20:00

NAC Breda

Hardwerkend MVV krijgt te weinig tegen efficiënte Ajax-talenten

Zaterdag 28 september 2019

Kort op de tegenstander spelen, de linies niet te ver uit elkaar en in duel komen met de tegenstander, strijd. Dat is wat trainer Fuat Usta zijn spelers vooraf allemaal had meegegeven. En hij kan ondanks het 4-1 verlies tegen Jong Ajax toch tevreden terugkijken op de ontmoeting met de Amsterdammers. Lange tijd had MVV zelfs het betere van het spel en drukte de gasten terug op de eigen helft. Alleen was Ajax efficiënter in het benutten van de mogelijkheden. Want MVV kreeg zeker niet minder kansen dan de voormalige kampioen (2017-2018) van de Keuken Kampioen Divisie. Het ontbrak deze avond aan fortuin en een vizier dat minder op scherp stond waardoor de gasten uit de Nederlandse hoofdstad met een geflatteerde 4-1 aan het langste eind trokken.

“Het begon allemaal goed, alleen eindigt het in mineur”, keek Fuat Usta terug op de 90 minuten van deze wedstrijd. “We hebben onze taken vele malen beter uitgevoerd dan in de laatste weken. Maar het grote verschil vanavond is dat de kansen bij Ajax er wel in gaan en bij ons niet. Ook een kwestie van verschil in kwaliteit natuurlijk. Maar zoals we vanavond gevoetbald hebben geeft vertrouwen voor de toekomst. Dit moet de basis zijn om de komende tijd op voort te borduren.”

Vanaf het eerste fluitsignaal waren bij Jong Ajax de spelpatronen te zien die zo bekend zijn van het eerste elftal van de Amsterdammers. Het kort en snel combineren leverde in de negende minuut dan ook al direct een reusachtige kans op voor Ajax. Via diverse schijven werd Quiten Timber in het strafschopgebied vrijgespeeld. Van dichtbij schoot hij in maar de in De Geusselt debuterende MVV-doelman Nigel Betrams kon met een katachtige reactie onheil voorkomen. MVV voerde de opdrachten van trainer Usta goed uit en zat fel op de huid van het team van trainer Mitchell van der Gaag. De Maastrichtse club meldde zich na een kwartier voor het eerst gevaarlijk voor het doel van Kjell Scherpen. Een voorzet van Joeri Schroijen ging richting de instormende en vrijstaande Urho Nissila maar hij kwam net niet bij de bal.
In de 27e minuut kon MVV het slordige spel van doelman Scherpen niet afstraffen. Eerst werd zijn uittrap geblokt en het daarop volgende schot van Thijmen Gobbel kon hij grabbelend onder controle brengen. De voor een transfersom van vier miljoen euro deze zomer van Heerenveen overgekomen Kik Pierie had een paar minuten later aan de overzijde meer succes. De aanvoerder kopte een hoekschop van dichtbij binnen: 0-1. Een minuut later mocht MVV aanleggen vanaf 18 meter. Urho Nissila kromde de vrije trap mooi om de Ajax-muur maar de bal verdween een halve meter over het doel. Twee minuten voor rust leek MVV op gelijke hoogte te komen echter scheidsrechter Ganser meende te zien dat Nissila de bal eerst met de arm had gespeeld. Tien seconden voor het rustsignaal kreeg de thuisclub opnieuw een mooie kans: de kopbal van Anthony van den Hurk verdween helaas naast het Amsterdamse doel.

In de tweede helft kwam MVV furieus uit de startblokken. Binnen 70 seconden rammelden de Maastrichtenaren flink aan de Amsterdamse poorten. Eerst keerde doelman Scherpen nog de bal, een halve minuut later schoot een voorzet van Deom voor het doel langs. In het drukke strafschopgebied was echter geen Maastrichts been te vinden dat het laatste tikje mee kon geven. MVV verstopte zich niet, bleef druk zetten én op zoek naar de gelijkmaker. Jerome Deom lanceerde in de 56e minuut een schot vanaf 18 meter maar de bal verdween nipt langs het doel van Ajax. De net ingevallen Koen Kostons leek in de 60e minuut op weg naar succes. Een vrije trap vanaf de flank kopte hij laag bij de grond zwaar gehinderd in. Helaas raakte hij de bal verkeerd en stierf de actie in schoonheid. MVV bleef de Amsterdammers fel op de huid zitten en onder druk zetten en nu kon Joeri Schroijen in actie komen op een verre voorzet. Hij vuurde direct maar ook nu weer geen treffer.  Ajax kon in deze periode steeds minder tegenover het mannelijke spel van de Maastrichtenaren zetten en trok al na ruim een uur de tijdrekkende kaart. Desondanks was er ook in de 68e minuut weer een goede kopkans voor Thibaut van den Acker. Maar net als zo vaak: als de ene ploeg vecht om het gelijkmakende been, gaat de ander er mee heen. Dus ook Ajax. Bij een van de spaarzame aanvallen kwam bij toeval de bal bij spits Lassina Traore –  al acht maal in Ajax 1 actief - die de 0-2 binnengleed. Onfortuin dan in de 73e minuut voor Anthony van den Hurk. Van dichtbij leek hij. De aansluitende 1-2 aan te tekenen. Het leer sprong echter via de onderkant van de lat weer terug het veld in. De aansluitende inzet werd vervolgens van de Ajax-lijn worden gewerkt. En net als bij de 0-2 ook nu weer direct het doelpunt aan de overzijde. Na een snelle uitbraak was het opnieuw Traore die handig gebruik maakte van de kleine ruimte die hij kreeg.
In de 78e minuut opnieuw pech voor MVV. Een voorzet van Marnick Vermijl belandde via een Ajax-been op de paal. Het leek er voor MVV deze avond niet in te zitten. Want ook invaller Gavin Vlijter had vier minuten later geen fortuin. Hij mocht van dichtbij het Ajax-doel ongehinderd onder vuur namen. Hij raakte de bal echter verkeerd waardoor de bal naast hobbelde. De bal wel goed raken deed Ryan Gravenberch even later aan de andere kant van het veld. Hij kwam plotseling helemaal vrij te staan in het strafschopgebied en haalde vanaf 15 meter uit. Door en langs Maastrichtse benen werd zijn inzet tot 0-4 ‘gepromoveerd’. Een meer dan verdiende eretreffer kwam er dan toch. Doorzetten van Anthony van den Hurk op de rechterflank leverde hem in blessuretijd de bal op. Hij zette voor op de inlopende Joeri Schroijen die vervolgens het doelpunt op zijn naam mocht   schrijven: 1-4.
“We hebben te veel kansen nodig om te scoren”, zegt Joeri Schroijen. “Een bal op de lat, op de paal, van de lijn gehaald. Natuurlijk heeft Ajax veel talent rondlopen maar wij hadden vanavond ook pech. Want het had zo maar in 4-4 kunnen eindigen.”

Opstelling MVV: Nigel Betrams, Marnick Vermijl, Shermar Martina (81. Pieter Nys), Luc Mares, Facundo Bonifazi, Thijmen Gobbel (78. Gavin Vlijter), Jerome Deom, Thibaut van Acker, Urho Nissila (59. Koen Kostons), Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen.
Scheidsrechter: Ganser. Gele kaart: Thijmen Gobbel,  Shermar Martina (MVV). Liam van Gelderen (Ajax).