20:00

NAC Breda

MVV bekert na strafschoppen niet verder

Dinsdag 19 januari 2021

MVV Maastricht is er niet in geslaagd om voor de eerste keer sinds 2005 weer eens de achtste finales van het Nederlandse bekertoernooi te overleven. In De Geusselt pakte Excelsior na strafschoppen het ticket voor de kwartfinales.

Aanvoerder Luc Mares hield ongetwijfeld het meest wrange gevoel over aan de uitschakeling. De verdediger nam de laatste strafschop van MVV, nadat Sander Fischer de Rotterdammers op voorsprong had gezet, maar zag zijn inzet over het doel belanden. Daardoor zag hij niet zijn ploeggenoten juichen, maar kwamen de spelers van Excelsior feestend op doelman Alessandro Damen afgerend.

De wedstrijd begon zoals hij uiteindelijk eindigde: met een voor Excelsior succesvolle strafschop. Brem Soumaoro, die zijn basisdebuut maakte centraal achterin voor De Sterrendragers, maaide de benen van een tegenstander onderuit. De arbiter legde de bal resoluut op de stip en topscorer Elias Mar Omarsson zette het buitenkansje om in de 0-1. Zuur voor MVV, dat de Kralingers tot dat moment nog geen kans had zien creëren. De Maastrichtenaren gingen op zoek naar de gelijkmaker en kregen kansjes via Arne Naudts (kopbal) en een corner van Jerome Deom die bijna achter Damen in het Rotterdamse doel zeilde. Joeri Schroijen was nog het dichtste bij met een goed, hard schot op de vuisten van de Excelsior-goalie.

Toch waren het de Rotterdammers die het duel bijna in het slot wisten de schieten na een bijna fatale uitspeelbal van doelman Mike Havekotte, waardoor Excelsior in een twee-tegen-twee-situatie terechtkwam, maar deze niet wist te verzilveren. Uit de eerstvolgende aanval lag de bal er echter aan de andere kant wel in. Koen Kostons kopte de bal in de verre hoek, buiten bereik van Damen. Niet veel later zette Schroijen MVV op voorsprong door knap binnen te schieten. Damen zat nog aan de bal, maar niet voldoende om het projectiel naast de paal te tikken: 2-1.

In de tweede helft voerde Excelsior de druk op de MVV-defensie, die door trainer Darije Kalezic deze wedstrijd versterkt was met een vijfde man, op. De Maastrichtenaren kwamen er amper meer uit. Tegenhouden was het devies en leek de 5-3-2-tactiek van Kalezic goed uit te pakken. Excelsior bleef aandringen en werd uiteindelijk beloond toen verdediger Siebe Horemans in de 71e minuut een corner binnenkopte. Gescoord werd er niet meer, waardoor de eerste bekerwedstrijd van MVV dit seizoen overging in verlenging.

Ook in de extra speeltijd hadden de bezoekers het betere van het spel, hoewel de beste kans van de verlenging op het conto van MVV kwam. Deom haalde diep in de extra tijd verwoestend uit, maar zag zijn inzet nipt overgetikt worden door Damen. Gescoord werd er niet meer, dus moesten strafschoppen gaan uitmaken wie in zich mag melden in de loting voor de kwartfinales. Excelsior mocht de eerste pingel nemen en zette meteen de druk op MVV nadat Luigi Bruins de bal achter Havekotte wist te krijgen. Schroijen deed namens De Sterrendragers hetzelfde, waarna Havekotte de held van MVV leek te worden door de tweede strafschop van de Rotterdamse bezoekers te stoppen, maar Omarsson mocht van scheidsrechter Van Boekel opnieuw aanleggen, nadat de MVV-goalie te vroeg van zijn lijn was gekomen. De tweede keer scoorde de IJslander wel.

Naudts, Thomas Verhaar en Deom faalden ook niet van elf meter, waardoor de stand na zes strafschoppen 3-3 was geworden. Ahmad Mendes Moreira deed de harten van MVV-fans sneller kloppen door de paal te raken, maar Joy-Lance Mickels wist zijn ploeg vervolgens niet op voorsprong te zetten; zijn inzet werd gekeerd door Damen. Omdat Stijn Meijer en Gaston Salasiwa ook beiden scoorden, moesten de niet-aangewezen strafschoppennemers ook aan de bak. Aanvoerder Fischer nam de bal bij Excelsior en scoorde. Mares nam zijn verantwoordelijkheid als captain bij MVV, maar vond Damen op zijn weg en op de weg naar de volgende ronde van de beker.