Blog 11 - Wat speelt er?

Donderdag 30 augustus 2018

Meer spelersbudget, maar dat zien we niet terug op het veld. Ik heb de opmerking, of iets in die trant, regelmatig mogen lezen de afgelopen transferperiode. MVV heeft inderdaad het budget kunnen verhogen. Onze begroting is gegroeid van 2,2 miljoen euro in 2012 naar 2,6 miljoen dit jaar. Het spelersbudget is evenredig meegegroeid. Ik waag me niet aan een cijfer, omdat dit in onderhandelingen tegen ons gebruikt kan worden. Maar ons budget is gegroeid, simpel. Maar ook onze lasten zijn verhoogd. Contracten zijn verlengd tegen hogere salarissen, we hebben contracten van spelers afgekocht om nieuwe stappen te kunnen zetten en huurlingen zijn, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, niet langer gratis. MVV neemt een x-percentage van het salaris van een huurling voor rekening. Met de huidige salarissen bij topclubs als Standard Luik, is dat een behoorlijk bedrag. Maar nog altijd minder dan een ‘normaal’ spelerssalaris, vandaar dat huren voor MVV een interessante optie blijft. Van het totale salarisbudget is ook een deel naar ‘kantoor’ gegaan. Omdat we ook de organisatie moesten versterken. Dat is, en dat wil ik benadrukken, echter nooit ten koste gegaan van ons spelersbudget. Dat potje kunnen we verhogen door, onder meer, uitgaande transfers. Daarom dat we nu al met spelers in gesprek gaan om contracten te verlengen of open te breken en dat we nieuwelingen bij voorkeur meerjarig vastleggen.

Dat heeft ons bij Jonathan Okita geen windeieren gelegd. Exacte bedragen ga ik niet noemen, maar de verkoop van Jonathan was een van de grootste transfer sinds de overstap van ‘onze’ Erik Meijer naar PSV begin jaren negentig. Voor MVV echt een prima deal, zeker aangezien Jonathan duidelijk had aangegeven weg te willen. Dat zorgt voor ruis, ook binnen de spelersgroep. Ik denk dat zijn transfer voor zowel Jonathan als MVV de beste optie was. In publicaties werd geciteerd dat we niet zouden verkopen aan de concurrent. Dat is niet volledig goed weergegeven. Ik heb aangegeven dat je niet graag aan een concurrent verkoopt en vooral niet als de prijs niet goed genoeg is.  Zie het als onderhandelingsstrategie. Als MVV hebben we onze poot stijf gehouden, want Jonathan hoefde van ons niet weg. Maar we hebben uiteindelijk een prima deal gesloten. Daardoor hebben we onze selectie ook gericht kunnen versterken. Anthony van den Hurk stond al enige tijd bij ons op de radar. De perfecte leeftijd, heeft bewezen een goal te kunnen maken en een positieve jongen voor onze groep. Kortom: een aanwinst. Anthony moet ons aan doelpunten helpen, en zijn opgedane ervaring overbrengen op talenten als Koen Kostons en Lars Reck. Verder worden het nog spannende dagen. We zijn nog bezig met versterkingen, maar de afgelopen weken hebben geleerd dat de transfermarkt zeer onvoorspelbaar kan zijn. Van mij dan ook geen verwachtingen voor wat betreft meer nieuwe spelers. We doen ons uiterste best.

Ook met deze groep zijn we absoluut klaar voor de wedstrijd tegen koploper Go Ahead Eagles. Na het prima resultaat tegen Telstar een mooie wedstrijd in de eigen Geusselt. Voor velen was het waarschijnlijk even wennen dat Beppie nog maar één couplet van het volkslied ten gehore brengt. En dat begrijp ik maar al te goed. Sinds jaar en dag is het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd een prachtige traditie die hoort bij een volksclub als MVV en bij onze verbondenheid met de stad Maastricht. Afschaffen van het volkslied zal dan ook nooit een optie zijn. Tóch wil ik begrip vragen voor het feit dat MVV heeft gemeend de verkorte versie in te gaan zetten. De duur van de twee coupletten van het volkslied is nagenoeg 2,5 minuut. De nieuwe versie, zoals ik het maar even noem, duurt een kleine minuut. Maar juist die korte spanningsboog maakt het volkslied krachtiger. We kunnen het richting spelers (zowel onze eigen spelers áls die van de tegenstander), niet langer maken om na een warming-up 2,5 minuut stil te staan. Je ziet ook vaak dat bij het inzetten van het tweede couplet de tegenstander begint te springen of (deels) uit formatie gaat. Ook dat willen we hiermee voorkomen. Alle respect voor het volkslied. Door onze tegenstander, maar zeker óók door onze club zelf. MVV rekent dan ook op jullie begrip. Tegen TOP Oss zag ik dat het publiek meteen na Beppie het tweede couplet inzette. Geweldig. Mooie wisselwerking. Morgen weer! Nao väöre!