Blog 13 - Wat speelt er?

Vrijdag 28 september 2018

Na mijn wekelijks bericht in de voorbereiding, heb ik jullie beloofd om vanaf september elke maand van mij te laten horen. Laat ik beginnen met de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Helaas is de wedstrijd gisteravond uit de hand gelopen. De beelden op tv en social media waren niet fraai. Op dit moment worden de beelden door politie en veiligheidsorganisatie van FC Utrecht onderzocht. Zonder te willen vooruitlopen op de uitkomsten van dit onderzoek moge duidelijk zijn dat dit het imago van MVV zeer schaadt. Daders die geïdentificeerd worden, worden gestraft. Als eerste maatregel heeft FC Utrecht en de politie besloten om geen MVV-supporters toe te laten. Meer woorden kan ik op dit moment hier niet vuil aanmaken.

Terug naar het sportieve: MVV kent een goede seizoensstart. Tegen TOP Oss en zeker tegen Go Ahead Eagles werd onterecht verloren, de andere wedstrijden hebben we minimaal een punt gepakt. Ik constateer dat we een moeilijk te kloppen ploeg hebben, die voorin gewonnen heeft aan body, leepheid en verrassing. Onze bank is smal, maar de jongens die invallen, brengen vooralsnog iets extra’s. Daarmee kunnen we op weg naar ons doel dit seizoen: play-offs. Zoals jullie weten, hadden we graag nog een extra speler toegevoegd aan de selectie. We hebben daarom twee jongens getest: een Duitse middenvelder en een Italiaanse verdediger. Prima spelers allebei, maar niet  wat we zoeken. Wij zoeken nu jongens die er meteen staan. Geen nummers veertien of vijftien in de selectie. En ik geef toe: dat is moeilijk nu het seizoen vordert. In de winterstop komen er nieuwe kansen, al laten we buitenkansjes nooit liggen.

Ook onze jeugdteams zijn weer begonnen aan het seizoen. We kennen binnen MVV zes jeugdelftallen en het Talentenplan/de Voetbalschool. In die laatste groep worden de beste amateurvoetballertjes van Maastricht en omstreken samen gezet. Samen trainen, samen wedstrijden spelen, om zo beter te worden. Voor hun clubs, maar mogelijk ook voor MVV. Onze jeugd krijgt een goede begeleiding, van diverse oud-profs. Ik noem bijvoorbeeld Anton Vriesde, Yvo Joordens, Jo Quaden, Jo Bonfrère en Patrick Duyzings. Johan Dijkstra richt zich op de aansluiting met de selectie. Hij bekijkt bij de A-jeugd en Jong MVV wie mogelijk door kan stromen naar ons vlaggenschip. Dat blijft zeer belangrijk voor ons, want jeugdspelers kunnen geld opleveren. Zie bijvoorbeeld Sparta, dat elke keer als Kevin Strootman verkocht wordt een paar ton opleidingsvergoeding kan bijschrijven. Een ultiem voorbeeld uiteraard, maar het geeft wel het belang van de jeugd aan. En uiteraard gaat het lang niet alleen om het financiële. Jeugd geeft binding met de club, binding met de regio. Kijk bijvoorbeeld naar Shermar en Shermaine Martina. Vanuit de jeugd nu basisspelers en zelfs internationals. Maar ze zijn minimaal even trots om met die ster op de borst te spelen. Supporters identificeren zich met zulke spelers.

We kijken ook terug op een geslaagde Fandag. Door deze los te koppelen van de voorbereiding hebben we in elk geval een complete selectie kunnen presenteren. De opzet was vooral gericht op de jeugd, en ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. Goed om te zien dat we als MVV een echte familieclub zijn. Dat gevoel ervaar ik ook bij onze sponsoren, en ook op de tribunes bij thuiswedstrijden.

Tot slot wil ik graag even stilstaan bij het overlijden van Frans Schobbe. Frans was een MVV'er pur sang. Meer dan 70 jaar lid, en dertig jaar actief als elftalleider. Hij was meer dan graag gezien binnen onze club en in de diverse spelersselecties die hij met raad en daad bijstond. De laatste jaren bleef Frans actief als vrijwilliger voor zijn club. We verliezen een echte clubman. MVV gaat Frans missen. Vanaf deze plaats wens ik de familie Schobbe veel sterkte toe.