logo De Graafschap

De Graafschap

Oud-MVV’er Okita doet MVV de das om

Zaterdag 26 oktober 2019

MVV Maastricht heeft in Nijmegen een onnodige nederlaag geleden. Heerste NEC in de eerste helft op alle fronten, in de tweede helft was MVV in De Goffert lange tijd de baas. Domme pech bij het uitverdedigen (1-0) in de slotfase maakte uitgerekend Jonathan Okita tot matchwinnaar. Hij tekende zelfs ver in blessuretijd nog voor de 2-0.

MVV kreeg in de eerste helft te maken met een Nijmeegse herfststorm. NEC gaf vanaf minuut één de toon aan. De eerste kans viel dan ook al na drie minuten te noteren toen Romeny de bal net om de buitenkant van de Maastrichtse paal krulde. Ondanks de Gelderse druk had MVV in de vijfde minuut de score kunnen openen: Joeri Schroijen schoot echter in kansrijke positie over. MVV speelde heel compact maar toch bleef NEC de toon in de wedstrijd aangeven waarbij de spelers zich relatief eenvoudig wisten te vinden. De grootste kans kwam er na een kwartier spelen. Een scherpe voorzet van Bas Kuipers belandde op de voet van Flemming die de bal vanaf zes meter leek binnen te schieten. Hij was iets te enthousiast: de bal ging rakelings over.
NEC bleef naar hartelust combineren, MVV zakte heel ver in waardoor de verdedigers van NEC de mogelijkheid kregen om actief aan het aanvalspel deel te nemen. Het leek er steeds op dat NEC een man extra op het veld had.. Zo ook in de 25e minuut. De bal kwam voor de voeten van Van de Looi die vanaf 20 meter loeihard uithaalde. Nigel Bertrams kon met een uiterste krachtsinspanning het leer net over de lat werken. Twee minuten later opnieuw een glansrol voor de goalie. Terwijl er zes MVV’ers in het strafschopgebied verdedigden, hadden ze Flemming over het hoofd gezien. Vanaf 12 meter mocht hij ongehinderd recht voor het doel uithalen. Ook nu was Bertrams  een sta-in-de-weg. En voor de derde maal in vijf minuten mocht Bertams  zich even later weer bewijzen. In minuut 29 veerde de hele Goffert al op nadat Kvida keihard van acht meter afstand inkopte. Het Nijmeegse publiek had echter buiten de Maastrichtse keeper gerekend want ook nu redde hij fraai. NEC bleef tot de rust het spel dicteren, MVV moest vooral tegenhouden. De herfststorm ging nu echter meer en meer liggen ondanks de scherpe aanvallen van NEC over de flanken. Het was dus vooral aan Bertrams te danken dat de thee genuttigd kon worden bij een 0-0 ruststand.

Na rust een herboren MVV op de grasmat. Niet NEC maar MVV gaf nu meer en meer de toon aan. De Nijmeegse formatie werd feller op de huid gezeten waardoor het soepele spel van de eerste helft als sneeuw voor de zon verdwenen was. In de 48e minuut kreeg Anthony van den Hurk een moeilijke kans die dan ook in het zijnet belandde. Een paar minuten later was het Joeri Schroijen die in stelling werd gebracht. Vanaf 15 meter haalde hij diagonaal uit maar doelman Mattijs Branderhorst, in het verleden zes wedstrijden bij MVV onder de lat, tikte de bal uit het hoekje. De Maastrichtse formatie van Fuat Usta bleef nu de bovenliggende partij, NEC ploeterde zich nu door de speelminuten heen en mocht in de 66e minuut van geluk spreken dat Schroijen de bal net een tel te laat op Thijmen Goppel gaf. De MVV’er omspeelde de doelman en scoorde. Maar helaas: een metertje buitenspel. Dat NEC in de 78e minuut toch op 1-0 kwam was te wijten aan dom uitverdedigen. Luc Mares schoot de bal uit zijn eigen verdediging weg maar raakte het been van Schroijen waardoor de bal caramboleerde en voor de voeten van  oud-MVV’er Okita viel. De aanvaller kwam onverwacht oog in oog te staan met doelman Bertrams, hem omspeelde en simpel de 1-0 intikte. Het was de eerste tegentreffer overigens voor Bertrams in 262 minuten speeltijd. Ver in blessuretijd, toen MVV een alles of niets-offensief eruit perste, was het opnieuw Okita die hiervan profiteerde en het slotakkoord op zijn naam mocht zetten: 2-0. “Ja wat een pech”, aldus Joshua Holtby na afloop. “De eerste helft houdt onze doelman ons prima in de wedstrijd, in de tweede helft waren wij beter dan NEC. We speelden goed net als in onze laatste wedstrijden en dan dat doelpunt. Jammer, echt jammer.” Fuat Usta erkende dat NEC in de eerste helft de overhand had. “Wij zakten te ver in en boden de NEC-verdedigers de mogelijkheid om in te spelen. In de tweede helft meer voetbal bij ons, meer druk naar voren. Dan is het zonde dat je door een fout achterin de wedstrijd uit handen geeft.”

Opstelling MVV: Nigel Bertrams, Marnick Vermijl, Luc Mares, Thibaut van Acker, Raoul Last, Joshua Holtby (73. Shermaine Martina), Jerome Deom, Koen Kostons (83. Gavin Vlijter), Thijmen Goppel (77. Serhat Kot), Joeri Schroijen, Anthony van den Hurk.

Scheidsrechter: Ruperti.

Gele kaart: Luc Mares (28e minuut), Joeri Schroijen (43e minuut), Raoul Last (82e minuut)