TOP Oss - MVV Maastricht: 1 - 3

MVV wint ook in Oss en doet uitstekende zaken (1-3)

MVV heeft voor het eerst sinds lange tijd weer eens drie keer op rij gewonnen. Na thuiszeges op Helmond Sport en Telstar was nu TOP Oss het slachtoffer van de Maastrichtse dadendrang. Treffers van Marnick Vermijl, Joeri Schroijen en Koen Kostons leverden een 3-1 zege op voor de Sterrendragers.

Door Guy Habets

Een aantal weken geleden zou het met vijf verdedigers opererende TOP Oss een pittige, zo niet onneembare horde voor MVV zijn geweest. De Maastrichtenaren scoorden voor de winterstop zeer moeilijk, maar in de laatste drie wedstrijden vond de ploeg van Ron Elsen zeven keer het net. Met vertrouwen trok de spelersbus dan ook naar Brabant, maar in de openingsfase leek het erop alsof de thuisploeg die bus even had geleend. De Ossenaren trokken een muur op voor het eigen strafschopgebied en hoopten via Dogan, Oratmangoen en Maastrichtenaar Smeets in de omschakeling gevaar te stichten.

MVV deed echter wat het in veel uitwedstrijden dit seizoen wist te doen. Geduldig wachtten de Sterrendragers af en met verzorgd en degelijk spel zochten de Maastrichtenaren naar de opening. Joshua Holtby vond die opening na tien minuten spelen, waarna hij direct uithaalde. Zijn schot draaide echter ruim voorlangs. Gelukkig bewees MVV ook over een ander wapen te beschikken om Oss pijn te doen: de standaardsituatie. Na ruim twintig minuten spelen knikte Marnick Vermijl een perfect aangesneden hoekschop van Joshua Holtby tegen de touwen: 0-1.

Dit alles werd gadegeslagen door een matig gevuld Frans Heesen Stadion, dat zich na de openingstreffer van MVV begon te roeren. De Brabanders werden naar voren gemaand om de score nog voor rust weer op gelijke hoogte te zetten en daar kwamen ook diverse kansen voor. Met name op de linkerflank van MVV hadden Joeri Schroijen en Maxime Gunst hun handen vol aan de gretig opkomende Asmelash. Tien minuten voor rust bezorgde de rechtsback van de gastheren de bal dan ook op een presenteerblaadje voor Bryan Smeets, maar die kon zijn oude ploeg niet pijn doen. Hij vuurde hoog over.

De Ossenaren kwamen met een duidelijke boodschap uit de kleedkamer. Het roer werd omgegooid en met een verdediger minder en een aanvallend ingestelde speler extra zette de thuisploeg druk op de goal van Luuk Koopmans. De goalie, die als Ossenaar een 'thuiswedstrijd' speelde, kreeg steeds meer te doen en moest na een uur dan ook capituleren. Smeets, die in de eerste helft nog een dot van een kans liet liggen, drukte na een goed uitgespeelde aanval van dichtbij af en zette de Brabanders weer op gelijke hoogte.

Gesterkt door de gelijkmaker was het geloof en vertrouwen plots weer helemaal terug bij Oss. De gastheren bleven gevaarlijk via de behendige Dogan, de onvermoeibare Oratmangoen en de sluwe Smeets en het mocht dan ook een wonder heten dat het juist MVV was dat de voorsprong weer in handen nam. Na een kort genomen hoekschop probeerde Joeri Schroijen de bal met links voor te slingeren. Diens poging zeilde tot ieders verbazing in de verre hoek, achter de verbouwereerde Oss-doelman. Zo waren het niet de Ossenaren maar de Sterrendragers die het momentum in de wedstrijd in handen kregen en in de slotfase leek het er dan ook geen moment op dat MVV nog in de problemen zou komen.

Integendeel, de 1-3 hing direct na de goal van Schroijen alweer in de lucht. Anthony van den Hurk leek die op zijn naam te krijgen, maar hij kopte de bal in buitenspelpositie binnen. Er was een bevlieging nodig van Jordy Croux om de wedstrijd in het slot te gooien en die bevlieging kwam er ook. Tien minuten voor tijd omspeelde hij aan de rechterkant van het veld zijn directe tegenstander, waarna hij een haarfijne voorzet op het voorhoofd van invaller Koen Kostons lepelde. Die was dat buitenkansje wel toevertrouwd, want zijn tegendraadse kopbal plofte onhoudbaar in het Osse doel. Daarmee was de derde zege op rij voor MVV wel binnen en bewijzen de Maastrichtenaren zichzelf een uitstekende dienst. Door de zege stijgt MVV immers naar de achtste plek en is de achterstand op plek vijf, die nu nog in handen is van Roda JC, voorlopig slechts twee punten.

MVV Maastricht: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Shermar Martina, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst; Ricardo Ippel (77. Shermaine Martina), Joshua Holtby (64. Luc Mares), Jérôme Deom (67. Koen Kostons); Jordy Croux, Anthony van den Hurk en Joeri Schroijen.