https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1581723/NL/reg/volle-petaj-grijs.png https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1608442/NL/reg/sub-koencloseup.jpg

MVV neemt afscheid van het seizoen met een verdienstelijk 1-1 tegen NEC

Vrijdag 03 mei 2019

MVV Maastricht heeft met een verdienstelijke 1-1 afscheid genomen van het voetbalseizoen 2018-2019. In de slotminuten van de wedstrijd wist MVV de achterstand om te buigen in het verdiende gelijke spel. MVV eindigt door de 1-1 met 54 punten op plek 12. In totaal wist MVV 14 keer te winnen, speelde men 12 keer gelijk en moest men zich 12 keer gewonnen geven.

Zelden eindigden de clubs in de Keuken Kampioen Divisie zo dicht op elkaar dan dit jaar. Ook zelden was deze divisie zo sterk dan dit jaar. Immers niet alleen de degradanten Sparta, FC Twente en Roda JC brachten plots veel eredivisie-ervaring mee maar ook clubs als GA Eagles en NEC hadden zich flink versterkt om in een tweede aanloop voor het kampioenschap te gaan. Dat het spannend tot het eind zou blijven blijkt uit de eindrangschikking, MVV heeft negen punten minder dan de nummer 3.

“We zijn dit seizoen twee of drie keer er niet aan te pas gekomen omdat de tegenstander gewoon te sterk was. In de andere wedstrijden dus niet”, kijkt Ron Elsen vlak na het duel tegen NEC terug op het seizoen. “We hebben ook geen twee wedstrijden op rij verloren. 54 punten behalen is meer dan behoorlijk maar de manier waarop kan soms beter. We kennen onze opdracht voor het nieuwe seizoen. Er zullen nog zo’n tien nieuwe spelers gehaald moeten worden. Dat wordt dus veel bellen op vakantie

Met een debutant in de gelederen begon MVV Maastricht in eigen Geusselt tegen NEC aan de laatste klus van het seizoen. Niet Luuk Koopmans maar Gilles Deusings, hij tekende onlangs een contract van 1 seizoen bij MVV, verdedigde het Maastrichtse doel. Al na acht minuten kon Deusings de gang naar het net maken. Nadat in eerst een inzet van Ndayishimye goed stopte was de rebound voor Druijf: 1-0. Terwijl de wedstrijd zo goed had kunnen beginnen. Al in de eerste minuut leek Jordy Croux zijn doelpunt tegen Jong Ajax te kopiëren. Hij trok op rechts naar binnen, liet zijn hakken aan de tegenstander zien en haalde hard uit. Doelman Branderhorst kon de bal echter net uit het Nijmeegse doel tikken. MVV zocht georganiseerd de aanval en drukte NEC – dat in de laatste wedstrijd met 4-0 van kampioen FC Twente had gewonnen, naar achteren. De Nijmegenaren loerden op hun beurt op een snelle uitbraak.  In de twintigste minuut bracht een steekbal door het hart van het NEC-strafschopgebied Anthony van den Hurk oog in oog met NEC-doelman Branderhorst. De inzet van de vrijstaande MVV-spits eindigde echter op het lichaam van de goalie. Na een weggewerkte hoekschop van MVV werd na ruim een half uur ex-MVV’er Okita vanaf eigen helft gelanceerd. Hij ging alleen op het MVV-doel af en schoof de bal langs doelman Deusings maar ook langs het doel. De wedstrijd bleef snel met twee ploegen die op winst speelden. Dat bleek ook wel nu weer. In de tegenaanval viel namelijk bijna de gelijkmaker. Koen Kostons werd in stelling gebracht maar zijn harde knal werd door de doelman met pijn en moeite tot hoekschop verwerkt.
De tweede helft begon rommelig met veel balverlies bij beide partijen. MVV zocht nadrukkelijk de aanval terwijl NEC het spel wilde temporiseren. MVV kwam wel geregeld in het strafschopgebied van  de tegenstander maar kansen leverde dit niet op. Beide ploegen waren ook in de tweede helft aan elkaar gewaagd maar nu waren de betere kansen voor de gasten. Sterker nog, tot aan de 87e minuut wist MVV in het tweede bedrijf geen noemenswaardige actie voor het doel te creëren. Ron Elsen ging voor die tijd toch op zoek naar het doelpunt en wisselde aanvallend door Luc Mares te vervangen door Abubakar in te brengen en linksachter Joeri Schroijen naar voren te dirigeren naar zijn vertrouwde aanvallende linkse positie. Shermaine Martina nam de plek van Schroijen in de verdediging over. Maar ook dit leverde vooralsnog tegen de stug verdedigende Nijmegenaren geen kansen op. NEC was vijf minuten voor het einde wel nog dichtbij de 2-0. Invaller Tom Overtoom zag zijn inzet eerst gestuit door doelman Deusings en vervolgens de rebound op de paal belanden. Terwijl iedereen al dacht dat het seizoen in mineur zou eindigen was er plots het moment van Jerome Deom die de aanvalsdrang van MVV beloonde. Een bal van Jordy Croux verlengde hij middels een sliding waardoor de bal via de binnenkant van de paal tot 1-1 werd gepromoveerd. MVV eindigt dus als twaalfde met 54 punten en doet het qua punten zelfs vier maal beter dan in de laatste vijf seizoenen. De Eindrangschikkingen van MVV in de laatste seizoenen:
2014-2014: elfde (48 punten)
2015-2016: tiende (50 punten)
2016-2017: zevende (59 punten)
2017-2018: tiende (50 punten)

