Blog 16 - Wat speelt er?

Donderdag 03 januari 2019

Blog 16 - Wat speelt er?

Of een algemeen directeur van een BVO wel eens vrij heeft? Niet vaak, kan ik u zeggen. De feestdagen heb ik in relatieve rust door gebracht, maar sindsdien stapelt het werk zich weer op. Hoort u mij niet over klagen, het is immers prachtig om voor MVV te werken. Maar neem bijvoorbeeld het trainingskamp voor de selectie vanaf 2 januari. Lijkt een kleine klus, maar er komt veel bij kijken. Visa regelen, zorgen dat alle benodigde materialen mee gaan, vliegtickets in orde maken, gegevens van de door de technische staf gewenste testspeler(s) in kaart brengen en het maken van een (trainings)programma voor de hele week. Daar zijn we met ons team op kantoor maar wat druk mee. Mooie trip, overigens voor onze selectie. De afgelopen jaren hebben we, mede door de zachte winters, in Maastricht prima kunnen trainen, maar een trainingskamp is ook gewoon goed voor het groepsgevoel. Zeker voor de jonge jongens mooi om mee te maken. De trip is ons aangeboden door de Turks/Maastrichtse eigenaar van hotel Double Tree by Hilton Antalya-Kemer, waar de jongens verblijven. Een prachtige geste, waar we zeer dankbaar voor zijn!

Zoals gezegd gaat er één tester mee op trainingskamp. Joshua Holtby, die voor de winterbreak al even meetrainde. Maar er gaan ook enkele spelers van MVVO19 mee. Zo’n trainingsweek is ook voor hun een prima mogelijkheid om zich te profileren. Daarnaast onderzoeken wij diverse andere opties om de selectie te versterken. Daar ligt onze prioriteit de aanstaande transferperiode: meer creativiteit, meer doelgerichtheid. Dat kan op de ‘nummer tien’  zijn, maar we houden ook voor de aanval onze ogen open. We hebben gelukkig nog budget, maar dat moeten we wel slim besteden. Mijn overtuiging is dat we met gerichte versterking absoluut mee moeten kunnen spelen voor de play-offs. Je ziet dat we nu al op een play-offplek staan, maar we zijn nog te wisselvallig. Afgezet tegen onze begroting is de huidige stand op de ranglijst een goede prestatie. Zeker met de (veel) rijkere clubs die nu meespelen in de Keuken Kampioen Divisie. Wat niet wil zeggen dat we er tevreden mee (moeten) zijn.

Het is een feit dat er echter veel ploegen zijn met veel meer budget dan MVV. Dat zijn ook de clubs met een selectie van 20 man of meer. MVV kent die luxe niet, bij blessures is het meteen puzzelen. Na de winterstop zijn Jérome Déom en Xavier Mbuyamba geschorst, de blessure van Marnick Vermijl is hardnekkiger dan gedacht, en Shermar Martina en Pieter Nys zijn nog op de weg terug. Ik put hoop uit het feit dat we een aantal van die ‘rijkere’ clubs wel hebben verslagen. Dat geeft maar aan dat het dicht bij elkaar zit in de Keuken Kampioen Divisie. In de tweede seizoenshelft gaan we er dan ook alles aan doen om die plek in de play-offs te bemachtigen.

Waar we dan niet zo’n hoog budget hebben, draaien we financieel wel goed. Op commercieel gebied zijn echt stappen gezet en we hebben opnieuw een positief resultaat geboekt. De cijfers liggen nu bij de KNVB, zo gauw de bond goedkeuring geeft, brengen we ze naar buiten. MVV is één van de weinige clubs in de Keuken Kampioen Divisie die winst maakt. Ik weet het: op het veld moet het gebeuren, maar een gezonde financiële huishouding blijft voor ons belangrijk, en wordt ook steeds belangrijker voor de KNVB. Het is nu zaak om de basis onder de club verder te versterken en te verbreden, waardoor we echt kunnen gaan bouwen op een stabiel fundament. Dat kost tijd, ik weet het, maar binnen MVV wint realisme van opportunisme. Maar dromen doen ook wij, en als we die dromen realistisch kunnen omzetten in stappen voorwaarts, zullen we dat zeker niet laten. Vanaf deze plek wens ik u allen een mooi, gezond en sportief succesvol 2019!