https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1846515/NL/reg/hps-shirtricardo.jpg https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1581723/NL/reg/volle-petaj-grijs.png https://www.mvv.nl/IManager/Media/17470/1608442/NL/reg/sub-koencloseup.jpg

Blog – Wat speelt er?

Donderdag 21 juni 2018

Algemeen Directeur Paul Penders zal in zijn blog de komende paar weken ingaan op het reilen en zeilen van de club in de voorbereidingsperiode en de aanloop naar de competitiestart. Over technische zaken, maar ook over organisatorische zaken licht hij een tipje van de sluier op. Hoe werkt het nou allemaal binnen de club in deze periode?

MVV Maastricht is een club die transparant beleid voert. Vaak hoor ik de ‘roep’ naar het nemen van risico’s óf het gebrek aan slagvaardigheid in de besluitvorming rondom het aantrekken of verlengen van spelers. Volgens sommigen moet de club financiële risico’s nemen om op transfergebied een rol te kunnen spelen. Vaak wordt deze ‘roep’ ingegeven door resultaten van vergelijkbare clubs die momenteel aan de goede kant van het spectrum vertoeven: Fortuna Sittard, FC Emmen. Maar die risico’s moeten uiteraard wél verantwoord zijn. Dat laatste, daar kunnen we als club niet blind voor zijn. Toch stuit dit steeds vaak  op onbegrip. Wellicht dat ik met deze blog enige openheid van zaken kan geven in de handelwijze en de overwegingen van een club als MVV Maastricht.

De achterliggende gedachte van MVV bij het creëren van een volwaardige selectie, is spreiding van aflopende contracten om te voorkoming dat teveel contracten in een keer aflopen. Met spelers waarvan de contracten aflopen is in het najaar van 2017 voor het eerst gesproken over het openbreken en verlengen van contracten. Dit geldt voor o.a. Florian Loshaj, Steven Pereira en Alessandro Ciranni. Sommige van deze spelers nemen het voorstel in beraad, wachten af en geven vervolgens te kennen elders hun heil te zoeken. Kijk naar Alessandro Ciranni. We kunnen hem uiteraard niets kwalijk nemen. Iedereen is op zoek naar een stap vooruit in zijn eigen carrière. Alessandro gaat per slot van rekening voor een plek in de selectie van een Eredivisieclub. Dat geldt ook voor Steven Pereira die MVV als opstap naar een vervolgcarrière in het buitenland heeft kunnen gebruiken. Deze hogere sportieve stap gaat voor de spelers ook gepaard met een hoger salaris.

Huurspelers, zoals bijvoorbeeld Michael Verrips en Kelechi Nwakali, gaan in principe eerst terug naar hun eigen club. MVV geeft aan dat men verder wil met huurspelers. Daarna is de verhurende club aan zet. Deze clubs beoordelen hun selectie vaak pas, als de transfermarkt reeds enkele weken op gang is. Wat komt erbij, wat gaat er weg? Aan de hand daarvan besluiten ze vaak laat in de voorbereiding of jongens verhuurd mogen worden. Een goed voor beeld hiervan is Nwakali. In het seizoen 2016-2017 kwam hij pas op de allerlaatste dag van de transferwindow bij ons ‘binnen’ en moesten we daarna nog enkele speeldagen wachten totdat hij speelgerechtigd was, met alle ‘procedurele rompslomp’ van dien.

Dan zijn er nog de jongens die op amateurbasis bij MVV rondlopen. Spelers waarin we potentie zien, krijgen een contract aangeboden. Tuur Houben is een voorbeeld hiervan. Op zeer korte termijn wordt de beloftevolle keeper Gilles Deusings ook aan de club gebonden.

Bovenstaande samengevat, spelers met aflopende contracten (4) en huurspelers (5) betekent een groot verloop in je selectie. Dit beeld strookt met de trend in betaald voetbal. Ook bij de Graafschap, dat notabene promoveert, lopen 10 spelers de deur uit. De gemiddelde leeftijd in de Eerste Divisie wordt steeds jonger. De league is een opleiding voor de Eredivisie en steeds vaker ook voor het buitenland. De positie en rol van MVV passen volstrekt in dit beeld. In de laatste seizoenen zijn enkele MVV-spelers doorgestroomd naar Eredivisie-clubs óf vergelijkbaar niveau in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan Jordy Croux, Nick Kuipers, Stef Peeters en Leroy Labylle. Alessandro Ciranni en Steven Pereira zijn het meest recente voorbeeld. En als MVV goed blijft presteren, gaan er nog meer volgen. Aan ons de taak om als club de selectie volwaardig te blijven versterken en zelf een keer die stap te maken. Binnen de club blijft voetbal op 1 staan. Het gaat erom een selectie samen te stellen die kansrijk is in de competitie. Het achterliggend seizoen met drie promovendi uit de Eerste Divisie is het voorbeeld dat qua krachtverschillen tussen bodem Eredivisie en  top Eerste Divisie veel mogelijk is. Dat is ons streven en ambitie.  

MVV heeft een lijst met spelers die interessant zijn voor de club. De samenstelling van de lijst geschiedt in overleg met de trainers, voetbalplatform en contacten uit het netwerk. Daarnaast maken we steeds meer gebruik van digitale scoutingsbestanden. Met behulp van gespecialiseerde bureaus krijg je een goed inzicht in de ontwikkeling van spelers, welke positie ze spelen en of ze geschikt zijn voor MVV. Vaak zijn dat jonge spelers die willen investeren in hun eigen loopbaan en MVV zien als een opstap. Oudere spelers die evenwicht kunnen brengen in een selectie en al een carrière achter de rug hebben, zijn vaak ‘duurder’ en daarmee niet altijd haalbaar voor de club. In dit spanningsveld zoekt de club naar een kansrijke selectie. En in de strijd naar goede spelers hebben we  te maken met veel concurrentie.  Maar jullie kunnen erop rekenen dat er komend seizoen een selectie staat die er vol voor gaat!