Opstelling MVV: Gilles Deusings, Xavier Mbuyamba, Jérôme Déom, Luc Mares (71. Shermaine Martina), Marnick Vermijl, Ricardo Ippel (62. Tuur Houben), Joshua Holtby (71. Asumah Abubakar), Koen Kostons, Joeri Schroijen, Jordy Croux,  Anthony van den Hurk. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Ippel, Abubakar, Mbuyamba, Holtby, Vermijl (MVV). Toeschouwers: 4.492.

Van minuut tot minuut:
0. Shermar Martina verstapt zich tijdens de warming-up en wordt vervangen door Xavier Mbuyamba.
1. Jordy Croux dreigt op rechts, trekt op de rechterflank naar binnen en haalt rand strafschopgebied uit. Doelman Brandenhorst redt.
2. Gele kaart Ricardo Ippel omdat hij zijn tegenstander hard vloert.
8. Inzet Ndasylshimie, doelman Deusings redt maar in de rebound scoort Ferdy Druijf.
20. Steekbal door het NEC-strafschopgebied van NEC zet Anthony van den Hurk alleen voor de NEC-goalie. De MVV-spits krijgt de bal echter niet langs de keeper.
31. Okita wordt na een MVV-hoekschop vanaf eigen helft gelanceerd en blijft niet koel als hij oog in oog met doelman Deusings verschijnt. In de tegenaanval haalt Koen Kostons hard uit maar de NEC-goalie redt.
37. Steekbal door hart strafschopgebied NEC lijkt Croux in stelling te brengen. De vrijstaande rechtsbuiten krijgt echter de bal net niet onder controle.
40. Snelle bal door het MVV-strafschopgebied brengt Okita in kansrijke positie maar hij komt een stap te laat.
56. Okita ontsnapt op rechts en schiet. Zijn van richting veranderd schot wordt door voor het doel door enkele NEC-spelers gemist en de bal hobbelt naast het doel.
59. Gele kaart voor Holtby nadat hij wordt neergetrokken in kansrijke positie op rand strafschopgebied. Het protesteren van de Duitser levert de kaart op.
68. Twee keer Okita vlak achter elkaar. Eerst brengt hij Druijf in scoringspositie maar doelman Deusings stopt. In de rebound haalt Okita hard uit maar bal gaat een meter naast.
72. Een minuut staat hij in het veld en Asumah Abubakar krijgt geel.
76. Ook gele kaart voor Mbuyamba, de vierde van de avond voor MVV.
85. NEC twee keer dicht bij een doelpunt. Eerst redt Deusings de inzet van Overtoom die vervolgens ook nog eens op de paal schiet.
87. Uit het niets toch nog de 1-1. Jerome Deom verlengt met een sliding een bal van Croux en via de binnenkant van de paal hobbelt de bal binnen.
89. Gele kaart nummer 5: Marnick Vermijl wordt naar de grond gewerkt, scheidsrechter weigert te fluiten en Vermijl protesteert.