SC Cambuur - MVV Maastricht: 4 - 1

MVV vindt zijn Waterloo in Leeuwarden

MVV heeft de cruciale uitwedstrijd tegen concurrent Cambuur met 4-1 verloren. Het Cambuurstadion was de laatste jaren een warm bad voor de Sterrendragers, maar ditmaal was Leeuwarden de plek des onheils voor MVV. Na een eerste helft waarin de Maastrichtenaren onrecht werd aangedaan liep het achter de feiten aan en kon de ploeg van Elsen een Cambuur-zege niet meer voorkomen, waardoor de kansen op het bereiken van Keuken Kampioen Play-offs zo goed als vervlogen zijn.

Door Guy Habets

De wedstrijd in het verre noorden was pas drie minuten onderweg toen Joeri Schroijen van scheidsrechter Martens een gele kaart getoond kreeg. Een teken aan de wand, zo bleek, want even later was de arbiter het spoor volledig bijster. Een overtreding van Dimitri Lavalée na onnodig balverlies werd bestraft met een directe rode kaart, waardoor de Sterrendragers al na acht minuten met een man minder speelden en nog een dikke tachtig minuten tegen een Fries overtal moesten opboksen. Een taak die MVV vol bravoure aanging. Na een omzetting van Ron Elsen, waarbij de onfortuinlijke Koen Kostons plaats moest maken voor Shermar Martina, probeerden de Maastrichtenaren via de omschakeling gevaarlijk te worden. Een schot van Jordy Croux was een resultaat van zo'n counter, maar zijn poging ging net over.

Uiteraard moest MVV in ondertal ook in de achteruit. Via standaardsituaties, die allemaal richting het hoofd van de boomlange Mbende gestuurd werden, zaaide Cambuur zo nu en dan paniek. De grootste paniekzaaier bleef echter toch scheidsrechter Martens, die na een klein halfuur de Maastrichtenaren wederom een slechte dienst bewees. Hij wees na een onschuldig duel tussen Luc Mares en Cambuur-spits Robertha naar de stip, waarna Robin Maulun het cadeautje met alle plezier uitpakte: 1-0. Buiten de ongelukkige achterstand was echter aan niets te zien dat MVV met een man minder acteerde. Des te pijnlijker was het dat Martens vlak voor rust na een duwtje in de rug, uitgedeeld door Ricardo Ippel, nogmaals voor een strafschop floot. Maulun schoot vervolgens zijn ploeg met een 2-0 voorsprong de rust in.

Een lange en uitzichtloze tweede helft was wat de Sterrendragers restte. Zo goed als het kon probeerde MVV de thuisploeg in ieder geval zo ver mogelijk van het doel van Luuk Koopmans weg te houden en dat lukte, mede door het slordige spel van Cambuur, nog aardig. Zelf kon de ploeg van Ron Elsen echter niet meer denken aan aanvallen en het aantal gevaarlijke Maastrichtse uitbraken was dan ook gering. De Leeuwardenaren hadden een vlaag van de individuele klasse van Robbert Schilder nodig om wederom een bres te slaan in de MVV-defensie. De aanvoerder van Cambuur schoot met links een raket af, die onhoudbaar in de winkelhaak plofte.

Toch kan niet gezegd worden dat de Friezen MVV met een man meer van het kastje naar de muur speelde. Na de goal van Schilder wist de ploeg van Elsen zelfs wat meer grip op de wedstrijd te krijgen en dat resulteerde in ieder geval in de eretreffer van de Maastrichtenaren. Een poging van Joshua Holtby werd door een verdediger van richting veranderd, waardoor Cambuur-keeper Mous op het verkeerde been stond: 3-1. De ploeg uit Leeuwarden werd er zelfs zenuwachtig van, want even later kreeg de Duitse middenvelder weer een kans op een treffer. Ditmaal kreeg hij de bal niet lekker voor zich en kon de poging geblokt worden.

Met de krachten die MVV nog over had probeerde het in het laatste kwartier een dapper slotoffensief op poten te zetten. De elf van Cambuur werden bij vlagen zowaar teruggedrukt door het Maastrichtse tiental en zeven minuten voor tijd kopte Anthony van den Hurk zelfs op de paal. Het doel achter Mous werd echter niet meer gevonden. De thuisploeg deed dat na een spaarzame uitbraak wel nog. Diep in blessuretijd completeerde Maulun tot overmaat van ramp voor MVV zijn hattrick (4-1) en strooide daarmee nog wat extra zout in de Maastrichtse wond. Zo doofde de wedstrijd (en het seizoen) als een nachtkaars uit in Leeuwarden en kunnen de Sterrendragers, mede door de ongunstige resultaten op andere velden, het bereiken van de Keuken Kampioen Play-offs nu wel uit het hoofd zetten. Alleen een wonder tegen N.E.C. kan de Sterrendragers nog redden, maar het is vooral zaak om het seizoen in de eigen Geusselt in ieder geval op een waardige manier af te sluiten.

MVV Maastricht: Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Luc Mares, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst; Ricardo Ippel, Jérôme Deom, Koen Kostons (11. Shermar Martina); Jordy Croux (74. Tuur Houben), Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen (61. Joshua Holtby).