VVV-Venlo - MVV Maastricht: 2 - 1

MVV ziet VVV in extremis met drie punten ontsnappen

MVV Maastricht heeft zondagmiddag 22 januari jl. met 2-1 verloren in de topper van VVV Venlo. De Maastrichtenaren brachten de koploper na rust constant aan het wankelen, maar profiteerden niet van de kansen. VVV, dat genoegen nam met een punt, kreeg er uiteindelijk drie, nadat in de laatste secondes van de extra tijd Seuntjens alsnog de 2-1 scoorde.

Door: Stephan van Appeven

In ‘El Classico van het Zuiden’, zoals het duel veelvuldig genoemd werd vooraf, had MVV het erg lastig in het begin. De thuisclub was voetballend de baas in het eerste kwartier. Na veertien minuten leverde dat de eerste kans op voor de koploper. Vito van Crooij pegelde vanaf rand strafschopgebied net langs de paal. Het bleek een waarschuwing, want een minuut later lag ‘ie er wel in’. Seuntjens legde knap terug op Opoku, die van dichtbij Bo Geens passeerde.

Dat het een duel tussen twee ploegen was die elkaar niet veel ontlopen op de ranglijst, bleek in het restant van de eerste helft, waarin VVV en MVV goed georganiseerd stonden en er weinig voor de doelen gebeurde. Alleen een verkeerd geraakte voorzet van Alessandro Ciranni, die vlak langs de kruising achter vloog, bleek het enige moment van oplettendheid voor VVV-doelman Delano van Crooij. De Venlonaren kwamen zelf voor rust nog één maal dichtbij een verdubbeling van de score. Een vrije trap van Leemans werd klemvast gepakt door Bo Geens.

Na de pauze kantelde het spelbeeld volledig. MVV maakte de wedstrijd en bepaalde. Na vijf minuten leverde dat de eerste kans op. Joeri Schroijen schoot voorlangs. In de nastoot liet invaller Luis Pedro zijn kwaliteiten zien, door twee man met één beweging te passeren; alleen voor de keeper mikte de rechtsbuiten in het zijnet. MVV bleef echter aandringen en ook Thomas Verheydt kreeg zijn kans. Hij raakte, ongeveer op de strafschopstip, de bal niet vol en zag doelman Van Crooij redden. Maar een minuut later mochten de massaal meegereisde MVV-fans wel juichen. Na een goede actie van Kelechi Nwakali, kon Ricardo Ippel met grote passen richting zestienmeter, waar hij al aangekomen met links de bal in het net joeg: 1-1. Op dat moment was koploper VVV rijp voor de slacht, want ook na de gelijkmaker bleven de bezoekers de dienst uitmaken. Luis Pedro had de voorsprong op de schoen, maar mikte in de korte hoek niet secuur genoeg. Uit een hoekschop was Nick Kuipers ook net niet scherp genoeg, hij knikte de bal over. De grootste kans was echter voor Pieter Nys. De Belg kreeg na zeventig minuten een niet te missen kans, nadat Kelechi Nwakali de bal perfect in zijn loop schoot. Nys mikte van dichtbij echter op Van Crooij die kon redden. De fans van de thuisploeg morden flink in de tweede helft. Waarschijnlijk kregen niet veel ploegen VVV zo aan het wankelen zoals MVV dat wél voor mekaar kreeg zondagmiddag. Maar ondanks dat bleven de punten toch in Venlo; volledig tegen de verhouding in. In de laatste seconden van de blessuretijd had Opoku de winnende op zijn schoen. Bo Geens kon daarop nog knap redden, maar in de rebound schoot Seuntjens toch de winnende over de lijn: 2-1. Een ontploffing van vreugde in De Koel was het gevolg, de thuisfans rekenden immers ook niet meer op een driepunter. Net als in de thuiswedstrijd in De Geusselt stal VVV onverdiend de zege tegen MVV.

Het gat naar de eerste plek op de ranglijst is door het verlies wel erg groot geworden, want VVV heeft nu een voorsprong van zeven punten op nummer drie MVV. De ploeg van Ron Elsen moet zich snel van deze nederlaag herstellen, want vrijdag wacht alweer subtopper NAC Breda in eigen huis (20.00 uur).