https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1846515/NL/reg/hps-shirtricardo.jpg https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1581723/NL/reg/volle-petaj-grijs.png https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1608442/NL/reg/sub-koencloseup.jpg

Derby MVV-Fortuna voor velen dé wedstrijd van het jaar

Donderdag 12 oktober 2017

In een meer dan goed gevulde Geusselt kruisen vrijdagavond 13 oktober twee mooie verenigingen de degens met elkaar. MVV Maastricht en Fortuna Sittard beginnen om 20.00 uur aan 'Dé Derby van het Zuiden'. Voor veel spelers maar zeker ook supporters: dé wedstrijd van het jaar.

Twee verenigingen met een rijke historie. Gezonde sportieve rivaliteit vormt altijd de basis voor de derby tussen de twee ploegen die hemelsbreed zo'n 25 kilometer van elkaar hun thuiswedstrijden afwerken. Grote namen bij beide clubs in het verleden. Veel spelers die zelfs bij beide verenigingen actief zijn of zijn geweest. Zo noemen we de huidige MVV-assistenten Erik Meijer en Fuat Usta,  Joeri Schroijen, Bert van Marwijk, Wilfred Bouma, Dirk Jan Derksen, Wasiu Taiwo, Gerrie Schrijnemakers, Frans Körver, Roberto Lanckohr, Edwin Hermans, Nico Hanssen, Ramon Voorn, Coockie Voorn, Tiny Ruijs en Huub Smeets. Ook Pieter Nys speelde ooit –in het seizoen 2009-2010 - in de kleuren van de Sittardse formatie. Bij afwezigheid van de opnieuw geblesseerde Ricardo Ippel zal Nys vrijdag namens MVV de (regenboog)aanvoerdersband dragen. “Het is weliswaar al een tijdje geleden dat ik in Sittard actief was maar het blijft toch altijd een speciale wedstrijd”, aldus de 28-jarige in Hasselt geboren middenvelder. “De groep leeft naar dit soort ontmoetingen toe, ook al kom je niet uit de streek. Je voelt gewoon dat er iets speciaals staat te gebeuren. Daarbij weten we dat het stadion goed gevuld zal zijn. Maar ook hebben we na de laatste twee nederlagen iets recht te zetten. Deze derby komt dan op het juiste moment”, stelt Pieter Nys die een 2-0 zege voor zijn ploeg voorspelt.

De laatste wedstrijd, op 2 april dit jaar op de 115e verjaardag van MVV, deelden beide Zuid-Limburgse clubs in De Geusselt broederlijk de punten: 1-1. De Maastrichtenaren willen nu eindelijk weer eens drie punten bijschrijven na de gelijke spelen tegen Jong PSV en Cambuur en de nederlagen tegen NEC en Almere. “Het gaat zeker geen makkelijke klus worden”, zegt MVV-trainer Ron Elsen die zijn ploeg dit seizoen thuis nog niet zag verliezen. “Fortuna trekt de lijn van vorig seizoen goed door. Ze zijn prima gestart, maken veel doelpunten en staan goed op de ranglijst. We hebben Fortuna enkele malen aan het werk gezien en weten dat ze scherp in de omschakeling zijn. Het Sittardse elftal steekt goed in elkaar!” Ook voor Ron Elsen blijft een derby altijd speciaal. “Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een mooie avond van te maken. Ik denk dan ook dat het publiek een mooie pot voetbal te zien krijgt.”

Fortuna Sittard neemt momenteel een tweede plek in de Jupiler League in. De club uit Sittard wist dit seizoen vijf keer te winnen, één keer werd gelijk gespeeld en twee keer verloren. Afgelopen weekeinde was NEC in Sittard Fortuna nipt met 2-1 de baas. Ook opvallend: Fortuna heeft de best scorende aanval van de Jupiler League: 22 keer werd het net van de opponent gevonden. De meeste doelpunten maakte Fortuna dit jaar in Velsen. Daar werd met 6-0 gewonnen.

MVV Maastricht kan vrijdagavond weer beschikken over de internationals Steven Pereira en Samy Mmaee. Ook Marvin Ogunjimi heeft de hele week met de selectie meegetraind en is weer van de partij. Afwezig is nog steeds Christophe Janssens (voetbreuk). Ook Ricardo Ippel moet verstek laten gaan in de derby. De pechvogel liep afgelopen week een blessure op, niet de eerste dit seizoen. Het is een aderlating voor de Maastrichtse formatie, maar gezien de terugkeer van diverse jongens zal de technische staf daar zeker een passend alternatief voor kunnen vinden.  

Scheidsrechter is vrijdagavond, om het Limburgse plaatje compleet te maken, Ed Janssen uit Meijel. Om 20.00 uur begint deze Derby van het Zuiden.