20:00

NAC Breda

Nabeschouwing MVV Maastricht - Jong PSV

Zaterdag 01 februari 2020

Met de wedstrijdbal onder zijn shirt en drie doelpunten op zijn naam verliet Anthony van den Hurk breedlachend het speelveld. Niet alleen won zijn MVV Maastricht met 3-1 van Jong PSV, het was ook het achtste duel dat de Maastrichtenaren in eigen Geusselt-stadion ongeslagen bleven.

En het zag er vlak voor rust allemaal verre van rooskleurig uit. Immers moest MVV in de 44e minuut bij een 0-0 stand na een tweede gele kaart – en dus rood - voor Vermijl verder met tien man. Deze kaart verlamde de Maastrichtenaren echter allerminst. Sterker nog: het inspireerde MVV en liet Jong PSV er niet meer aan te pas komen. De thuisclub gaf geen kans meer weg en creëerde zelf de ene naar de andere goede mogelijkheid.

“Hier vechten we iedere wedstrijd voor”, liet een glunderende trainer Fuat Usta na afloop in de catacomben weten. Hij mocht de wedstrijd overigens niet op de bank afmaken. Nadat hij scheidsrechter Dröge in de rust had laten weten het niet eens te zijn met de rode kaart voor Vermijl, moest de coach in de tweede helft op de tribune plaatsnemen. “ Ik had ook na de rode kaart voor Vermijl het volste vertrouwen in een goede afloop. Deze zege is een ‘boost’ voor het team. De jongens hebben knap gespeeld. Met tien man geen enkele kans weggegeven. Goed!”

Ook Anthony van den Hurk, samen met Thijmen Goppel de uitblinker van de avond, was uitermate tevreden. “Complimenten voor het team. Mentaal zijn we inmiddels zo sterk dat we met tien man de strijd ook aankunnen. Het elftal bewijst deze competitie duidelijke stappen te hebben gemaakt. Eerder dit seizoen stortten we helemaal in na een rode kaart (tegen Helmond Sport, red.) en nu blijven we sterk op de been en aan de bal.

Dat het jonge PSV bulkt van het talent werd al snel duidelijk. De eerste fase van de wedstrijd was voor de club uit Eindhoven. De PSV’ers combineerden naar hartenlust en vonden elkaar blindelings. In de 18e minuut ontsnapte MVV toen na een rij van combinaties plotseling Yorbe Vertessen zich vrijspeelde op de zestien. Zijn bekeken schot was net niet bekeken genoeg en verdween nipt langs de Maastrichtse paal. MVV werd brutaler, zette de tegenstander beter vast en zocht de openingen beter op. Het eerste echte gevaar van MVV-zijde liet 23 minuten op zich wachten. Thijmen Goppel werd op rechts gelanceerd die de zwaar gedekte Anthony van den Hurk wist te vinden. De MVV-spits kwam echter in kansrijke positie net niet aan de bal. Een minuut later leek Jerome Deom de voorsprong op de borden te zetten. Vanaf 16 meter haalde hij ongenadig hard uit. De keeper leek al verslagen echter het schot spatte op een PSV-verdediger uit elkaar. MVV bleef de druk er goed op houden en bijna kon Raoul Last zijn naam op het scorebord laten vereeuwigen. De man die afgelopen week zijn contract verlengde kon na een snelle MVV-aanval vanaf 25 meter snoeihard uithalen. Doelman Van de Meulenhof had de grootste moeite de knaller uit het doel te houden. Hierna begon MVV niet alleen tegen PSV te vechten maar ook tegen de scheidsrechter die geregeld warrige beslissingen nam en heel opvallend: steeds in het nadeel van de Maastrichtenaren. De geërgerde MVV’ers lieten zich even van de wijs brengen en dit resulteerde na twee overtredingen van Marnick Vermijl in twee gele kaarten en dus – vlak voor rust - rood. De tweede gele kaart toverde Dröge wel heel makkelijk uit zijn borstzak. Hiermee maakte de dit jaar in het betaald voetbal debuterende referee zijn reputatie van makkelijk kaarten trekken meer dan waar.

Op MVV leek de rode kaart echter te werken als de bekende rode lap op een stier. MVV zocht direct in het tweede bedrijf, ondanks een man minder, keer op keer de aanval en kreeg al na vijf minuten loon naar werken. Anthony van den Hurk lanceerde Thijmen Goppel die zijn tegenstander diverse keren passeerde en doldraaide. Zijn schot kon worden gekeerd door de goalie, Anthony van den Hurk nam de rebound fraai voor zijn rekening en drukte vanaf 12 meter af: 1-0.

MVV speelde gegroepeerd en liet Jong PSV komen. De Maastrichtenaren stonden zo goed dat het zelfs bij vlagen leek of MVV met een man meer op het veld stond. Het was dan ook niet vreemd dat MVV dichtbij de tweede treffer was.  In de 65e minuut kwam een hoekschop via Van den Hurk terecht bij Luc Mares die echter met zijn rug naar de goal stond waardoor hij het leer net niet voldoende richting kon geven om de bal tussen de palen te krijgen. In de 71e minuut lukte dit wel. Een vrije trap van Joshua Holtby vanaf 25 meter belandde bij toeval op de rug van Anthony van den Hurk waardoor het leer onhoudbaar werd voor de keeper: 2-0. De felbegeerde hattrick voor de MVV-spits leek er in de 79e minuut te komen. Een scherpe vrije trap vanaf de zijkant belandde op het hoofd van de duikende Van den Hurk. Geheel vrijstaand kopte hij in maar de bal dwarrelde net naast. “Ik dacht, o nee he. Daar gaat mijn hattrick”, keek de spits achteraf op het moment terug.  Die derde goal en de eerste hattrick voor Anthony van den Hurk in Maastrichtse dienst kwam er dan uiteindelijk toch. Twee minuten voor tijd deponeerde hij de derde bal van de avond –  na een kluts- in het netje. Dat Jong PSV in de slotminuut via Ngonge nog een keer tegen scoorde mag als een schoonheidsfoutje gezien worden en kon de pret niet meer drukken. MVV kan wel op zoek naar een nieuwe wedstrijdbal. Want die staat inmiddels te pronken in de woonkamer van Anthony.

Opstelling MVV:  Nigel Bertrams, Marnick Vermijl, Enes Mahmutovic, Thibaut van Acker, Raoul Last, Joshua Holtby, Jérôme Deom, Luc Mares, Thijmen Goppel, Anthony van den Hurk (90. William Balikwisha), Joeri Schroijen (46. Shermar Martina). Scheidsrechter: Dröge. Rode kaart (2x geel): Marnick Vermijl (MVV), wegens overtreding en later vasthouden tegenstander (24e en 44e minuut). Gele kaart: Thibaut van Acker, wegens commentaar op de leiding. Fuat Usta (weggestuurd in de rust), Anthony van den Hurk (MVV), wegens protest op de leiding Games (PSV, vasthouden tegenstander), Horvath (PSV, neerhalen tegenstander). Toeschouwers: 3341