2. Echter vindt de voormalige international zichzelf geen vijfde verdediger en bestrijkt hij bij voorkeur de gehele linkerflank. Drenthe is duidelijk over zijn doelstelling dit jaar: “Kampioen worden, dan maken we met de hele selectie een rap.”

Sparta won dit seizoen zeven keer, speelde drie keer gelijk en verloor één duel. Het verloren duel vond op de eerste speeldag - 17 augustus - van dit seizoen plaats. In Enschede werd van  mede-degradant FC Twente met 2-1 verloren. Het doelsaldo van Sparta spreekt boekdelen. Het heeft één van de meest scorende voorhoedes (20x) en de minst gepasseerde achterhoede (9x). Topscorer is Lars Veldwijk met acht treffers. De voormalige speler van onder meer PEC Zwolle, FC Utrecht, Excelsior, Nottingham Forest en FC Groningen is eveneens duidelijk in het doel wat hij zich dit seizoen gesteld heeft: ” Voor mij telt er dit seizoen maar één ding: kampioen worden!”

De laatste vier onderlinge duels - voordat Sparta promoveerde naar de eredivisie - eindigden in Rotterdamse zeges. De laatste MVV-zege dateert van 7 februari 2014, toen de Maastrichtenaren op het Kasteel met 2-1 wonnen.

MVV loopt wat doelpunten betreft één op één (11 goals in 11 wedstrijden). Daarbij is het opvallend dat onze Sterrendragers dit seizoen in de uitwedstrijden succesvoller zijn. Van de in totaal 16 punten werden er 12 buiten de Geusselt verzameld, in eigen huis vier (winst FC Dordrecht, gelijkspel Jong PSV).

De wedstrijd in De Geusselt begint om 20.00 uur. Scheidsrechter is Martin van den Kerkhof.

In het kader van de goede relatie tussen de beide supportersgroeperingen van de clubs, spelen supportersteams van MVV Maastricht en Sparta Rotterdam voorafgaand aan de wedstrijd een wedstrijd in Stadion de Geusselt om de Vincent Gordijn Cup.