NAC Breda

Nabeschouwing FC Eindhoven - MVV Maastricht

Zaterdag 16 november 2019

MVV laat ook in Eindhoven onnodig punten liggen

En opnieuw heeft MVV een onnodige nederlaag geleden. Want ook deze keer was de Maastrichtse ploeg zeker niet de mindere. In het koude Eindhoven gaf de ploeg van Fuat Usta in een weinig hartverwarmende wedstrijd vrijwel niets weg en had zeker in de tweede helft het betere van het spel maar zoals vaker dit seizoen: na 90 minuten stonden de Maastrichtenaren met lege handen: 2-0.

Aanvoerder Anthony van den Hurk had de stoom na afloop uit zijn oren komen: “We moeten onszelf in de spiegel kijken.  Niemand durfde vandaag echt te voetballen. Er werd verstoppertje gespeeld. Ik ben boos. We laten de trainer, de club en de supporters in de steek. Maar ook onszelf! Onderling praten is natuurlijk prachtig en goed maar nu moeten we het eindelijk eens op het veld laten zien. We kunnen het wel, dat hebben we laten zien. Maar net als tegen AZ was het opnieuw laf voetbal. Want laten we eerlijk zijn, hier in Eindhoven hoeft MVV niet te verliezen.” Fuat Usta: “Als je kansen krijgt, moet je die verzilveren, dan loopt deze wedstrijd ook helemaal anders. In de eerste helft gebeurt er weinig verontrustends, in de tweede helft zitten we goed in de wedstrijd. Maar als je ziet hoe wij dan weer een doelpunt tegen krijgen…”

De eerste helft kregen de supporters in Eindhoven weinig hartverwarmend voetbal te zien. En dat was wel welkom geweest gelet op het feit dat de gevoelstemperatuur rond de nul graden Celsius lag. De eerste kans van de wedstrijd was voor Koen Kostons, die in de voorhoede geposteerd stond. Hij tikte na vier minuten een voorzet net naast het doel. FC Eindhoven had meer en meer balbezit maar kon lange tijd niet gevaarlijk worden. MVV zakte ver in, toonde weinig initiatieven en kwam nu ook  geruime tijd niet in de buurt bij het Eindhovense doel. De thuisclub was op zoek naar gaten in de Maastrichtse verdediging en vond dat in de 22e minuut toen  Cicilea na een hoekschop plots vrij in het strafschopgebied kon uithalen. Zijn gehaast schot ging echter ver over. De zeer matte wedstrijd sukkelde voort en pas een minuut voor de thee schrok iedereen op de tribune weer wakker. Opnieuw Cicilea die in het strafschopgebied zijn directe tegenstander Mahmutovic – hij maakte zijn competitiedebuut voor MVV – uitkapte. De Eindhoven-spits zag zijn zachte inzet vervolgens vakkundig gestopt door doelman Bertrams.

Met het inbrengen van Thijmen Goppel kwam er in de tweede helft van MVV-zijde meer druk naar voren en dit leek al in de 53e minuut resultaat te hebben. Joshua Holtby verscheen plotseling alleen voor doelman Ruud Swinkels. Tot zijn verbazing stopte de Eindhovense goalie de bal en bleef de grootste kans namens MVV onbenut.

MVV bleef het betere van het spel hebben alleen ook nu moest MVV na een hoekschop capituleren. In de 74e minuut kreeg MVV de bal bij een corner niet weg en Rigino Cicilia kon voor de derde opeenvolgende wedstrijd scoren: 1-0. MVV zocht in het laatste kwartier massaal de aanval maar tot een kan kwam het niet meer. Sterker nog:  de beste mogelijk was aan de overzijde. Kay de Rooij schoof de bal vijf minuten voor het einde tegen de paal. Vlak voor het einde deed hij het beter na klungelig uitverdedigen van MVV schoof hij de 2-0 binnen voor de ploeg van oud-MVV-speler Ernie Brandts.”

Nigel Bertrams, Marnick Vermijl (88. Serhat Kott), Enes Mahmutovic, Raoul Last (78. Gavin Vlijter), Thibaut van Acker, Luc Mares, Jerome Deom (46. Thijmen Goppel), Koen Kostons, Joshua Holtby, Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen. Scheidsrechter Dröge. Gele kaart: Cicilia en De Rooij (Eindhoven).