Cambuur overklast MVV op alle fronten

Cambuur overklast MVV op alle fronten

Cambuur overklast MVV op alle fronten

Zondag 06 september 2020

Een 1-7 nederlaag. Wat valt er dan eigenlijk nog te zeggen? MVV werd in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen simpelweg op alle fronten overklast door kampioenskandidaat nummer 1, Cambuur Leeuwarden. Dat die ploeg beter was, was geen verrassing, maar de manier waarop MVV de goals tegen kreeg, deden op de tribune toch menig wenkbrauw fronsen.

MVV-chef Darije Kalezic begon de wedstrijd met een verrassende tactiek. Joy-Lance Mickels en Joeri Schroijen vormden de voorhoede, met daarachter twee stevige verdedigende blokken. MVV probeerde daarmee Cambuur zo lang mogelijk van scoren te houden, wat het eerste kwartier ook prima lukte. Sterker nog: toen waren de rood-witten minimaal gelijkwaardig aan de Friezen, en had Schroijen 1-0 moeten maken. Maar in plaats van zelf te schieten, legde hij breed waardoor een Cambuur-verdediger kon ingrijpen. "Ik zag een ploeggenoot naast me staan, ik dacht als ik hem de bal geef is het honderd procent goal. De Cambuur-verdediger had ik niet zien staan", aldus de jubilaris van de avond Joeri Schroijen. Hij trok voor de 150e keer het MVV-shirt aan.

Na een ongelukkige handsbal van Jérôme Déom op de rand van de zestien meter kantelde de wedstrijd echter volledig. Robin Maulun krulde de bal knap over de muur en schoot daarmee alle Maastrichtse aspiraties aan diggelen. De tactiek van Kalezic kon de ijskast in, erger nog: de rood-witten stortten als een kaartenhuis in elkaar. Binnen een kleine twintig minuten zapte het scorebord van 0-1 naar 0-4, waarbij Cambuur zo nu en dan wel heel gemakkelijk kon combineren en scoren. Schroijen benutte nog een strafschop op slag van rust maar kon daarmee de verbijstering bij de Maastrichtse fans nauwelijks wegnemen.

Na rust hetzelfde spelbeeld. Waar MVV tegen Almere nog vanuit een solide organisatie een knappe wedstrijd speelde, had de ploeg tegen Cambuur helemaal niets in te brengen. Al had Koen Kostons meteen na rust met iets meer scherpte de 2-4 op het scorebord kunnen brengen. Daarna was het weer alleen maar Cambuur dat de klok sloeg. Debuterend doelman Mike Havekotte, die in de rust de geblesseerde Bill Lathouwers verving, bleek nog een aantal keer een sta-in-de-weg, maar moest toch nog drie goals slikken. Bij 1-7 vond  Cambuur het welletjes. 

Verliezen tegen een kampioenskandidaat is weliswaar geen schande, maar de manier waarop zal Kalezic de nodige hoofdbrekens hebben bezorgd. Natuurlijk is zijn ploeg in een totaal andere fase dan het indrukwekkende Cambuur, maar 1-7 in de eigen Geusselt had niemand vooraf gedacht. Het is aan de ploeg van Kalezic om de zure smaak van gisteren weg te poetsen in Velsen.

Opstelling MVV: Lathouwers (46. Havekotte), Swanson (83. Waem), Mares, Heerings, Last; Van Acker, Kostons (83. Kleinen), Déom, Zamouri (34. Salasiwa); Mickels (57. Duin) en Schroijen.

Misschien ook interessant

Sterrendragers