SC Cambuur - MVV Maastricht: 0 - 2

MVV knokt zichzelf naar driepunter in Leeuwarden (0-2)

Een strijdlustig MVV Maastricht heeft op carnavalsvrijdag 9 februari in de slotfase drie punten weten over te houden aan het duel met SC Cambuur. In een ijskoud Leeuwarden beslisten invallers Tuur Houben en Samy Mmaee het duel in Maastrichts voordeel: 0-2.

Beide ploegen probeerden in de openingsfase aan voetballen toe te komen. Daar slaagde Cambuur iets beter in dan MVV, want na vijf minuten had de thuisploeg al op voorsprong kunnen komen. De watervlugge Kallon was Christophe Janssens te slim af en bood Barto een schietkans op een meter of tien van het Maastrichtse doel. De Cambuurspits, die zijn tweehonderdste wedstrijd voor de club uit Leeuwarden speelde, besloot nipt over. MVV zette daar een zacht afstandsschot van Kelechi Nwakali en een aantal voorzetten vanaf de zijkanten tegenover, maar kon in het eerste kwartier niet tot grote kansen komen. In de twintigste minuut was dat wel anders. Tot driemaal toe leek een Sterrendrager de openingstreffer binnen te tikken, maar de bal wilde er niet in. De laatste poging van Luc Mares werd zelfs van de lijn gehaald door een Leeuwarder verdediger. Aan de andere kant had ook de thuisploeg op voorsprong moeten komen. Barto kreeg een niet te missen kans, maar vergat de bal in het doel te tikken.

Met die mogelijkheid brak er een periode aan waarin Cambuur het heft in handen nam. De Friezen hadden meer balbezit zonder veel kansen bij elkaar te voetballen en MVV moest het hebben van snelle uitbraken. Die counters werden echter niet goed uitgespeeld door de Maastrichtenaren, waardoor beide ploegen zichzelf lange tijd geen mogelijkheden op treffers verschaften. Het waren de Sterrendragers die daar pas vlak voor rust weer eens in slaagden. Een prima combinatie door het strafschopgebied eindigde uiteindelijk bij Kelechi Nwakali, die de 0-1 binnen dacht te gaan schieten. Op het allerlaatste moment werd hem echter de bal ontfutseld door een verdediger van Cambuur en was de kans plotseling voorbij. Aangezien beide ploegen verder vooral moeite hadden met het gladde veld en de aanvallen steeds op het laatste moment strandden bleek 0-0 de ruststand te zijn.

Het leek er op dat de thuisploeg in de rust de opdracht had gekregen om het initiatief te pakken en MVV onder druk te zetten. Ondersteund door het publiek zochten de Friezen de aanval en moest MVV het hebben van countervoetbal. Toch leverde die strategie een aantal aardige kansjes op voor de gasten, maar Jonathan Okita was óf niet scherp in de afronding óf kreeg de bal net niet bij een medespeler. Ook Joeri Schroijen stichtte gevaar met een aantal afstandsschoten, die steeds met moeite verwerkt werden door Cambuur-doelman Cummins. Daarnaast slaagde de MVV-defensie er ook in om de aanvallen van Cambuur steeds weer te neutraliseren. Ondanks de intentie van Cambuur om aanvallend te spelen werden ze niet gevaarlijk en stonden de Maastrichtse verdedigers hun mannetje. Ook een aantal gevaarlijke standaardsituaties werden goed verwerkt en het begon er steeds meer de schijn van te hebben dat de MVV-defensie in Leeuwarden niet gepasseerd zou gaan worden.

In de slotfase werd de avond alleen nog maar beter voor MVV. De Maastrichtse uitbraken werden steeds gevaarlijker en uiteindelijk was het invaller Tuur Houben (in het veld gekomen voor Joeri Schroijen) die het verlossende doelpunt maakte. De Belgische middenvelder kreeg aan de rechterkant van het veld de bal, soleerde tussen twee verdedigers door en bleef oog in oog met Cummins koel: 0-1. Dat de goal veel losmaakte bij MVV bleek wel uit het feit dat spelers, wisselspelers en staf massaal richting de feestende Houben sprintten om de treffer te vieren. Cambuur ging daarna alles of niets spelen om toch nog een punt aan het duel over te houden en pompte een aantal gevaarlijke voorzetten het MVV-strafschopgebied in. Wederom bleef de defensie echter eenvoudig op de been en zorgde een uitbraak vlak voor tijd zelfs voor de beslissende 0-2. Luc Mares hield de bal goed bij zich en werd op de rand van het strafschopgebied neergelegd, waarna Alessandro Ciranni achter de bal plaatsnam. De rechtsback legde de vrije trap tussen de keeper en de laatste lijn in, waarna de ingevallen Samy Mmaee het beslissende tikje gaf en MVV de overwinning definitief binnen had. Na drie minuten blessuretijd en nog een gevaarlijke vrije trap van Ciranni blies scheidsrechter Kooij het eindsignaal en vierden spelers en supporters samen een zwaarbevochten overwinning.

De volgende wedstrijd van MVV Maastricht wordt gespeeld vlak na de Vastelaovend, en wel op vrijdag 16 februari aanstaande. Dan komt koploper NEC Nijmegen op bezoek in De Geusselt (20.00 uur).