Blog 7 - Wat speelt er?

Donderdag 02 augustus 2018

Blog 7 - Wat speelt er?

De start van de competitie komt snel naderbij. En we werken nog steeds aan de invulling van spelersgroep en staf. In België is de competitie al begonnen. Ik heb eerder al aangegeven dat Belgische clubs grote selecties hebben en een heleboel spelers dreigen nu buiten de boot te vallen. Deze spelers worden vaak via hun makelaars aangeboden bij Nederlandse clubs. Wij – als grensclub – houden deze ontwikkelingen goed in de gaten want het biedt zeker kansen. Net zoals bijvoorbeeld Almere dat doet als er ontwikkelingen zijn bij AZ en Ajax. Je kijkt eerst in je directe omgeving. Een ander opvallend verschijnsel in de huidige ontwikkelingen in voetballand is het feit dat in Nederland ca. 65% van de voetballers een Nederlandse nationaliteit heeft. In België bedraagt het percentage spelers met de Belgische nationaliteit maar 37%.

Over Jonathan Okita is ook al veel gezegd en geschreven. Clubtrainers hebben te dealen met ca. 20 spelers. Met individuele belangen is het heel moeilijk (lees: onmogelijk) rekening houden. En een speler die niet traint, wordt niet beter. Dus het was in niemands belang dat Jonathan niet trainde bij de groep. Ik ben dan ook blij om te melden dat Jonathan weer snel gaat aansluiten bij de selectie. Want een scherpe Okita is een versterking voor de MVV-selectie. Sterker nog, niet alleen voor de MVV-selectie, als we alle geruchten over de belangstelling in Jonathan mogen geloven.   

Een collega van Jonathan in de voorste linie is Daniel Segovia. Een 33-jarige speler die zijn voetbalsporen verdiend heeft. Hij is per donderdag jl. op test. We zijn blij met deze testperiode van Daniel. Als spits zal hij voor doelpunten moeten zorgen, maar ook zijn ervaring kan veel betekenen in de relatief jonge selectie. Iedereen weet ook dat wij zuinig met het geld om moeten gaan en daarom hechten wij groot belang aan een testperiode. We willen – naast analyses uit allerlei databanken en adviezen van bekende scouts – ook met eigen ogen zien hoe fit de speler is. We kunnen het ons niet permitteren om een kat in de zak te kopen. Waarbij we ook heel goed realiseren dat je nooit garanties krijgt. We hebben vaak goede spelers aangetrokken (Croux, Peeters, Ciranni, Loshaj, Okita) maar soms zijn we ook minder gelukkig geweest.

Voor de start van het seizoen moet er ook veel werk verricht worden op kantoor. Seizoenkaarten en sponsorkaarten moeten gemaakt, geprint en administratief verwerkt worden. Waarbij ik meteen opmerk dat we uiteraard heel graag seizoenkaarten willen aanmaken. Op dit moment staat de teller op 1535 stuks. Dat is iets minder dan vorig jaar om deze tijd maar we hopen dat de komende weken de twijfelaars de weg naar de Geusselt nog zullen vinden. We kunnen iedere supporter gebruiken. MVV staat al jarenlang in de top 5 van de Keuken Kampioen Divisie qua supportersbezoek. Hier zijn we trots maar we willen deze status wél behouden. Dus ik roep iedereen op om zijn seizoenkaart te verlengen. De aankomende competitie is er aantrekkelijk genoeg voor.

Het is in deze fase moeilijk in te schatten hoe sterk de selectie is en hoe zich dat verhoudt tot de concurrentie. Het is dan ook bijzonder om te lezen dat bijv. Wout Brama in de pers vermeldt dat “de situatie bij FC Twente slechter is dan hij verwacht had”. Tsja, wat is slecht als je nog altijd een begroting hebt van 18 miljoen euro?

Het stadion wordt ook startklaar gemaakt. De toiletten zijn vervangen, aangroei van mos is verwijderd en de stoelen moeten schoongemaakt worden. Voor de club een hele opgave want wij hebben geen poetsploeg die structureel het stadion schoonhoudt (zoals bij FC Twente) maar wij doen dat met vrijwilligers en personen vanuit maatschappelijke instellingen. Prima zo, dat geeft de betrokkenheid tussen club, supporters en maatschappij nog maar eens weer.

Zonder trouwe supporters geen voetbal. Wij vinden het belangrijk dat de binding tussen supporters en de club open en transparant is. Wat dat betreft is het jammer dat het supporterscafé geen doorgang vindt. Het voorbereidingstraject is door vakanties in de knel gekomen. In overleg met het ‘supportersoverleg’ prikken we een nieuwe datum. Positief om te vermelden is dat we het sjiek vinden dat de supporters een supporterstoernooi organiseren in de Geusselt. Zaterdag 4 augustus zullen zij hun beste beentje voorzetten in een onderlinge competitie. De deelnemers kunnen dan ook ervaren hoe het is om te spelen op de ‘heilige’ mat in de Geusselt en ook zelf ervaren dat voetballen soms best moeilijk is.