logo De Graafschap

De Graafschap

MVV krijgt les in koelbloedigheid van De Graafschap

Vrijdag 16 augustus 2019

Een lesje in koelbloedigheid heeft MVV Maastricht in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen 2019-2020 gekregen. Daar waar De Graafschap voldoende had om anderhalve kans in drie doelpunten om te zetten wist MVV de eigen kansjes niet te verzilveren en resulteerde dit uiteindelijk in drie punten voor de gasten uit Doetinchem. Voor MVV is het de tweede nederlaag dit seizoen. Vorige week werd van een andere kampioenskandidaat GA Eagles met 3-2 verloren.

Trainer Fuat Usta verwoordde het na afloop dan ook treffend. “Fysiek zijn de mannen van De Graafschap bijna allemaal een kop groter. De ploeg beschikt ook over veel eredivisie-ervaring. Ze stralen rust uit en weten een wedstrijd optimaal te controleren. Dat deden ze dan ook.”
MVV begon het nieuwe seizoen in eigen stadion voortvarend. De eerste 25 minuten drongen de Maastrichtenaren sterk aan en hadden duidelijk het betere van het spel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste kans van het nieuwe seizoen in eigen Geusselt voor de thuisclub was. Een fraaie solo van Shermar Martina in de vijfde minuut over zestig meter waarbij hij de hele De Graafschap-achterhoede zijn hielen liet zien, strandde nipt op de voeten van doelman Hidde Julius. “Als zo’n bal binnen valt, dan krijg je een heel andere wedstrijd”, keek Usta terug op dit moment. MVV bleef de bovenliggende partij, zette de tegenstander vroeg op eigen helft vast en bleef kort op de bal jagen. De gasten uit Doetinchem hielden het hoofd koel en kropen langzaam uit hun schulp, zochten meer de diepte en speelden de bal steeds sneller rond.  Dat MVV kwetsbaar in de lucht is werd in de 28e minuut blootgelegd. De vele lange mannen van De Graafschap zorgden bij twee achtereenvolgende hoekschoppen voor veel gevaar. De tweede hoekschop kon prompt ongehinderd worden ingekopt door Toine van Huizen: 0-1. De gasten uit de Achterhoek hadden nu duidelijk de smaak te pakken en waren direct enkele malen dreigend. Ze bewezen over veel eredivisie-ervaring te beschikken en koelbloedig te kunnen zijn op momenten wanneer het nodig is. Zeven minuten na het openingsdoelpunt rukte Jebli op rechts op en mocht ongehinderd vanaf de punt van het strafschopgebied uithalen. Tot ieders verrassing verdween de bal in het dak van het doel.

De tweede helft was gezapig. De Graafschap leunde achterover met een comfortabele voorsprong, het ijverig werkend MVV kon geen echt overwicht creëren en geen gaten in defensie van de gasten vinden. “We liepen te veel uit onze posities”, zou trainer Usta na afloop dan ook zeggen. Op het veld resulteerde dit alles in weinig spektakel voor beide doelen. Pas in de 69e minuut was het eerste opwindende momentje van de tweede helft te zien. Een schot vanaf 20 meter van de voet van Joeri Schroijen verdween enkele meters naast de kruising. In de sloftfase kreeg invaller Gavin Vlijter nog onverwacht een kleine mogelijkheid maar zijn inzet was niet overtuigend genoeg om de Superboeren in verlegenheid te brengen. Sterker nog. In blessuretijd lanceerde Ralf Seuntjens een fraaie boogbal vanaf de punt van het strafschopgebied waarbij de bal prompt via de binnenkant van de paal in het Maastrichtse doel viel: 0-3. Het deerde de supporters op de tribunes niet.  De Maastrichtse aanhang bleef 94 minuten lang luid zingend achter hun ploeg staan.
“De doelpunten vallen te makkelijk”, concludeerde de coach na afloop terecht. “Je ziet dat een ploeg als De Graafschap over veel kwaliteit beschikt. We hebben zelf nog twee weken de tijd om ons nog op diverse plekken in het team te versterken. De jongens kan ik vanavond niets verwijten. Ze hebben hard gewerkt. Niemand heeft er met de pet naar gegooid. Voor de ontwikkeling van ons team is dat heel positief.  Nu nog het resultaat.”

De eerstvolgende wedstrijd speelt MVV op maandag 26 augustus. In Eindhoven heet dan Jong PSV de tegenstander. De volgende thuiswedstrijd is dan een paar dagen later en wel op zondag 1 september. Roda JC heet dan de tegenstander.