Blog 15 - Wat speelt er?

Donderdag 29 november 2018

Het is weliswaar alweer bijna twee weken geleden, maar ik kijk graag nog even terug op MVV Maastricht - Roda JC. Omdat het een échte derby was, waar alles in zat. Goals, een penalty, rode kaarten, en een mooie zege voor MVV. Mijn complimenten voor de sfeer in het stadion, geweldig! Gelukkig had iedereen goed begrepen dat er geen incidenten voor mochten komen. Lof voor alle supporters. Ook voor de gasten uit Kerkrade.

Buiten het stadion waren de berichten grimmiger. Er werden 17 personen aangehouden. Van de autoriteiten heb ik nog niet de redenen gehoord van de aanhoudingen. Van de supporters zelf begreep ik dat het ging om onder andere het afsteken van vuurwerk, het dragen van gezicht bedekkende kleding en het niet opvolgen van politie-aanwijzingen. Zaken die niet mogen.

Maar van veel supporters kreeg ik ook signalen dat het optreden van de politie onnodig hard en provocerend was. Dat heeft tot veel onbegrip en woede geleid. De supporters hebben een feitenrelaas opgesteld. De politie werkt op haar beurt aan haar evaluatie. Deze twee evaluaties zou ik graag met beide partijen bespreken want ik zie een toenemend verschil in perceptie tussen politie en supporters over normalisatie van de voetbalsupporter, het potje bier bij de wedstrijd, de club steunen, vlaggen meenemen. Een situatie die niet wenselijk is. Laten we duidelijk zijn: geweld en vuurwerk zullen nooit geaccepteerd worden. Maar supporters zijn ook geen vee dat opgedreven moet worden.

Genoeg over veiligheidszaken. De jaarcijfers van MVV worden binnenkort openbaar. Ik kan jullie vast vertellen dat we opnieuw een positief resultaat hebben geboekt, waardoor we inmiddels een positief eigen vermogen kennen. Dat biedt een basis voor verdere groei, en is ook belangrijk gezien de aangescherpte licentievoorwaarden van de KNVB. Zowel financieel als sportief zijn we dus al volop met de toekomst bezig. Financieel om te bezien hoe we onze goede positie kunnen behouden. Enkele grote sponsorcontracten lopen af. Er is een forse inspanning nodig om ons sponsorbestand op peil te houden. In Maastricht zijn honderden evenementen per jaar en vragen diverse organisaties om sponsorbijdragen. Als MVV moeten we meer dan ooit aantonen, dat dit geld (ook) onze kant op moet gaan. Dat doen we onder meer door diverse activiteiten te organiseren. Zo kijken we terug op een succesvolle Men’s Night, en staat een mooie sponsoravond op Magisch Maastricht alweer in de agenda. Sportief kijken we al vooruit door met spelers in gesprek te gaan van wie de  contracten aflopen. Ook houden we oren en ogen open op zoek naar versterkingen, zowel in de winter als volgend jaar zomer. In de Keuken Kampioen Divisie zie je dat ongeveer 50 procent van de spelers jaarlijks verkast en dus vervangen moet worden. Dat is bij ons niet anders.

Verder zien we ook op diverse andere vlakken mooie ontwikkelingen: met ingang van morgen bieden we ‘het gezonde alternatief’ aan rondom alle jeugdactiviteiten in de MVV Maastricht Team:Fit Kantine. Onze kidsclub kende een geslaagde Sinterklaasmiddag en onze jeugdspelers glijden binnenkort over het ijs op Magisch Maastricht. Tot slot hebben de Limburgse beloften vorige week samen getraind in ons stadion. Zo proberen we de club op diverse vlakken te verankeren: financieel, sportief, op jeugdgebied én in de Maastrichtse samenleving. En nu op naar Jong AZ. Bij winst naderen we de subtop. En dat is een groot compliment voor spelers en staf! Maar in de Keuken Kampioen Divisie moet je iedere week volop aan de bak om de winst binnen te slepen. Dat maakt deze competitie ook zo interessant.